De wereld lijkt steeds sneller te veranderen. We komen om in de verschillende crisissen en de verwachtingen van mensen worden maar hoger en hoger. Een behoorlijke uitdaging, zeker voor jou als opleidingscoördinator. Soms heb je het gevoel steeds minder grip te hebben en weet je even niet hoe je aan alle verwachtingen van iedereen moet voldoen. In dit artikel gaan we in op 3 oorzaken van de onvoorspelbaarheid in de opleidingsbranche en tippen we kort aan hoe flexibel onderwijs hiertegen kan helpen.
De concentratieboog van deelnemers is in de loop der jaren steeds korter geworden en ze krijgen minder tijd van hun baas om hun kennis en vaardigheden bij te spijkeren. De baas ziet het belang van leren wel in, maar er moet tegenwoordig nu eenmaal meer gedaan worden met minder mensen en middelen. Tijd is dan ook kostbaarder geworden, waardoor opleidingen noodgedwongen moeten worden ingekort.
De vraag naar opleidingen in één dag neemt hierdoor toe, maar als opleidingsinstituut worstel je met dit vraagstuk. Hoe zorgen we dan voor de juiste verdieping in kennis en vaardigheden? Hoe borgen we de kwaliteit? En wat betekent dit voor onze omzet op lange termijn? Hoe kunnen we klanten blijvend aan ons binden?
Allemaal legitieme vragen waar zorgvuldig naar gekeken moet worden. Onderzoek samen met deskundigen hoe je de langdurige opleidingen kunt opsplitsen naar behapbare 1-daagse modules, zodat je de flexibiliteit kunt blijven bieden waar de markt om vraagt. Gelukkig zijn er voor het creëren van duurzame klanten ook tig ideeën te bedenken. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan ons artikel ‘Klantretentie in de opleidingsbranche: zó krijg jij meer langdurige klanten’.
#2: generatieverschillen: zoveel mensen zoveel wensen
Generatie X, de Xennial, generatie Y en generatie Z, ze zijn allemaal opgegroeid met verschillende sociale en technologische ontwikkelingen. Iedere generatie heeft zo zijn eigen kenmerken, kwaliteiten en behoeften. Zo heeft generatie X een voorkeur voor face-to-face communicatie, heeft generatie Y een sterke behoefte aan flexibiliteit en houden ze niet van autoriteit en is generatie Z uiterst makkelijk met digitale middelen en sneller verveeld.
Het is soms een hele uitdaging om ze allemaal tevreden te stellen, maar met een hoop geduld en inlevingsvermogen kom je een heel eind. Het toverwoord is ook hier weer flexibiliteit. Bied bijvoorbeeld standaard hybride onderwijs aan, zodat de deelnemers kunnen kiezen uit fysiek of online onderwijs. En geef ze de keuze uit online of papieren lesmateriaal. De jongere generatie is niet alleen handiger met online middelen, maar is ook een stuk milieubewuster en kiest daardoor eerder voor online lesmateriaal.
Omdat de jongere generaties eerder verveeld zijn en meer uitgedaagd moeten worden voor een optimale leerervaring, zie je ook steeds vaker dat technologie geïntegreerd wordt in het lesaanbod. Van gamificatie tot virtual reality, deze hypermoderne technologieën maken de inhoud een stuk boeiender en effectiever. De training wordt als het ware een beleving, waardoor de inhoud beter blijft hangen en de motivatie van de deelnemers toeneemt.
Als opleidingsinstituut wil je niks liever dan voldoen aan al deze behoeften en wensen. Uiteraard vraagt dit ook iets van de opleidings- en trainingslocatie. Een locatie die veel flexibiliteit te bieden heeft in haar lesruimtes en service en de state-of-the-art technologie in huis heeft om hybride onderwijs te kunnen faciliteren. Hoe je deze perfecte locatie vindt en meer praktische tips om grip te krijgen op de onvoorspelbaarheid in de opleidingsbranche lees je ‘Het handboek voor elke opleidingscoördinator voor meer voorspelbaarheid en flexibiliteit’.
#3: van fysiek onderwijs naar hybride onderwijs
Hybride samenkomen is inmiddels niet meer weg te denken en heeft het opleidingslandschap voorgoed veranderd. Omdat deelnemers gewend zijn geraakt aan de keuze tussen fysiek en online onderwijs verwachten zij ook meer flexibiliteit om op het laatste moment te switchen. Een dag van tevoren aangeven “ik kom toch online, dat kan toch wel?” is eerder regel dan uitzondering geworden.
Het gevolg? Het brengt niet alleen een hoop onvoorspelbaarheid met zich mee, er wordt ook een groter beroep gedaan op jouw planningsvaardigheden en jouw kostbare tijd. En soms zorgt het voor halflege trainingsruimtes, waarin de docent en een handjevol deelnemers zich verloren voelen in een te grote balzaal, waar jij te veel voor betaalt. Allesbehalve ideaal dus!
Flexibel annuleren tot 48 uur van tevoren
Hoe krijg je nu meer grip op die onzekerheid? Een effectieve manier is om een duurzame samenwerking aan te gaan met een flexibele opleidings- en trainingslocatie. Zo bestaan er ook locaties die flexibele annulerings- en wijzigingsvoorwaarden hanteren. Bij Aristo bijvoorbeeld kun je tot 48 uur voor aanvang van de les of training jouw boeking kosteloos wijzigen of annuleren.
Ook als het even anders loopt dan verwacht, denkt Aristo graag met jou mee. Dus vallen er een hoop deelnemers uit of sluit een deel toch online aan, dan kijken wij samen met jou of een andere lesruimte beter past. Of dit nu op dezelfde locatie is of liever toch op één van onze drie andere locaties, er is altijd een mogelijkheid. Zo zorgen we samen voor de beste vorm van flexibel onderwijs!
Meer grip met deze handige checklist
Hopelijk ben je door dit artikel ook overtuigd dat flexibel onderwijs dé oplossing is en een belangrijke bijdrage levert aan het organiseren van de perfecte lessen of training. Het is nu eenmaal niet vanzelfsprekend om keer op keer een feilloze les of training te organiseren. Als geen ander weet jij dat je rekening moet houden met 101 verschillende dingen. Om je hierbij te ondersteunen, hebben we een handige checklist ontwikkeld. Download deze uitgebreide checklist en zorg ervoor dat je écht aan alles denkt en volledig ontzorgd wordt.