Training geven: wat werkt het best?

Bas Lancee op 26 december, 2019

Een training heb je in allerlei soorten en maten. Vaak kun je een training zien als een aantal workshops over één overkoepelend onderwerp. Per training zoom je in op een bepaald topic. Hieronder lees je trainingstechnieken die gegarandeerd werken, gebruik jij ze al? 

Het visuele geheugen

Ben je een geweldige spreker van nature? Dan heb je een streepje voor! Naast een interessant verhaal gecombineerd met non-verbale communicatie kom je een heel eind. Afbeeldingen en video’s versterken je verhaal gegarandeerd nog meer. Maar liefst 40% van de mensen reageert (en onthoudt) visuele informatie beter dan tekst. Let wel op; een PowerPoint van 88 sheets werkt niet stimulerend. Probeer je presentatie visueel te ondersteunen door middel van video’s of sprekende beelden. De presentatie moet een hulpmiddel zijn! 

Betrokkenheid

Moeilijke materie? Of veel informatie over te brengen? De belangrijkste tip; zorg ervoor dat je training origineel is. Vertel iets nieuws, verzin een spel, zorg voor enthousiasme. Hoe? Ben jezelf. Deelnemers enthousiast krijgen voor hetgeen waar jij voor staat gebeurt vanzelf. Naast het enthousiasmeren werkt het daadwerkelijke aan de slag gaan met de verkregen informatie perfect. Dit kan door een spelelement toe te voegen, zo worden je deelnemers meteen getest of ze de theorie begrijpen. Of coördineer een rollenspel, de deelnemers leren zo alle kanten van de materie kennen. Een praktijkopdracht is een geweldige ijsbreker om de informele randjes van je training af te halen. Door deze betrokkenheid herinneren je deelnemers jouw fantastisch de training.

Voorafgaand

Verplaats je in je deelnemer. Stel je voor je schrijft je in voor een training, je ontvangt een bevestiging. Hoe fijn zou het zijn voor de deelnemer dat hij een week van tevoren al informatie krijgt waardoor hij zich kan inlezen. Wil je het nog beter doen? Stuur ze een mail waarin het programma wordt uitgelegd, waar je het beste kunt parkeren, wanneer de pauzes plaatsvinden en of het handig is om bijvoorbeeld markeerstiften mee te nemen. Net dat ene extra stapje service zorgt voor een fijne totaalbeleving van de deelnemer. Je kunt je voorstellen dat het voor deelnemers best spannend is om deel te nemen aan een training. Wanneer ze volledig geïnformeerd zijn neemt dit onnodige stress weg. Door dit weg te nemen zal ook jouw training beter uit de verf komen. Have a wise day! 

Structuur

Naast dat je training origineel moet zijn is het ook van belang dat er een logische volgorde in zit, oftewel structuur. Wanneer je basis van je training duidelijk is voor jezelf ben jij de master van de training. Door een duidelijke structuur zorg je ervoor dat je verhaal beter over komt. Je begint met een kort introductie praatje, gaat geleidelijk door met interactie, daarna laat je de deelnemers oefenen in de praktijk, weer terug naar informatie, en uiteindelijk informeel afsluiten. Klinkt makkelijk? Zorg ervoor dat de training een logische structuur bevat. Zorg voor genoeg pauzes en laat ook vooral ruimte voor interactie! 

Kies een wauw-locatie

Een fijne locatie betekent veel voor je deelnemers, maar ook voor jezelf. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de zaal die je krijgt. Is het wenselijk om een lunch of diner te combineren met je training, zorg dan dat dit aansluit bij je training. Het kiezen van een locatie lijkt misschien makkelijk, maar niets is zo vervelend als een locatie die niet die extra stap moeite zet voor jouw deelnemers. Je deelnemers zien voorafgaand aan de training als eerste de locatie (en de medewerkers), als dit contactmoment niet soepel verloopt, begin je je training met een achterstand. 

Alle to-do’s voor je training op een rijtje

Een training organiseren is persoonlijk. Iedere training heeft een eigen unieke formule. De belangrijkste tip die ik je wil meegeven is, blijf open staan voor verbetering. De training die je twee jaar geleden ge-wel-dig was moet nu  waarschijnlijk wat bijgestuurd worden. Sta open voor feedback, verbetering en verandering, maar boven alles blijf dichtbij jezelf! Naast de organisatie skills zijn er nog 101 dingen waar je rekening mee moet houden bij het plannen van een training? Wil je zeker weten of je aan alles gedacht hebt? Download hier de trainingschecklist! En organiseer jouw perfecte meeting!

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!