5 presentatie tips voor een goede training.

Bas Lancee op 14 januari, 2021

Presenteren staat aan de basis van een goede training. Je kunt een expert zijn in je vak, je deelnemers gaan niet wijzer naar huis als je presentatie skills je in de steek laten. Goede presentatie skills zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar gelukkig kan je presenteren leren. Met deze 5 presentatie tips ben je niet enkel een expert in je vakgebied maar zorg je ook dat je boodschap blijft hangen.

Tip 1: Bouw vertrouwen op.

Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de omgeving. Wees op tijd zodat je al een keer in de zaal bent geweest of neem alvast een virtuele kijk op de locatie. Bij Aristo kan dat bij 3 van de 4 locaties: Amsterdam, Utrecht Lunetten én Eindhoven. Een simpele tip maar een goede aanvulling op de rest van de presentatie tips.

Tip 2: Een goed begin is het halve werk.

Begin de training met een pareltje, anekdote of een ijsbreker. Dit schept direct een band met de deelnemers, hierdoor verhoog je de betrokkenheid. Een hogere betrokkenheid zorgt op zijn beurt voor meer interactie tijdens je training waardoor je leerstof beter blijft hangen.

Tip 3: Spreek vanuit ervaring.

Hou het verhaal dicht bij jezelf. Door te vertellen vanuit eigen perspectief, inzichten en ervaring kom je professioneler over. Zorg er uiteraard wel voor dat je nog steeds open staat voor input vanuit de deelnemers.

Tip 4: Interactief trainen = efficiënt trainen.

Train met voldoende interactie. Een die niet mag ontbreken tussen de presentatie tips. Interactief trainen zorgt voor engagement, dit draagt bij aan de efficiëntie van de training. Interactie in de trainen brengen doe je door; vragen te stellen, te discussiëren over cases, laat de deelnemers actief meedenken over oplossingen voor probleemstellingen of organiseer de training in bijvoorbeeld een scrumruimte. Een scrumruimte speelt in op interactief trainen door de opstelling van de ruimte.

Tip 5: Volg, indien mogelijk, de training bij een collega.

Door zelf plaats te nemen als deelnemer tijdens een training ervaar je de leerstof vanuit een ander perspectief. Dit biedt mogelijkheden voor ontwikkeling en verbetering. Misschien zijn er elementen die de moeite waard zijn zelf te gebruiken, of het kan voorkomen dat je bepaalde zaken anders zou verwoorden of toepassen. Wissel presentatie tips uit met elkaar: leer van elkaar!

Wees niet bang om te leren.

Presenteren kun je leren, wees niet bang om gewoon te doen! Maar wees kritisch voor jezelf: Waar kan ik mezelf verbeteren? Probeer nieuwe dingen uit en pols eventueel bij de deelnemers wat zij van de training vonden. Met deze presentatie tips ga je in ieder geval goed bewapend je volgende presentatie tegemoet. Naast een goede presentatie zijn er tal van andere punten waar je op moet letten bij het organiseren van een training. Speciaal daarvoor stelde ik de trainingschecklist op die je gratis kunt downloaden

Download gratis trainingschecklist

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!