Vergaderen • 9 min leestijd

Ga eens staand vergaderen!

Dinnemarie Dresen op 20 november, 2018

Zitten is het nieuwe roken! En daarom is staand vergaderen helemaal ‘hot and happening’. Staand vergaderen is al in veel kantoorculturen in een rap tempo binnengedrongen. Maar je moet niet alleen een ‘stand up-meeting’ organiseren omdat het op dit moment populair is, uit een TNO-onderzoek is ook gebleken dat er nog véél meer voordelen vastzitten aan deze nieuwe manier van vergaderen. Benieuwd naar alle voordelen van staand vergaderen? Lees snel verder!

Door een actieve houding blijf je bij de les
Herken je dit? Je bent halverwege een meeting en je gaat een beetje onderuitgezakt op jouw stoel zitten omdat je collega’s veel te veel uitweiden over randzaken. Je gaat maar eens je mail op je laptop checken of een beetje naar buiten turen waardoor jouw aandacht voor de meeting afbrokkelt. Het zijn allemaal kenmerken van een vergaderdipje. En deze wil jij als vergaderorganisator natuurlijk zien te voorkomen! Met één simpele verandering kun je jouw meeting een nieuwe impuls geven waardoor de aandacht bij de vergadering blijft. Wanneer je in een staande houding vergadert vergroot je namelijk de dynamiek van een meeting en blijft iedereen betrokken bij het gesprek.

Staand vergaderen = sneller vergaderen
Een TNO-onderzoek wijst uit dat wanneer mensen staand vergaderen, een vergadering 35% (!) korter duurt. Lang staan doe je niet voor je hobby. Mensen willen daardoor opschieten en komen sneller ter zake zodat ze minder lang hoeven te staan. Je zult merken dat wanneer je staat het gesprek sneller tot de kern komt en er minder randzaken besproken worden. Doordat je in een staande houding scherper bent, zul je meer ‘to the point’ komen waardoor er sneller besluiten kunnen worden genomen. Tijdbesparend dus!

Het bevordert de gezondheid van jou en je collega’s
We vertellen niks nieuws wanneer we zeggen dat een hele dag stilzitten achter een bureau slecht voor je is. Een meeting kan een mooie afwisseling vormen in de werkhouding die je de hele dag aanneemt. Waarom zou je dan weer gaan zitten, wanneer het net zo goed staand kan? Door een staande houding zul je jezelf energieker voelen én heb je meer beweging op een dag.

Laat je creativiteit de vrije loop!
Staand vergaderen stimuleert je creativiteit. Mensen komen sneller op nieuwe en originele ideeën door een informelere setting van de meeting. Super handig!

Heb je een meeting langer dan een half uur? Dan is het verstandig om na 30 minuten toch met iedereen te gaan zitten. Het sta effect verdwijnt dan namelijk.
Wij hebben speciale scrum ruimtes waarbij je zowel staand als zittend kunt vergaderen, zie de foto's hieronder.

scrum ruimtescrum ruimte 

Is zittend vergaderen voor jou verleden tijd nu je dit artikel hebt gelezen? Bij onze Aristo meeting centers in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven bieden we je de mogelijkheid om staand te vergaderen. Geef bij je reservering deze wens aan ons door en wij zorgen voor een inspirerende vergaderruimte met statafels! Zodoende verloopt jouw vergadering sneller, efficiënter én draag je een steentje bij aan de gezondheid van je collega’s!

Kunnen wij jou helpen bij een meeting? Je kunt hier contact opnemen met onze medewerkers van de reserveringsafdeling die jou graag verder helpen.

Contact meeting specialist

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!