Hoe organiseer je een succesvolle training? Hieronder vind je 6 tips om je training naar een hoger niveau te tillen. Organiseer met deze simpele stappen jouw droomtraining!
Een goed begin is het halve werk. Door een pakkende introductie zitten je deelnemers vanaf het eerste moment van je training op het puntje van hun stoel, dat wil je hebben! Een spannende anekdote, een constatering, bizarre cijfers over het onderwerp of start direct een hevige discussie. Kies een pakkende introductie die past bij jouw onderwerp.
Kennis overbrengen is één ding. Maar wat wil je bereiken met je succesvolle training? Zorg voor een afgebakend en realistisch doel. Door een overkoepelend doel te hebben krijgt je training een focuspunt. Onder het hoofddoel kun je aansluitende sub-onderwerpen hangen, hierdoor krijgt je training een logische volgorde.
Al doende leert men. Een succesvolle training bestaat niet alleen uit kennisoverdracht. Door écht aan de slag te gaan in de praktijk heeft men de training informatie sneller onder de knie. Aan de slag gaan in de praktijk kan bijvoorbeeld door een case voor te leggen, een spelelement, een rollenspel of ga uit je comfortzone door een echte scène na te bootsen.
Zorg voor een redelijk strakke tijdsplanning. Je hebt een training voorbereid die alle belangrijke aspecten behandeld. Houd het tempo erin en zorg dat het energielevel van je deelnemers op peil blijft. Let op, houd je niet té strak aan je tijdsplanning er moet voldoende tijd zijn voor feedback en vragen van je deelnemers. Een succesvolle training heeft een fijne balans tussen de informatieoverdracht en praktijkoefeningen.
Feedback zorgt ervoor dat je training steeds weer verbetert. Vinden je deelnemers de introductie pakkend? Kunnen de praktijkoefeningen misschien beter? Of is de gehele training misschien net een half uur te lang? Je traint jezelf wanneer je om feedback vraagt. Door daadwerkelijk iets te doen met de feedback uit je evaluatie wordt je training steeds succesvoller. Lees in ons andere blogartikel hoe je een zinvolle evaluatie opzet met een eersteklas evaluatieformulier voor jouw training.
Vergelijk de afsluiting van je succesvolle training met ‘de kers op de taart’. Een goede afsluiting kan een persoonlijke ervaring zijn of een terugblik op de informatie. Maar het kan ook een laatste boodschap zijn die je je deelnemers wilt meegeven. Mijn tip voor een mooie afsluiting is: houd het persoonlijk!
Naast deze 6 tips voor een succesvolle training hebben we nog iets voor je. Bij het organiseren van een training moet je aan 101 dingen denken. Download de trainingschecklist en organiseer stap voor stap een feilloze training.