6 tips om jouw heidag beter te organiseren

Bas Lancee op 9 juli, 2020

Een jaarlijkse heidag of heisessie is populair binnen veel organisaties. En dat is niet voor niets! Je bent met je collega’s even weg van de dagelijkse praktijk en maakt tijd vrij voor nieuwe plannen, de strategie en voor elkaar. Maar wanneer is een heisessie nu succesvol? Wat mag er absoluut niet ontbreken en wat moet je juist niet doen? Binnen Aristo meeting center hebben we ruim 35 jaar ervaring in het organiseren van heisessies, we helpen je graag met het organiseren van een perfecte heidag.

Tip 1: Het doel vooraf kenbaar maken

Organiseer je een heidag, maak dan vooraf helder wat je wilt bereiken. Wordt de huidige visie onder de loep genomen of is de strategie van de organisatie aan de beurt? Is de heidag bedoeld om conflicten op te lossen of heeft het creatievere doeleinden. Zorg dat iedereen die deelneemt aan de heisessie weet wat het hoofddoel is.

Tip 2: Anders dan anders

Een heidag is niet voor niets een heidag. Beginnend met een bakje koffie, dan aanschuiven aan de vergadertafel om vervolgens drie kwartier te luisteren. Nee, dat zit er niet in bij een heidag. Stap weg uit de dagelijkse praktijk, start je meeting in de natuur en gebruik vernieuwende werkvormen. Organiseer een activiteit waardoor de samenwerking wordt bevorderd. Aangezien je een speciaal doel hebt dat je door middel van een heidag wilt bereiken, is het goed om écht iets anders dan anders te organiseren.

Tip 3: Vernieuwende werkvormen

Energie is kostbaar tijdens een heidag. Een heidag organiseren gebeurt veelal op een plek waar je nog nooit geweest bent. Een andere omgeving zorgt voor creatieve ideeën maar is door alle nieuwe indrukken vaak ook vermoeiend. Vernieuwende werkvormen waardoor het energielevel op pijl blijft is dan extra belangrijk. Probeer bijvoorbeeld eens in tweetallen te werken, ieder tweetal bereid één belangrijk onderdeel van de heisessie voor, hiermee zorg je ervoor dat iedereen een actieve rol heeft tijdens de heidag. Daar krijg je pas energie van!

Tip 4: Comfortabel

Laat tijdens de heidag je stropdas en pantalon gerust thuis. Tijdens de heidag is een ontspannen sfeer belangrijk. Of een T-shirt en spijkerbroek wel degelijk bijdraagt aan het succes van de heisessie durf ik niet te zeggen. Wel zorgt fijn zittende kleding voor meer dynamiek. Lossere kleding nodigt uit tot losser gedrag en dus een andere vorm van interactie. Trek iets makkelijks aan, laat jezelf zien en maak écht kennis met je collega’s.

Tip 5: Activiteit

Vraag je tijdens het organiseren van de heidag af of er ruimte is voor een activiteit. Activiteiten tijdens een heidag moeten te allen tijde bij dragen aan het doel van de heisessie. Moeten er belangrijke knopen worden doorgehakt, dan werkt een sportieve activiteit het best. Zijn er strategische keuzes die gemaakt moeten worden, kies dan voor een teambuilding activiteit. Activiteiten zijn er in verschillende soorten en maten, ben creatief, ook een klein spelletje werkt perfect om out-of-the-box denken te stimuleren.

Tip 6: De ideale locatie

Om je heidag tot een succes te maken heb je een perfecte locatie nodig. De locatie moet de gelegenheid bieden om uit je comfort zone te stappen. Het belangrijkste van het kiezen van de perfecte locatie is dat het past bij het doel van de heisessie. Strategie sessies kunnen gemakkelijk zonder digitale flipover, het bepalen van de nieuwe online customer journey is minder handig zonder moderne faciliteiten.

Heidag organiseren een makkie? 

Een heidag organiseren is makkelijker dan het lijkt. Bepaal het doel, de locatie, activiteit en gebruik nieuwe technieken. Wil je binnenkort eens experimenteren met de organisatie? Download dan nu de trainingschecklist en zorgt dat niks je ontgaat! Liever persoonlijk contact? Je kunt ons iedere werkdag bereiken op T. 088 230 1000. Op naar die perfecte heidag.

Download gratis trainingschecklist

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!