6 tips om niet te werken tijdens je vakantie

Dinnemarie Dresen op 6 augustus, 2020

Vakantie, je hebt er even op moeten wachten maar eindelijk is het zover! Even niet denken aan werk, je maakt tijd voor vrienden en familie! Echter, zijn veel mensen geneigd om tijdens de vakantie toch ‘even’ de mail te checken, even wat zakelijke berichtjes beantwoorden. Hiervoor is je vakantie niet bedoeld! Vakantie = vakantie! Lees hier 6 tips om op vakantie te gaan zonder je werk.

Tip 1: De overdracht

Het afronden van (grote) projecten voor je vakantie is een echte aanrader! Lukt dit niet, dan is er een grote kans dat dit project tijdens je vakantie in je hoofd rond blijft dwalen. Probeer daarom zoveel mogelijk projecten af te ronden, of een duidelijk ‘stop’ in te lassen. Zijn er harde deadlines? Zorg er dan voor dat een collega het project verder kan oppakken. Zorg verder dat je werkplek netjes is en dat je na je vakantie weet waar de prioriteiten liggen. Na je vakantie kun je op deze manier direct weer aan de slag. 

Tip 2: Telefoon, laptop en tablet zijn een no-go

Voor veel mensen is hun telefoon het eerste en het laatste wat zij iedere dag zien. We zijn altijd en overal online! Mijn vakantie tip; laat je telefoon lekker liggen bij je tent. Zodra je de hele dag op je telefoon zit op vakantie is de verleiding om je werkmail te checken deste groter. Gebruik je vakantiedagen om eens af te kicken van alle digitale apparaten. Kijk om je heen en wordt eens geïnspireerd door de buitenlucht in plaats van Facebook, Instagram of Pinterest. 

Tip 3: Heb vertrouwen

Heb vertrouwen in je collega’s die jouw taken oppakken is belangrijk. Zeker als het niet mogelijk is om werkgerelateerde activiteiten af te ronden voor je weggaat is het handig om een collega dit toe te vertrouwen. Als je de taken hebt overgedragen en je collega is van alles op de hoogte, is het jouw taak om het dan ook los te laten. Je kunt zo ongestoord genieten van je vakantie. 

Tip 4: Out of Office

De super fijne Out of Office optie van je mail! Het lijkt een voor de hand liggende oplossing, maar in de praktijk wordt er nog niet genoeg gebruik van gemaakt. Door het automatische antwoord in te stellen laat je zakelijke contacten weten dat je op vakantie bent. Het instellen van je out of office e-mail is zo gepiept en scheelt veel werk tijdens je vakantie! Tip: Laat je Out of Office twee dagen langer aanstaan dan dat je vakantie daadwerkelijk duurt, dit zorgt ervoor dat je rustig alle e-mails kunt behandelen.

Tip 5: Niet reageren op e-mails

Je Out of Office e-mail staat aan, je ziet je mail enorm opstapelen tijdens je vakantie, daar ontkom je niet aan. Misschien moeten je collega’s nog even wennen dat jij er niet bent. Reageer echter nooit op e-mails wanneer je op vakantie bent, zodra jij antwoord is het hek van de dam! Je collega’s verwachten vanaf nu dat jij de zaken in de gaten houdt of erger nog; Je gaat het van jezelf verwachten. Negeer die e-mails en geniet!  

Tip 6: Vakantiestress

Een begrip dat de laatste jaren als normaal wordt ervaren. De stressvolle gedachtes net voor je vakantie; ‘Heb ik wel aan alles gedacht?’ ‘Loopt alles door?’ ‘Weet mijn collega alles?’ Om deze stress te verminderen is het verstandig om je vakantie thuis (in huis) te beginnen. Op deze manier kun je al in de ‘ontspannen modus’ komen voordat je vakantie echt begint.

Blijft genieten van je vakantie een uitdaging? 

Vakantie is heerlijk, maar toch voor velen een uitdaging. Je laat voor een periode de controle los, je neemt rust en afstand van projecten. Vakantie nemen draait juist om totale ontspanning en dit zal niet lukken wanneer je bezig blijft met werk. Nu je enkele handige tips achter de hand hebt, kun je je volledig focussen op je vakantie. Relax, kom uit je werkmodus, je hebt het verdiend!

Volg ons op LinkedIn

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!