Hét handboek voor elke coördinator opleidingen voor meer voorspelbaarheid en flexibiliteit

Bas Lancee op 31 januari, 2023

De groeiende onvoorspelbaarheid in de opleidingsbranche brengt een hoop onzekerheid met zich mee. Onzekerheid waar je als coördinator opleidingen graag meer grip op wilt krijgen om zo meer continuïteit aan te brengen in de omzet en als opleidingsinstituut top-of-mind te blijven in de markt. Wat zijn nu de oorzaken van de groeiende onvoorspelbaarheid in de branche? Welke opleidingstrends verwachten we voor 2023? En hoe dien je als coördinator opleidingen om te gaan met alle onvoorspelbaarheid en actuele ontwikkelingen om meer grip te krijgen? Je leest het allemaal in deze blog!

Inhoudsopgave


01.
De belangrijkste trends in de opleidingsbranche in 2023

 

Snel evoluerende technologie, een kortere aandachtsspanne, een grotere behoefte aan soft skills, het zijn zomaar een aantal voorbeelden van de vele trends en ontwikkelingen die een impact hebben op de opleidings- en trainingsbranche. Het is dan ook geen overbodige luxe om je als coördinator opleidingen te verdiepen in deze trends en ontwikkelingen, zodat je niet alleen bij kunt blijven maar ook inzicht hebt hoe je meer grip krijgt op de huidige onvoorspelbaarheid van de branche.

 

Lessen uit de neurowetenschap

Het aantal overprikkelde breinen was nog nooit eerder zo groot en de gemiddelde concentratieboog nog nooit zo kort. Het efficiënt opnemen van informatie is dan ook een grotere uitdaging, waardoor opleiders en trainers creatiever moeten worden om de boodschap daadwerkelijk overgebracht te krijgen.

 

Zo verwachten we dat educatieve informatie vaker visueel aangeboden gaat worden, aangezien hersenen beelden 60.000 keer sneller verwerken dan tekst. Ook gaan we zien dat de vraag naar 1-daagse opleidingen toeneemt en het microleren meer van de grond komt dat buitengewoon goed werkt om kennis in het langetermijngeheugen op te slaan.

 

Individuele maatwerk leertrajecten

De ontwikkeling van het levenslang leren en het feit dat medewerkers meer regie willen over hun persoonlijke ontwikkeling vragen om maatwerktrajecten. Voor werkgevers betekent dit dat ze meer faciliteren in groei in plaats van het opleiden en trainen.

 

Wil een online marketingmedewerker bijvoorbeeld graag deelnemen aan een cursus NIMA Sales? Dan zal de werkgever hier meer voor open staan, omdat de medewerker allerlei kennis en skills zal opdoen die hij ook weer kan toepassen in het marketingvakgebied. En wie weet ontwikkelt hij zich uiteindelijk wel tot de nummer 1 verkoper. Die zie je als werkgever niet graag vertrekken!

 

Wil je als opleider en trainer blijven meetellen? Dan dien je flexibeler te worden in je aanbod en een intensievere samenwerking op te zoeken met werkgevers om de medewerkers die maatwerktrajecten te kunnen bieden die bij hen passen. Bied bijvoorbeeld modules uit verschillende opleidingen los aan die de medewerkers zelf kunnen combineren.

 

Technologie als de toekomst van leren

Het inzetten van technologie is een uitstekende methode om de toekomst van leren te verbeteren en krijgt anno 2023 steeds meer vorm. Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) – samen ook wel Extended Reality (XR) genoemd – geven een hoogwaardige leerervaring die niet alleen de aandacht van deelnemers en studenten beter vasthouden, maar ook op een effectievere manier de juiste kennis en vaardigheden overbrengen. Er komen steeds meer mooie voorbeelden van XR voorbij die iets nieuws leren mogelijk maken, zoals brandweerlieden in spé die een brand leren blussen in verschillende realistische scenario’s.

 

02. Flexibel onderwijs als dé oplossing voor onvoorspelbaarheid in de opleidingsbranche

 

Alle eerder genoemde trends en ontwikkelingen zorgen voor een hoop onzekerheid in de opleidings- en trainingsbranche. Een behoorlijke uitdaging, zeker voor jou als coördinator opleidingen. Welke oorzaken van de onvoorspelbaarheid in de branche zijn er allemaal aan te wijzen en hoe kan flexibel onderwijs hierin helpen?

 

Verschillen in generaties

Zoveel mensen, zoveel wensen, en dat geldt zeker voor de verschillende generaties. Zo kan generatie Z uiterst makkelijk omgaan met digitale middelen en is ze snel verveeld, heeft generatie Y een sterke behoefte aan flexibiliteit en houdt ze niet van autoriteit en heeft generatie X een voorkeur voor face-to-face communicatie.

