Ga eens staand vergaderen!

Dinnemarie Dresen op 30 december, 2021

Zitten is het nieuwe roken! En daarom is staand vergaderen helemaal ‘hot and happening’. Staand vergaderen is al in veel kantoorculturen in een rap tempo binnengedrongen. Maar je moet niet alleen een ‘stand up-meeting’ organiseren omdat het op dit moment populair is. Uit een TNO-onderzoek is ook gebleken dat er nog véél meer voordelen vastzitten aan deze nieuwe manier van vergaderen. Benieuwd naar alle voordelen van staand vergaderen? Lees snel verder!

Door een actieve houding blijf je bij de les

Herken je dit? Je bent halverwege een meeting en je gaat een beetje onderuitgezakt op jouw stoel zitten omdat je collega’s veel te veel uitweiden over randzaken. Je gaat maar 's je mail op je laptop checken of een beetje naar buiten turen waardoor jouw aandacht voor de meeting afbrokkelt. Het zijn allemaal kenmerken van een vergaderdipje. En deze wil jij als vergaderorganisator natuurlijk zien te voorkomen! Met één simpele verandering kun je jouw meeting een nieuwe impuls geven, waardoor de aandacht bij de vergadering blijft. Wanneer je in een staande houding vergadert, vergroot je namelijk de dynamiek van een meeting en blijft iedereen betrokken bij het gesprek.

Staand vergaderen = sneller vergaderen

Een TNO-onderzoek wijst uit dat als mensen staand vergaderen, een vergadering 35% (!) korter duurt. Lang staan doe je niet voor je hobby. Mensen willen daardoor opschieten en komen sneller ter zake, zodat ze minder lang hoeven te staan. Je zult merken dat als je staat het gesprek sneller tot de kern komt en er minder randzaken besproken worden. Doordat je in een staande houding scherper bent, zal je meer ‘to the point’ komen waardoor er sneller besluiten kunnen worden genomen. Tijdbesparend dus!

Het bevordert de gezondheid 

We vertellen niks nieuws als we zeggen dat een hele dag stilzitten achter een bureau slecht voor je is. Een meeting kan een mooie afwisseling vormen in de werkhouding die je de hele dag aanneemt. Waarom zou je dan weer gaan zitten, wanneer het net zo goed staand kan? Door een staande houding zal je jezelf energieker voelen én heb je meer beweging op een dag. Wie wil dat nou niet! Leuk weetje: naast staand vergaderen zijn er nog meer manieren om de gezondheid en productiviteit te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan brainfood. Lees er alles over in ons blogartikel 'Verhoog de productiviteit in je meeting met brainfood'. 

Laat je creativiteit de vrije loop!

Naast dat een staande vergadering sneller en gezonder is, stimuleert het ook de creativiteit. Tijdens een staande vergadering zijn mensen eerder geneigd om ideeën met elkaar uit te wisselen. De drempel verdwijnt en er wordt meer gedacht in creatieve oplossingen. Super handig en goed voor de effectiviteit van je meeting! is het gebrek aan creativiteit een veel voorkomende uitdaging in jouw meetings? Lees dan ook de blog '5 Tips om je creativiteit te ontwikkelen'.

Wanneer staand vergaderen niet werkt...

Heb je een meeting langer dan een half uur? Dan is het verstandig om na 30 minuten toch met iedereen te gaan zitten. Het sta-effect verdwijnt dan namelijk. Aristo heeft speciale scrumruimtes waarbij je zowel staand als zittend kunt vergaderen, zoals je hieronder kunt zien. 

Aristo_Utrecht-19-09-15-662-2-3

Is zittend vergaderen voor jou verleden tijd nu je dit artikel hebt gelezen? Bij onze Aristo meeting centers in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS, en Utrecht Lunetten bieden we je de mogelijkheid om staand te vergaderen. Op deze manier verloopt jouw vergadering sneller, effectiever én draag je een steentje bij aan de gezondheid van je collega’s!

Check beschikbaarheid

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!