Dé vergadertrends van 2020

Dinnemarie Dresen op 19 december, 2019

Het einde van 2019 is in zicht. Sinterklaas is alweer aan het genieten van de zon in Spanje. Iedereen is al druk bezig met de voorbereidingen van het kerstdiner. Daarom vind ik het tijd om dé vergadertrends voor 2020 uit te lichten. We hebben heel wat trends het afgelopen jaar voorbij zien komen. Hieronder vind je de vooruitblik van de verwachte vergadertrends voor 2020. 

BRONS

Inspiratie op locatie. Een trend die we zelf maar al te graag hebben gevolgd. Vergaderinspiratie ontwikkeld zich in verschillende vormen en maten. Zo heb je inspiratie door een ruimte die bijzonder of gek is aangekleed; bijvoorbeeld een vergaderruimte die geen stoelen of tafels heeft maar alleen zitzakken. Wat mij betreft erg leuk, maar toch vaak onpraktisch voor een vergadering. 

De inspirerende combinatie work & play zagen we daarentegen uitgroeien tot een succes. Work & play houdt in dat een zaal praktisch is ingericht; het benodigde whiteboard, digibord, paperroll, comfortabele stoelen en dergelijke zijn aanwezig. Naast een praktische ruimte die in alle gemakken voorziet, is er ook gedacht aan ontspanning; het play gedeelte. Een ‘play-ruimte’ kan op verschillende manieren zijn opgedeeld. Denk aan een zaal met een voetbaltafel, spelcomputer, of een bordspel. De speelse ruimte zorgt voor dat half uurtje plezier (en ontspanning) tussen de meetings door.

ZILVER

Dineren en vergaderen. Een verdiende tweede plek, vinden wij! We hebben dit jaar wat benamingen voorbij zien komen; brainfood, healthy break, energie-diner en nog heel wat andere hippe termen. Deze trend is wetenschappelijk onderbouwd, laten we (de simpele) feiten op een rijtje zetten. 

 • Vergaderen kost energie
 • Energie haal je uit voeding
 • Na een lange vergadering verlies je je focus
 • Je concentratie kan worden hersteld door de juiste voeding

Logisch toch? Toch wordt een chocoladereep nog vaak als energieboost ingezet. Niets is minder waar, door de suikerboost ervaar je kort wat extra energie, maar al snel zal dit overgaan tot de suikerdip. Je concentreren op de vergadering wordt zo alleen maar moeilijker.

Je vergadering combineren met een gezond diner is daarom een geweldige trend. Naast dat je door het toevoegen van een diner of lunch een informele pauze creëert, zorg je er ook voor dat je deelnemers weer energie krijgen. Door voldoende omega 3-vetzuur (DHA) tot je te nemen blijft je concentratie op peil. Dit zit vooral in vis, schaal- en schelpdieren. Vitamine B1 is een hulpmiddel voor een goed geheugen, dit stofje zit in graan- en vleesproducten. Een gezonde toch gezellige vergadertrend! 

GOUD

Staand vergaderen! Je kan het niet gemist hebben dit jaar, staand vergaderen, deze trend zal in 2020 nog meer groeien. Staand vergaderen heeft talloze voordelen, maar om je geheugen nog een keer op te frissen hebben we onze favorieten voor je op een rijtje gezet. 

 • Tempo
  Staand vergaderen zorgt voor een hoger vergadertempo. Door te staan blijf je actiever, deelnemers zijn gefocust waardoor de vergadering sneller verloopt. 
 • Meer non-verbale communicatie
  Door de actieve houding tijdens staand vergaderen wordt non-verbale communicatie meer gebruikt. Dit maakt de gesprekken completer en zo worden standpunten sneller duidelijk.

 • Healthy
  Staand vergaderen is gezond, inkoppertje natuurlijk! Door staand te vergaderen beweeg je meer dan wanneer je zit. 

 • Creativiteit stimulans
  Tijdens een staande vergadering zijn deelnemers eerder geneigd ideeën met elkaar te delen. Er is staand eerder de behoefte om samen te werken én oplossingsgericht te denken. Positief voor de effectiviteit van de vergadering.

Deze drie vergadertrends zijn de trends die we gegarandeerd terug gaan zien in 2020. Waarschijnlijk aangevuld met vernieuwende ontwikkelingen. Nog op de valreep van 2019 een staande vergadering plannen? Bekijk hier direct ons aanbod en reserveer alvast je zaal. Tot volgend jaar! 

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!