 

Hoe houd je nu iedereen tevreden? Heel simpel, geef ze keuzes! Denk aan keuzes tussen papieren of online lesmateriaal, fysiek of online onderwijs, lessen met of zonder Extended Reality (en maak de lessen zonder dan goedkoper). School indien nodig je docenten en trainers van de ‘oude garde’ bij hoe ze anno 2023 het beste een boodschap over kunnen brengen aan jongere generaties.

 

Druk, drukker, drukst!

We zagen het hierboven al bij de opleidingstrends 2023: de concentratieboog van deelnemers is in de loop der jaren steeds korter geworden. Daar komt bij dat deelnemers minder tijd van hun baas krijgen om hun kennis en vaardigheden bij te spijkeren, omdat tijd kostbaarder is geworden.

 

De vraag naar opleidingen in één dag neemt hierdoor toe. Voor opleidings- en trainingsinstituten is het dan ook zaak om te onderzoeken hoe je de langdurige opleidingen kunt opsplitsen naar beheersbare 1-daagse of half daagse modules, zodat je de flexibiliteit kunt blijven bieden waar de markt om vraagt.

 

Meer grip met een flexibele opleidingslocatie

De oorzaken van de onvoorspelbaarheid in de opleidings- en trainingsbranche vragen dus om meer flexibiliteit van opleiders en trainers. Wil je hier meer grip op krijgen, dan is een duurzame samenwerking met een flexibele opleidings- en trainingslocatie ook onmisbaar. Een locatie die de branche écht begrijpt en bijvoorbeeld flexibele annuleringsvoorwaarden biedt als het even ander loopt dan verwacht. Zo kun je bij Aristo tot 48 uur voor aanvang van de les of training jouw boeking kosteloos wijzigen of annuleren.

 

03. Aan de slag met klantretentie in de opleidingsbranche

 

Doordat alles vluchtiger is geworden en tijd schaarser kan het lastiger zijn om langdurige klanten aan te trekken in de opleidingsbranche. Klantretentie zorgt voor voorspelbaarheid van je omzet en geeft houvast. En wist je dat klantretentie een stuk goedkoper is dan de acquisitie van nieuwe klanten? Er zijn zelfs cijfers bekend dat nieuwe klanten aantrekken 5 keer meer kost dan het behouden van bestaande klanten. Hoog tijd dus om een serieuze start te maken met klantretentie!

 

Samen kom je verder

Je hebt er waarschijnlijk een grote hekel aan: platformen zoals Springest en Edubookers. Anno 2023 kun je helaas niet meer om dit soort platformen heen. De naamsbekendheid is zo groot dat veel mensen hun zoektocht naar hun droomopleiding of -training op deze vergelijkingssites beginnen, ook jouw bestaande klanten. Voor opleidings- en trainingsinstituten is aan zichtbaarheid op deze platformen dan ook niet meer te ontsnappen. Lees ook onze aandachtspunten als je aan de slag gaat met vergelijkingsplatformen.

 

Leer je klanten kennen

Laat je klanten niet los nadat ze een opleiding of training bij je afgenomen hebben. Bouw een interesseprofiel op van deze mensen, zodat je ze via e-mailmarketing geboeid kan houden met interessante content die op hun interesses aansluit. Heeft iemand bijvoorbeeld een training over contentmarketing gevolgd, dan is de kans groot dat ze ook interesse hebben in een training over zoekmachinevriendelijk schrijven. Deel hier bijvoorbeeld een blog over en verwijs in die blog naar de training. Zorg hierin uiteraard wel voor de juiste timing, anders kan je de plank juist misslaan. Een handig en compleet platform dat je kan faciliteren in retentiecampagnes is bijvoorbeeld HubSpot.

 

Vergeet in zo’n retentiecampagne ook zeker niet de mensen die verantwoordelijk zijn voor de opleidingen binnen de organisatie, zoals hr-managers. Bij hen moet je juist zijn om een langdurige samenwerking met de werkgever aan te gaan die verder gaat dan alleen één of twee medewerkers opleiden of trainen. Heb je nog geen bestand opgebouwd van deze mensen? Neem dan in het aanmeldingsformulier op de website velden op voor het invullen van de gegevens van de opleidingsverantwoordelijke om een bestand op te kunnen bouwen.

 

1-daagse opleidingen: kans of kansloos?

De ontwikkeling van het levenslang leren – verspreid over een loopbaan heen – heeft onder andere als gevolg dat de vraag naar opleidingen in één dag toeneemt. Een bedreiging voor je omzet of juist een uitgelezen kans voor klantretentie? Beslist een kans vinden wij!

