Vier 1,5 meter vergaderopstellingen en hun geheimen

Dinnemarie Dresen op 15 april, 2021

Iedereen is druk met zichzelf voor te bereiden op de dag dat er versoepelingen worden aangekondigd. Hoe die voorbereiding eruit ziet is voor iedereen anders. Wij gaan er voor het gemak even vanuit dat de 1,5 meter regel voorlopig nog blijft. Nu vraag je je misschien af: In welke opstelling kan ik straks weer vergaderen? Ik zocht het voor je uit!

Vergaderopstelling: Carré

Een klein overleg gepland voor het uitdenken van je grootse plannen? Dan is de carré-opstelling your way to go! Door de compactere opstelling creëer je een team spirit. Ideaal voor een intensief overleg of een belangrijke brainstorm. Creativiteit vloeit over tafel en iedereen plukt daar de vruchten van. Vergaderopstellingen in carrévorm biedt: iedereen kan elkaar aankijken. Het gevoel van korte communicatielijnen worden versterkt waardoor effectiviteit wordt gestimuleerd. 

Vergaderopstelling: U-opstelling

De u-opstelling is misschien wel de meest bekende onder de vergaderopstellingen. Hij is breed inzetbaar, dus zeker 1,5 meter proof en verbindt de spreker met de deelnemers. Doordat deze opstelling de spreker de mogelijkheid biedt om de u-opstelling in te lopen creëer je meer interactie en kun je persoonlijker communiceren met je deelnemers. Dit vergroot het betrokkenheidsgevoel. Alle deelnemers hebben ook goed zicht op de begeleidende presentatie die zich meestal centraal achter de spreker bevindt.

Vergaderopstelling: Theater

Is het luisteren geblazen? Staat interactie niet op nummer 1? Dan is de theateropstelling dé vergaderopstelling voor jou. Tussen alle opties met vergaderopstellingen denk je misschien niet direct aan deze, toch kan hij zeer effectief zijn. Doordat alle stoelen in dezelfde richting geplaatst zijn wordt de focus gelegd op de spreker vooraan. Hierdoor creëer je een gevoel van urgentie.

Vergaderopstelling: Examen

In de examenopstelling zit iedereen met zijn gezicht naar de spreker. Dit zorgt voor meer focus en aandacht. Iedereen beschikt over zijn eigen tafeltje zodat er genoeg ruimte is om actief mee te werken indien nodig. Denk aan: aantekeningen maken, plaats voor je drankje, je laptop gebruiken... Je kunt als spreker gemakkelijk door de zaal bewegen waardoor je nog steeds interactie kunt creëren. 

Vergaderopstellingen: Onbewust belangrijk

Onbewust geven vergaderopstellingen verschillende gevoelens mee aan je deelnemers. De juiste opstelling bepalen is dus erg belangrijk voor het doel van jouw vergadering. Ga je voor een open & creatieve sfeer, kies je voor interactie of is de informatie dusdanig belangrijk dat opperste focus belangrijk is? Vergaderopstellingen genoeg om het juiste doel met de juiste opstelling te combineren. Hebben we jouw voorkeur opstelling niet besproken? Vraag deze gerust aan: Wij zetten de ruimte voor je klaar.

Onverhoopt komt er toch veel kijken bij het organiseren van een vergadering. Naast het kiezen uit de verschillende vergaderopstellingen komen er nog duizend en één dingen bij kijken. Om je daarbij te helpen heb ik een vergader checklist voor je opgesteld: download hem hier gratis zodat je niks vergeet bij het organiseren van jouw volgende vergadering.

Download gratis vergaderchecklist

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!