5 presentatietips waarmee je een nóg betere trainer wordt

Bas Lancee op 4 november, 2021

Het nieuwe jaar begint eraan te komen. Dat betekent een jaar vol nieuwe trainingen. Anno 2021 is het duidelijk geworden dat het lastig is de betrokkenheid hoog te houden tijdens het geven van je online training. De interactie met je deelnemers lijkt dan ver weg. In deze blog geef ik je alle tips om de betrokkenheid hoog te houden zowel online als offline én waarmee je een nóg betere trainer wordt.

Tip 1: kies een locatie die je bijblijft

Door een inspirerende locatie te kiezen voor je training zorg je voor een hogere betrokkenheid. Wanneer de locatie er één is om niet te vergeten, is de deelnemer al meer betrokken nog voordat de training begint. Een externe locatie zorgt voor een gevoel van urgentie en het geeft op een speelse manier een serieuze boodschap mee: ik draag zorg voor mijn training. All part of the experience.

Tip 2: maak gebruik van pauzemomenten

Onze hersenen kunnen zich slechts 15 tot 45 minuten écht concentreren. Gedurende deze periode nemen we op de meest efficiënte manier informatie op, hierna neemt dit af. Kies dus voor korte blokken met iedere keer een korte pauze van 5-10 minuten. Ideaal voor een drankje en een kleine lekkernij. Je zorgt zo niet alleen voor een hogere betrokkenheid, je merkt ook dat de informatie die je uitstuurt beter bij jouw doelgroep blijft hangen. 

Tip 3: verdiep je in de doelgroep

Deze tip is er één om niet te vergeten, daarom mag hij niet ontbreken in de presentatietips. Je doelgroep heeft een bepaalde behoefte, namelijk: wijzer worden. Aan jou de taak om ze wijzer te maken. Door je in jouw doelgroep te verdiepen kom je meer te weten over het niveau en de behoeften van je doelgroep. Zijn ze al thuis in de materie of gaat het om beginners? Wat is de juiste balans tussen theorie en praktijk? Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Tip 4: interactief trainen 

Constant informatie opnemen is erg vermoeiend voor het brein. Kies daarom voor meer interactie tijdens je training. Stel vragen, bespreek cases, discussieer en leg stellingen voor. Je merkt dat er meer betrokkenheid is bij je training omdat de deelnemers actief moeten nadenken en meedoen. Tevens passen ze de theorie direct toe waardoor ze betere links leggen tussen theorie en praktijk. De scrumruimtes van Aristo zijn daar uitermate geschikt voor. De speelse indeling zorgt ervoor dat de deelnemers goed kunnen interfereren met elkaar.

Tip 5: hybride trainen

Hybride trainen mag in deze tijd niet ontbreken in onze presentatietips. Sinds de ontwikkelingen van het afgelopen 1,5 jaar, is er een flinke toename van online leren. Maar ondanks dat blijft toch het sociale aspect van leren belangrijk. De meerderheid van deelnemers kiest daarom het liefst voor klassikaal of een combinatie van online en klassikaal, oftewel hybride. Door de nieuwe technologie is het uitstekend mogelijk om met iedereen te interfereren die de training online dan wel offline bijwoont. 

Met bovenstaande presentatietips ben je helemaal klaar voor komend trainingsjaar. Onder het mom: ‘Bij Aristo word je wijzer’ hebben we een checklist opgesteld speciaal voor de trainingsexpert, zodat je nooit meer iets belangrijks vergeet bij de organisatie van jouw training. Download de trainingschecklist.

Download gratis trainingschecklist



Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!