Upgrade jouw training op afstand met deze 4 stappen

Bas Lancee op 20 mei, 2021

Training op afstand geven was voor veel trainers even wennen. De fysieke trainingen geven ging je altijd goed af, maar hoe ervaren je deelnemers jouw online training vanuit thuis? Is iedereen met de juiste informatie bezig? Hebben er deelnemers extra hulp nodig? Is er behoefte aan samenwerking? Met deze tips til je je volgende training op afstand naar een hoger niveau.

STAP #1 (Online) communicatie

Je gebruikt een online platform voor je training op afstand. Belangrijk is dat je de voor- en nadelen van elk platform kent en ze doelgericht inzet. 

Als je een geschikt platform hebt gevonden vormt dit de basis van je training. Naast deze tool zijn er nog meer handige online tools die je training op afstand persoonlijker maakt. Gebruik bijvoorbeeld een chatplatform voor korte vragen, normaal lopen je deelnemers gewoon even bij je langs, via de chat houd je korte, gerichte vragen stellen laagdrempelig.  

Je kunt ook gebruik maken van interactieve-informatie-boards. Bijvoorbeeld ‘Slack’, dit is een interactief platform met heel veel mogelijkheden. Je deelnemers kunnen hier rondneuzen in de informatie van de training, eventuele opdrachten uitvoeren, de presentatie nogmaals terugkijken, video’s bekijken en sparren met andere deelnemers.  

STAP #2: Interactieve start  

Het grootste gemis van de fysieke training is de interactie die bijna vanzelf gaat. Je komt een ruimte binnen, je ziet de deelnemers, je drinkt een bakje koffie en begint dan met de training. Het ijs is door het koffiemomentje al gebroken, bij een training op afstand gaat dit toch even wat minder vanzelfsprekend. 

Jouw taak als trainer is het verzorgen van een interactieve start. Het ligt natuurlijk aan het doel en het onderwerp van je training welke interactieve opening jouw beste match is. Een simpele ijsbreker om elkaar beter te leren kennen is jezelf voorstellen aan de hand van 2 foto’s op je telefoon. Anders dan anders én persoonlijk!

Nog een ijsbreker die altijd succesvol is; De ‘Ik ook-methode’. Als trainer begin je met een feitje over jezelf: ‘Ik heb al 5x een online training op afstand gevolgd.’, als deelnemers dit ook hebben gedaan houden een A4'tje omhoog met de tekst ‘ik ook’. De feitjes mogen zakelijk maar ook persoonlijk zijn, je laat de keuze bij de deelnemer. 

STAP #3: Koffie, koffie, koffie 

Wist je dat een online training veel meer energie kost dan een fysieke training? Niet voor niets natuurlijk, achter je scherm kun je je simpelweg minder lang concentreren. 

Het is voor jezelf en voor je deelnemers daarom noodzakelijk dat er koffiepauzes worden georganiseerd. Je hebt twee varianten koffiepauzes, persoonlijk vind ik tijdens een training de combinatie van deze twee het prettigst. 

Koffiepauze 1: Iedereen doet zijn camera & microfoon uit en geniet in rust van zijn bakje koffie. Je hebt de kans om met huisgenoten te kletsen en de informatie van de training te laten inzinken.

Koffiepauze 2: Een georganiseerde koffiepauze met de deelnemers van de training. Heb je een grote groep, zorg ervoor dat je online break-out-rooms maakt zodat je in kleine clubjes van 4 à 5 personen even kunt kletsen.  

STAP #4: De virtuele goodiebag

Een gouden tip voor een positieve en leerzame afsluiting van je online training is het verzorgen van een ‘digitale goodiebag’. Je kunt hier hand-outs, artikelen, oefenopdrachten en de presentatie in stoppen. Daarnaast is het erg leuk om een persoonlijk kaartje toe te voegen zodat de deelnemers nog eens aan jou (en je training) terug denken.

Je kunt de goodiebag naar iedereen thuis versturen (dit werkt het beste) of online delen. Op deze manier deel je fysieke materialen en geef je aan je training op afstand een persoonlijke touch.

#BONUS STAP

Training op afstand combineren met een ‘normale’ fysieke training? Klinkt te mooi om waar te zijn? Geloof me, dit is ‘the best of both worlds’

De ene deelnemer kan niet wachten tot de fysieke trainingen weer beginnen, de ander wil liever nog even vanuit huis de trainingen volgen. De hybride training is hiervoor een prachtige uitkomst; je deelnemers kunnen zelf kiezen wat zij het prettigst vinden, online de training bijwonen of op 1,5 meter afstand op een van de Aristo locaties.

Geen paniek! Wij hebben alle camera’s, laptops, digitale whiteboards, flipovers allemaal in huis. Focus jij je op een geweldige interactieve training? Dan doen wij de rest!

Wil je meer weten over de hybride training? Download het (gratis) E-book; de hybride bijeenkomst en upgrade jouw training op afstand! 

Download Ebook

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!