Creëer maximale interactie in jouw training met deze zaalopstellingen

Bas Lancee op 6 december, 2021

Wil je het hoogst haalbare effect uit jouw training halen, dan maakt de keuze voor de zaalopstelling hier een wezenlijk onderdeel van uit. Afhankelijk van het doel van jouw training bepaal je welke zaalopstelling het meest geschikt is. Interactie wordt hierin met de dag belangrijker! Deelnemers onthouden de lesstof dan vele malen beter. Niet alleen omdat interactie de concentratie stimuleert, maar ook omdat ze de stof makkelijker eigen kunnen maken door de mogelijkheid tot doorvragen. Lees snel verder om te weten te komen welke zaalopstellingen het meest geschikt zijn om de interactie te bevorderen.

Zaalopstelling in een kring

Foto kringopstelling

Is er flinke interactie vereist in jouw training? Dan is deze informele zaalopstelling heel geliefd. In een kringopstelling kan niemand zich verschuilen achter een tafel. Deelnemers zijn dan meer gericht op elkaar dan alleen op de trainer. Deze kring van stoelen wordt veel gebruikt bij workshops of cursussen met een persoonlijk onderwerp of vaardigheidstrainingen. Omdat de deelnemers elkaar goed kunnen zien, komt dat de concentratie ten goede en maakt dit het luisteren naar elkaar gemakkelijker.

Zaalopstelling in een (open)blok

Foto blokopstelling

Deze zaalopstelling is ideaal voor kleinschalige en intensieve trainingen, cursussen en seminars, waarin je ook de mogelijkheid moet hebben om notities te maken. Het maken van notities is vooral noodzakelijk als er veel nieuwe informatie gegeven wordt in de training. 

Houd voor een blokopstelling een maximum aan van ongeveer 12 personen; wordt het blok groter, dan kan men elkaar vaak niet meer goed verstaan. Net zoals bij de kringopstelling zijn bij deze zaalopstelling de deelnemers meer gericht op elkaar, doordat ze elkaar goed kunnen aankijken. Een uitstekend recept voor interactie!

Zaalopstelling in een U-vorm

Foto u-vormopstelling

De U-vormopstelling is een van de meest gebruikte opstellingen voor trainingen, workshops en cursussen. De trainer kan de U-vorm inwandelen om meer interactie op te zoeken met de deelnemers. Net zoals bij de blokopstelling hebben deelnemers ruimte om notities te maken, wat een voordeel kan zijn ten opzichte van de kringopstelling (afhankelijk van de soort training). Doordat de trainer meer bewegingsvrijheid heeft dan bij de blokopstelling, ontstaat er meer dynamiek in de zaal.

Ontdek alle andere trainingsopstellingen

Geen twijfel over mogelijk dat je met deze opstellingen maximale interactie kunt creëren in jouw training. Wil je weten welke andere trainingsopstellingen je kunt inzetten en welke effect deze hebben op jouw training? Download dan de whitepaper 'Ontdek de trainingsopstelling die perfect bij jouw training past'. Een bron van inspiratie om de effectiviteit van jouw training te verhogen!

Download je whitepaper

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!