Binnenkort is het zover. Er staat weer een training op locatie voor de deur. Je bent nieuw in de trainingswereld en de spanning is er nog niet helemaal af. Hoe krijg je genoeg engagement? Wat doe je aan die knikkende knieën of trillende stem, waar laat je je handen? Je leest in deze blog 8 tips voor je volgende training op locatie.
Zorg voor een optimale voorbereiding. Lees niet de begeleidende presentatie af, oefen op voorhand zodat het spreken vloeiender gaat. Dit biedt ruimte om je op andere zaken te focussen tijdens je training, zoals je lichaamstaal en stemgebruik. Geef je een training op locatie? Bezoek de website alvast.
Voor de training op locatie even vlug naar het toilet en doe de superman houding. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen. Je vertelt jezelf dat je het kan! Je gaat stevig staan. Voeten op schouderbreedte, armen in je zij en je borst vooruit. Zeg 5 keer tegen jezelf: ‘Ik kan het!’ Zo overtuig je jezelf en ben je veel zelfzekerder voor de groep.
De inhoud van je training kan je ondertussen dromen. Je lichaamstaal en stemgebruik zijn ook belangrijk. De non-verbale communicatie is voor meer dan 80% bepalend. Zorg voor een goede houding. Rechte rug, voeten op schouderbreedte zodat je stevig staat. Ga niet met je armen over elkaar staan, dit zorgt voor een gesloten houding. Spreek met intonatie en voorkom eentonigheid. Laat je enthousiasme merken en zorg voor een dialoog.
Actief kennis en vaardigheden opdoen en toepassen. Door een dialoog te voeren in plaats van een monoloog en met de groep over cases te discussiëren, zo worden de deelnemers uitgedaagd de opgedane kennis direct toe te passen. Dit verhoogt de betrokkenheid en het leerrendement, dit is jouw training natuurlijk waard!
Wie denkt dat kledingkeuzes niet belangrijk zijn voor een training, heeft het mis. Er is onderzoek gedaan naar non-verbale communicatie en hierbij speelt kleding een belangrijke rol. Uiteraard dien je netjes voor de dag te komen, toch zijn er een aantal belangrijke must-do’s en must-don’ts.
Kies je voor een sjaal? Doe deze af net voor je begint en kies niet voor een coltrui. Een open hals beschouwen we als toegankelijk en kwetsbaar waardoor je indirect een vertrouwensband met je publiek opbouwt. Kiezen de heren voor een blazer? Zorg dan dat er één knoopje dicht zit en doe deze los als je begint. Ook dit zorgt voor meer toegankelijkheid.
Wanneer je niet goed weet waar je je handen kunt laten, houd dan een pen of stift vast. Je handen in je zakken of achter je rug is een echte no-go. Beweeg gerust met je handen tijdens de uitleg. Dit versterkt je non-verbale communicatie. Maak niet te grote bewegingen, dit kan overkomen als agressief of overdreven.
Zorg voor minimale afstand. Geen lege eerste rij en ga niet op een podium of achter een lessenaar/tafel staan. Je non-verbale communicatie zal dan overkomen als onbereikbaar. Je wil juist een optimale betrokkenheid en je streeft ernaar dat iedereen alle vragen durft te stellen want pas dan is je training geslaagd. Vanwege de corona crisis ben je genoodzaakt extra afstand te houden, benoem dit: niks aan te doen, helaas.
Wanneer je met twee of meer sprekers voor de groep deelnemers staat is het belangrijk om iedere keer het woord over te geven. ‘Dit brengt ons tot het volgende punt wat [naam collega] jullie gaat uitleggen.’ De collega bedankt je dan voor het woord en begint aan zijn deel van de training. Terwijl je collega het woord heeft kijk je hem/haar aan en knik je af en toe bevestigend. Jullie zijn het tenslotte helemaal eens en ook dit zorgt voor meer betrokkenheid van het publiek.
Geef jij binnenkort weer een training op locatie? Met deze 8 tips begin je als trainer helemaal zelfverzekerd aan je training. Nu nog een geschikte trainingslocatie. Bij Aristo hoef je je ook daar geen zorgen over te maken. Je weet dat alles tot in de puntjes geregeld is. Check de beschikbaarheid voor jouw training op locatie.