 

Hoe je deze kans kunt pakken? Door de deelnemers pakketprijzen aan te bieden van bijvoorbeeld 3 opeenvolgende trainingen uit hetzelfde cluster. Omdat de deelnemers niet één keer maar drie keer met jouw organisatie in aanraking komen, is de kans groter dat ze weer aan je denken als ze een nieuwe leerbehoefte hebben. Zeker als ze tevreden over je zijn!

 

04. Maak je opleidingsplanning voorspelbaar met deze 3 onmisbare tips 


Het plannen van alle opleidingen en trainingen is alles behalve eenvoudig. Als coördinator opleidingen breek jij ieder half jaar weer jouw hoofd over de ingewikkelde puzzel die in elkaar gelegd moet worden. En heb je uiteindelijk de puzzel in elkaar, dan loop je tegen allerlei onverwachte situaties aan zoals een docent of trainer die plotseling uitvalt of te weinig aanmeldingen. Maar geen paniek! Met deze onmisbare tips zorg je voor een voorspelbare opleidingsplanning. 

#1: anticipeer door een flexibele aanpak 

Sommige situaties kun je maar het beste voor zijn. Dit vraagt om anticipatie. Breng dan ook in kaart welke onverwachte situaties kunnen voorvallen en hoe je hier van te voren op zou kunnen inspelen. Zie het als een soort risicoanalyse. 

Wil je bijvoorbeeld anticiperen op docenten en trainers die kunnen uitvallen? Zorg er dan voor dat je een pool aanlegt van freelance docenten en trainers waar je op terug kunt vallen. Wil je voorkomen dat je te weinig aanmeldingen hebt? Verdiep je dan in klantretentie en zorg voor langdurige klanten die jouw omzet een stuk voorspelbaarder maken. Bied tot slot standaard hybride onderwijs aan, zodat deelnemers op het laatste moment altijd nog online kunnen aanhaken. Dat scheelt weer afmeldingen!   

#2: maak gebruik van slimme planningssoftware 

Uiteraard is een opleidingsplanning prima te maken in MS Excel of een ander stand-alone pakket. Maar wil je écht flexibiliteit, dan kun je beter voor geïntegreerde planningssoftware kiezen speciaal bestemd voor opleidings- en trainingsinstituten.  

Het bespaart je niet alleen tijd bij het maken van de planning, maar geeft je ook meer inzicht en sneller de mogelijkheid om te anticiperen als iets tegenzit. Valt er bijvoorbeeld een docent of trainer uit? Dan zie je binnen no-time welke docenten en trainers dezelfde skills hebben én of ze beschikbaar zijn op de geselecteerde opleidingsdata.  

#3: werk samen met een flexibele locatie 

Vallen er op het laatste moment meerdere deelnemers uit of sluiten ze toch online aan? Of heb je überhaupt te weinig aanmeldingen? Dan moet je kunnen terugvallen op een flexibele opleidings- en trainingslocatie. Een locatie die dit soort situaties begrijpt en jou de flexibiliteit kan bieden die je op dat moment nodig hebt.  

Bijvoorbeeld door een hybride set toe te voegen aan de les- of trainingsruimte of de les of training te verplaatsen naar een beter passende zaal of zelfs een andere locatie in het land. En wat dacht je van flexibele annuleringsvoorwaarden? Zo kun je bij Aristo jouw bijeenkomst 48 uur van te voren gratis annuleren. Dat geeft een hoop zekerheid.

05. Meer grip met slimme planningssoftware

 

In een wereld die snel verandert zoals nu, is meer grip en controle buitengewoon belangrijk. Je processen efficiënt stroomlijnen is daar een groot onderdeel van. Niet alleen om meer te kunnen doen in minder tijd, maar ook om bepaalde doelen te bereiken. Werken met slimme planningssoftware die bij de ambities van jouw organisatie past, is dan ook een eersteklas vereiste. We hebben een aantal pakketten voor je op een rijtje gezet!

 

#1: Coachview

Coachview is planningssoftware van Nederlandse bodem speciaal voor opleidings- en trainingsinstituten. Maar eigenlijk is het meer dan dat: het is een oplossing voor de hele backoffice. Het is een flexibel pakket waarin je kunt kiezen wat je nodig hebt. Daarom hebben ze verschillende modules.

 

De basismodule krijgt elke gebruiker standaard. In hun overzichtelijke brochure lees je precies welke functies iedere module bevat, hoe het prijsmodel eruit ziet, met welke systemen je kunt koppelen en hoe de implementatie in zijn werk gaat.

 

#2: Viper® software

Viper® is Nederlandse opleidingssoftware voor zowel opleidings- en trainingsinstituten als opleidingsafdelingen. Ook deze software bevat net zoals Coachview uiteenlopende modules. Van CRM-module tot aan cursusadministratie, cursusplanning en een self-service portaal voor klanten en partners. Ook het ontsluiten van het cursusaanbod op je website behoort tot de mogelijkheden en is opgenomen in een aparte module.

