De vier belangrijkste tips voor coaching op afstand

Rolf Alberts op 30 april, 2020

Coachen waar en wanneer je maar wilt. Je hoeft geen rekening te houden met reistijd en de gesprekstijden zijn flexibel. Tijdens de Corona-uitbraak is leidinggeven op afstand zelfs noodzakelijk geworden. Maar wanneer ben je een fijne coach op afstand? Coaching op afstand kan net zo effectief en prettig zijn als een face 2 face sessie, lees hieronder mijn vier tips. 

Tip 1: Afspraken, afspraken en afspraken

Hoe flexibel we ook zijn, duidelijke afspraken zijn de basis voor succesvolle coaching op afstand. De eerste afspraak die je met elkaar maakt is een vaste coach-dag. Zo kun je terugblikken op de afgelopen week en vooruitkijken naar de to-do’s van aankomende periode. Je maakt ook een afspraak over een geschikte online vergadertool, is het bijvoorbeeld belangrijk om je scherm te delen of om perfect beeld en audio te hebben? Lees hier over mijn 3 favoriete online vergadertools.(LINK) Naast afspraken om daadwerkelijk te coachen is het ook belangrijk om je verwachtingen helder te communiceren. Coaching op afstand vraagt om duidelijkheid!

Tip 2: Delegeren

Een van de belangrijkste onderdelen van effectieve coaching op afstand is het delegeren van taken en doelen. Delegeren is meer dan een vage opdracht met een deadline communiceren. Maak goede afspraken over het doel, het resultaat, de randvoorwaarden, middelen, enzovoorts. Natuurlijk weet je collega dat hij of zij een terugkoppeling moet geven mocht een deadline niet haalbaar zijn. Maar met coaching op afstand is dit niet vanzelfsprekend.

In deze tijd verschuiven prioriteiten snel. Het is daarom van belang dat je taken en doelen (opnieuw) prioriteert. In crisistijden zoals deze is het als werknemer prettig dat je coach tijd vrijmaakt om doelen, taken en deadlines opnieuw te definiëren. Zo voorkom je dat je medewerkers het overzicht verliezen.

Tip 3: Combineer formeel met informeel

Het coachen en leidinggeven op afstand moet eigenlijk aanvoelen als coaching op een normale werkdag. Op kantoor heb je gedurende de dag informele gesprekken, bij de koffieautomaat heb je het over het weer en tijdens de lunchpauze over dat ene feestje. Tijdens thuiswerk kantooruren heb je vaak alleen werk gerelateerde gesprekken. 

Kortom, formeel en informeel worden op kantoor automatisch gecombineerd. Zorg daarom tijdens het coaching op afstand voor informele koffiepauze momenten. Hoe? Pak beide letterlijk een kop koffie tijdens het online coachen en heb het over van alles behalve het werk! Is een koffiepauze niet handig? Plan dan bijvoorbeeld de maandagochtend om het over het weekend te hebben of de online vrijdagmiddagborrel, ook een perfecte manier om te socializen.

Tip 4: Inlevingsvermogen

Een pandemie is, los van het werk, een beangstigend fenomeen. Veel thuiswerkers maken zich zorgen over de gebeurtenissen in de wereld. Een effectieve coach stelt zich empathisch op en houdt rekening met het welzijn en het vermogen van zijn collega’s. Het is als coach van belang om bij thuiswerkende medewerkers rekening te houden met hun persoonlijkheid, gezondheid en persoonlijke omstandigheden. Zo kan je iemand zo goed mogelijk coachen op afstand. 

Snak je nog steeds naar een face2face coaching sessie?

Coaching op afstand is in deze tijd een noodzakelijk alternatief voor face2face meetings. Maar ook ik zie jullie het liefst coachen bij Aristo meeting center. In deze tijd gaat dit helaas niet, maar niet getreurd, zodra het kabinet de maatregelen kan versoepelen is Aristo meeting center ingericht voor de 1,5 meter maatschappij, we noemen het: ‘Verantwoord trainen en vergaderen’. Met 1,5 meter afstand, extra aandacht voor hygiëne, looproutes en online trainingen zijn wij er klaar voor. Hopelijk tot snel bij Aristo meeting center. Toch alvast de beschikbaarheid checken: dat kan.

Check direct de beschikbaarheid

Picture of Rolf Alberts

Rolf Alberts

Dé conferentiespecialist!