Wordt een (nog) betere trainer met deze 7 tips

Bas Lancee op 30 juli, 2020

Ben jij trainer of coach? Dan weet je als geen ander hoe waardevol het is om aan je eigen ontwikkeling te werken. Lees hier 7 tips voor een spectaculaire kennisoverdracht wanneer je een training geeft. 

Tip 1: Ken je deelnemers

Voorafgaand aan je training is het belangrijk om je doelgroep te analyseren. Waar is je doelgroep in geïnteresseerd? Wat is het niveau van je deelnemers en hoeveel weten ze al van je trainingsonderwerp? Zorg tijdens je training voor interactie, zo ‘meet’ je of je deelnemers de informatie verwerken.

Tip 2: Vernieuwende training-methodieken

Nieuwe oefeningen, andere spelelementen, een brainstormronde en nog veel meer. Als trainer is het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de laatste methodieken. Lees artikelen, doorzoek het internet of spar met andere trainers. Kortom verwerk nieuwe oefeningen in je training, je zult versteld staan van het resultaat. 

Tip 3: Train de trainer

Volg als trainer zelf af en toe een training. Er bestaan veel trainingen speciaal voor trainers, ideaal als je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Tijdens zo’n training wordt je geheugen weer opgefrist en je leert nieuwe technieken. Blijf jezelf verbeteren! 

Tip 4: Zorg voor autoriteit

Jij bent de expert, laat dit ook zien in je uitstraling. Introduceer jezelf; Vertel over wat je hebt bereikt, waarom je graag deze training geeft, waarom je de expert bent en wat je je deelnemers wilt meegeven. Houd je introductie luchtig en kort!

Tip 5: Bijsturen tijdens je training

Zijn er deelnemers onrustig, wordt de informatie niet begrepen of verloopt de training stroef? Durf dan bij te sturen! Hoe? Ik houd van de recht door zee aanpak, maak een oprechte opmerking om de sfeer te doorbreken. Je zorgt ervoor dat iedereen wakker wordt geschud en betrokken is bij de training.

Tip 6: Flexibiliteit

Bijsturen kan nodig zijn tijdens je training. In het corona-tijdperk is flexibiliteit belangrijk, ook als je trainingen geeft. Sommige deelnemers vinden het niet fijn om op locatie te trainen, zij nemen liever deel vanuit huis. Zorg dat je voorop loopt als trainer, maak kennis met; hybride trainen. Een hybride training is een combinatie van een fysieke training op locatie en een livestream verbinding. Je deelnemers kunnen hierdoor zelf kiezen hoe zij het liefste de training bijwonen.

Tip 7: Feedback

Zorg voor een feedback moment tijdens of na je training. De feedback van je deelnemers is zeer waardevol. Je komt erachter wat je training heeft betekend en waar de verbeterpunten zitten. Ontvang je negatieve feedback, vraag om onderbouwing en eventuele tips over hoe het beter kan.

Geef je binnenkort weer een training?

Nu je een (nog) betere trainer bent word je volgende training gegarandeerd een succes. Naast een training geven zijn er ook nog 101 organisatie puntjes waar je aan moet denken. Daarom hebben we speciaal voor jou een trainingschecklist  opgesteld. Zorg dat niks je ontgaat en organiseer een fantastische training! 

Volg ons op LinkedIn

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!