De technologie ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Ook in de opleidings- en trainingsbranche krijgt technologie meer voet aan de grond. Zo zie je in corporate trainingen steeds meer initiatieven om met behulp van technologie de leerervaring hoogwaardiger te maken. In 2022 verwachten we dat ook de opleidings- en trainingsinstituten technologie meer integreren in hun aanbod. Niet met het doel om klassikale trainingen te vervangen, maar vooral om de trainingsinhoud effectiever en boeiender te maken. In dit blogartikel een drietal hypermoderne trainingsvormen die het verschil kunnen maken!
GamificatieBij gamificatie gebruik je spelelementen om gebruikers te motiveren, hun ervaring te verrijken en bepaald gedrag te stimuleren.De behoefte om te spelen komt niet alleen voort uit plezier, maar ook uit de sociale binding. Spel is een veilige manier om onze sociale status te versterken. Niet zo vreemd dus dat gamificatie zo goed aanslaat!
Gamingtechnieken toepassen in de echte wereld is waar gamification over gaat. Gamificatie is niet nieuw en wordt al regelmatig toegepast op de werkvloer en in het onderwijs. We verwachten dat gamificatie ook een prominente plek in gaat nemen in de trainingsbranche. Een perfecte manier om van saaie of routinematige trainingen een boeiende ervaring te maken! Ter inspiratie hieronder een aantal voorbeelden uit de corporate trainingsbranche, waarbij gamificatie is toegepast in e-learning:
- Siemens maakt met succes gebruik van storytelling om fabrieksmanagers te leren hoe ze hun fabrieken beter kunnen bedienen met een spel, Plantville.
- PwC zet gamificatie in voor het onboardingtraject in de vorm van The Associates Challenge. Deze challenge vol uitdagingen, kennisbattles en quizjes begeleidt de nieuwe lichting medewerkers door de eerste twee loopbaanjaren bij PwC. Een mooi voorbeeld van hoe gamificatie het teamgevoel en de samenwerking versterkt!
- De game Heroes van De Friesland heeft voor een zichtbare stijging in kennis gezorgd. Zo’n 100 callcenter agents hebben punten verzameld met het scoren op KPI’s en het spelen van kennisbattles en examens.
“Technology will not replace great teachers, but technology in the hands of great teachers can be transformational.”
Virtual Reality
Virtual Reality (VR) simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via meerdere zintuigen onder te dompelen in een bepaalde ervaring. Een speelse trainingsvorm die gericht is op de beleving, waardoor de inhoud van de training beter onthouden wordt en deelnemers gemotiveerder zijn om te leren. En door VR te gebruiken hoef je een situatie maar één keer in scène te zetten.
Met VR zet de brandweer verschillende scenario’s op, waarin de brandweermannen een goed beeld krijgen van wat er ter plaatse gebeurt.
Het Maxima Medisch Centrum biedt virtual reality-training om verpleegkundigen voor te bereiden op de behandeling van een coronapatiënt.
Het Regina Coeli instituut (‘De Nonnen van Vught’) introduceerde twee jaar geleden VR voor de taallessen.
Microlearning
Onder invloed van tijd die steeds schaarser wordt en de aandachtsspanne die steeds korter wordt, verwachten we dat de online training zich verder evolueert naar kortere en behapbare mini-trainingen, ook wel microlearning genoemd. Een populaire en krachtige vorm van online leren.
Mini-trainingen van korter dan 6 minuten kom je al tegen, maar microlearning van onder de 2 minuten is in de toekomst eerder regel dan uitzondering. Alhoewel het nu vooral nog wordt gebruikt in de vorm van video’s voor met name studenten, is het niet ondenkbaar dat microlearning meer geïntegreerd gaat worden in klassikale trainingen.
Wat dacht je van het mobiel pushen van een interactieve infographic met een samenvatting van een trainingsonderdeel? Of een mini-kennisquiz aan het einde van een training? Of een animatievideo als start van de training? Genoeg mogelijkheden om met microlearning je training krachtiger te maken. En snel, goedkoop en eenvoudig te realiseren!
Organiseer de perfecte training
Geen twijfel over mogelijk dat deze 3 hypermoderne trainingsvormen in 2022 een onherroepelijke invloed gaan hebben op de opleidings- en trainingsbranche. Een mooie kans om jouw trainingen inhoudelijk een boost te geven! Ben jij expert in het organiseren van trainingen? Dan is het niet vanzelfsprekend om keer op keer een goede training te organiseren. Je moet namelijk rekening houden met 101 verschillende dingen. Wil je nooit meer iets vergeten bij het organiseren van een training? Download de trainingschecklist.