 

Wil je bijvoorbeeld liever geen CRM-module maar liever een koppeling met je bestaande CRM-systeem? Geen probleem, er zijn verschillende integraties realiseerbaar. Naast de vele standaardfuncties kan het systeem ook nog eens naar eigen wens geconfigureerd worden (menu’s, schermen, lijsten, rapporten en buttons), mits je voor de maatwerkvariant kiest.

 

#3: ChainWise

ChainWise is net zoals Coachview en Viper een Nederlands product en modulair opgebouwd. De basismodule omvat de cursusplanner met functies zoals relatiebeheer, inschrijfregistratie, cursusaanbod en planningsoverzichten. Deze cursusplanner kan zonder maatwerk worden aangesloten op je bedrijfsprocessen.

 

Naast de basismodule zijn er optionele modules beschikbaar. Hierbij kun je denken aan een online inschrijffunctionaliteit, een cursistenportaal, een docentenportaal en de koppeling met financiële software. ChainWise heeft ook ervaring met koppelingen met andere systemen zoals cursusplannersoftware, E-commercesoftware, hrm-software en verschillende betaalsystemen.

 

Vergelijk geen appels met peren

Smaken deze pakketten naar meer en zouden ze wel eens bij de eisen en wensen van jouw organisatie kunnen passen? Voorkom dan dat je appels met peren vergelijkt! Iedere aanbieder gebruikt weer andere woorden om de verschillende modules en functies uit te leggen, wat voor verwarring kan zorgen. Belangrijkste tip is dan ook om van te voren een gedetailleerde eisen- en wensenlijst op te stellen, zodat het makkelijker wordt om de juiste planningssoftware te kiezen.  En vraag ook altijd een demo aan, nadat je een longlist hebt opgesteld van de meest passende pakketten. Uiteraard zijn er meer pakketten op de markt die je mee kunt nemen in je vergelijking!

06. Een opleidingsruimte boeken bij Aristo: flexibiliteit en extra zekerheid!

 

Als coördinator opleidingen ben je altijd op zoek naar houvast en overzicht. Niet alleen om de perfecte opleiding of training te kunnen organiseren, maar ook om dit in zo min mogelijk tijd te kunnen doen. Een prettige samenwerking met een betrouwbare opleidings- en trainingslocatie helpt jou om dit waar te maken. Aristo meeting center is zo’n flexibele locatie die een stap verder gaat dan alleen het verhuren van moderne opleidings- en trainingsruimtes en van A tot Z met jou meedenkt.

 

Aristo in het kort

Met meer dan 120 moderne ruimtes op onze 4 uitstekend bereikbare vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS en Utrecht Lunetten grijp je nooit mis bij Aristo. Wat het doel ook is van je bijeenkomst, door onze diversiteit aan ruimtes van 2 tot 200 personen kun je alle kanten op bij Aristo. Of je nu wilt boeken voor een langdurige opleiding, een 1-daagse training of een praktische workshop met tussentijdse break-out sessies, bij Aristo kan het.

 

Service met de hoofdletter S 

Iedere klant en gast staat voor Aristo op nummer 1 en service zit in ons bloed. Meedenken is ons niet vreemd! Dit doen we al bijna 40 jaar met liefde en plezier, ook als het even anders loopt dan verwacht. Bijvoorbeeld omdat last minute blijkt dat een deel van de deelnemers vanuit huis moet kunnen trainen. Geen probleem voor Aristo! Wij schakelen snel bij met een hybride set, zodat iedereen kan meedoen.

 

Flexibele voorwaarden

Bij Aristo meeting center zijn er géén kleine lettertjes. Kortom: geen verrassingen achteraf! De prijs die je hebt gezien tijdens het boekingsproces is jouw definitieve prijs. En bij Aristo kun je 48 uur voor aanvang van je training kosteloos annuleren! Naast het annuleren is het ook altijd mogelijk om wijzigingen door te voeren, ook via onze handige online boekingstool.

All-in arrangementen

Welke opleidings- of trainingsruimte je ook boekt bij Aristo, je krijgt altijd een bijpassend all-in arrangement. Er zijn verschillende opties voor wat betreft de arrangementen. Uniek aan ons concept: je kunt al vanaf 1 uur een ruimte en bijpassend arrangement kiezen. In het meest gekozen 8-uurs arrangement met lunch geniet je in de middag van het Aristo Daily Fresh lunchbuffet uit onze professionele Aristo Kitchen.

Kortom: Aristo ontzorgt, zodat jouw deelnemers zich volledig kunnen focussen op de inhoud van de bijeenkomst. Wij willen dat iedereen weer een dagje wijzer wordt bij Aristo. Daarom zeggen wij bij Aristo: 'Have a wise day!'

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!