Met een wereld die steeds sneller verandert is creativiteit een cruciale skill geworden. Creativiteit zorgt voor onderscheidend vermogen en voor innovatiekracht. Een skill die goed van pas komt bij het bedenken van nieuwe producten en diensten, maar ook heel handig is voor het bedenken van een oplossing voor een probleem. Een veelvoorkomende uitdaging tijdens praktisch iedere meeting. Beschouw je jezelf niet als creatief en denk je dat dit alleen weggelegd is voor ontwerpers, marketeers en kunstenaars? Dan heb ik goed nieuws: je kunt je eigen creativiteit een flinke impuls geven. Snel aan de slag dus, hieronder 5 praktische tips om je creativiteit te ontwikkelen!
Maar liefst 75% van je hersencellen is betrokken als je beweegt. Bewegen stimuleert je brein en activeert dat gedeelte in je brein dat de ideeën genereert, waardoor bijvoorbeeld een wandeling je creativiteit met wel 60% kan vergroten. Dus wil je jouw creativiteit ontwikkelen, start dan met die dagelijkse lunchwandeling, ga op de fiets naar je werk of pak wat vaker de trap. En organiseer je een creatieve (brainstorm)sessie, reserveer dan plek op de agenda voor beweging zoals ieder uur stretchoefeningen, een stoelendans of een potje tafeltennis.
Naast beweging activeert ook ontspanning het gedeelte in je brein dat de ideeën genereert. Met name lummelen of jezelf flink vervelen werkt fantastisch. Dit is vaak waarom je de beste ingevingen krijgt als je aan het douchen bent, op de wc zit of in bed ligt. Een goede reden dus om regelmatig lummeltijd in je werkagenda in te plannen en bijvoorbeeld door het raam te staren of even afgezonderd een appeltje te eten.
Wat ook goed werkt is mediteren, waarmee je de aanmaak van thèta-hersengolven stimuleert die je creativiteit een boost geven. Hoe vaker je mediteert, hoe makkelijker je in de thèta-staat komt. Meditaties zijn er in verschillende vormen, dus kies de vorm die bij jou past. Om erachter te komen welke vorm van meditatie bij jou past, is het zinvol om te experimenteren. YouTube staat er vol mee, dus ga direct van start met dit experiment.
“Lummelen werkt fantastisch voor je creativiteit.”
Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk om je energieniveau op peil te houden, maar is ook erg goed voor je creatieve denkvermogen.‘s Nachts ordenen en verwerken de hersenen namelijk alle binnengekomen informatie. Op deze manier helpt een efficiënter ingericht brein om de volgende dag creatiever te denken. De meeste volwassenen hebben zo’n 7 tot 8 uur slaap nodig om ‘groot onderhoud’ te plegen en informatie te verwerken. Slechts zo’n 1% van de bevolking heeft daadwerkelijk genoeg aan een paar uur slaap. Wil je jouw creativiteit ontwikkelen, zorg dan dus voor minstens 7 uur slaap per nacht!
Je vaste werkplek kan ervoor zorgen dat je creativiteit geblokkeerd wordt en dat je constant blijft vastlopen op een bepaald punt. Je brein heeft het dan nodig om uit de situatie te stappen en nieuwe frisse prikkels te krijgen. Op een andere plek verder werken of vergaderen zoals in de trein of op een flexwerklocatie geeft dan een nieuwe impuls, waardoor je creativiteit weer gaat stromen. Wist je trouwens dat Aristo ook ideale flexwerkplekken heeft? En ben je op zoek naar een geschikte plek waar de creatieve ideeën zich kunnen ontpoppen, dan kun je terecht in een van Aristo’s brainstorm-/ SCRUM-ruimtes in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS of Utrecht Lunetten.
Als je erg druk bent, kan dit je creativiteit blokkeren. Je wilt dan van alles af krijgen in korte tijd, waardoor er geen ruimte is voor creativiteit. Je legt zoveel druk op het presteren, waardoor het vaak het tegenovergestelde effect heeft. Productiviteit gaat altijd ten koste van creativiteit (en andersom)! Om je creativiteit te ontwikkelen is het dus van belang dat je jezelf en het team tijd en speelruimte gunt om ideeën te laten ontvouwen en er geen druk op te leggen.
Met deze 5 praktische tips ben je perfect in staat om je creativiteit verder te ontwikkelen en zul je zien dat de creatieve ideeën je om de oren vliegen als je in je volgende meeting zit. Jij weet als geen ander dat een goed begin het halve werk is bij het organiseren van een meeting. Toch zijn er valkuilen waar zelfs vergaderexperts en externe locaties tegenaan lopen. In onderstaand Ebook vind je 5 valkuilen, zorg dat je er er niet intrapt en organiseer die perfecte meeting!