Algemene tips • 8 min leestijd

Tips voor een betere concentratie

Rolf Alberts op 14 december, 2018

We hoeven er niet omheen te draaien… iedereen heeft weleens last van een slechte concentratie. Soms raak je afgeleid door de meest kleine dingen terwijl je nog o-zo-veel te doen hebt! In dit stuk lees je hoe jij jouw concentratieboog kunt verhogen.

1. Zoek een goede werkplek
Dit klinkt misschien een beetje als een inkoppertje, maar veel mensen beseffen zich niet hoezeer ze worden afgeleid door hun omgeving. De basis van een goede concentratie is een juiste plek vinden. Het allerlaatste wat je dan wilt is een werkomgeving met veel prikkels die jou van je werk afleiden. Dus vraag jezelf af of je werkt op de juiste plek. Is het antwoord daarop ‘nee’? Overweeg dan eens om te flexwerken bij één van onze Aristo meeting centers in Amsterdam, Utrecht of Eindhoven. Een inspirerende omgeving waar een goede ‘workvibe’ hangt.

2. Zet je smartphone op stil en de pushmeldingen uit
Tegenwoordig zijn veel mensen de hele dag verbonden met hun smartphone. Dan krijg je weer een appje, 2 minuten later een mailtje en vervolgens liked iemand je foto op Facebook. De smartphone is wat ons betreft afleidingsfactor nummer één. Probeer voor jezelf duidelijke momenten te kiezen dat je op jouw smartphone kijkt. De meeste mensen hebben een concentratieboog van rond de 45 minuten. Spreek met jezelf af dat je na iedere 45 minuten een korte pauze van 10 minuten hebt om allerlei dingen op je smartphone te checken. Op deze manier blijf je toch op de hoogte van berichten en nieuws op je smartphone én zo kun je ook nog eens lekker doorwerken.      

3. Mails, mails en nog eens mails…
Veel mensen werken dagelijks navenant de mails in hun mailbox. Veel inkomende mails zorgen voor onrust waardoor je niet aan de slag kunt met het werk dat je eigenlijk wilt doen. Het volgende kan jou helpen om jouw mailbox beter onder controle te krijgen zodat mails je minder afleiden: zet je meldingen uit en check om het half uur je mailbox, zorg voor een lege inbox (want een lege inbox is een leeg hoofd), sorteer mails in verschillende mappen en archiveer oude mails.

4. Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt
Er is niks zo vervelend als je lekker aan het werk bent, om op te moeten staan omdat je iets vergeten bent. Zorg er dus voor dat je de juiste benodigdheden bij de hand hebt alvorens je aan de slag gaat. Denk aan wat te drinken, schrijfmateriaal, maar ook de oplader van een laptop wanneer je die gebruikt. Zo kunnen je lekker blijven werken en hoef je niet op te staan om iets erbij te pakken. Zo kom je vanzelf in die gewenste ‘workflow’.

5. Mind Sweep
Ooit al eens gehoord van een Mind Sweep? Dit is ideaal om rust in je hoofd te creëren, want onrust in je hoofd geeft veel afleidingen. Met een Mind Sweep maak je jouw hoofd leeg door alles op papier te zetten, zowel zakelijk als privé. Echt alles waar je aan denkt zet je op deze Mind Sweep. Je hoeft het dan niet meer te onthouden waardoor jij je kunt focussen op het werk waar je op dat moment mee bezig bent. Je zult merken wat een rust het jou geeft als je een Mind Sweep hebt gemaakt!    

6. Vermijd YouTube voor muziek tijdens het werken
Sommige mensen kunnen niet werken zonder muziek op de achtergrond. En andere mensen horen juist liever geen muziek als ze zich moeten concentreren. Een persoonlijke kwestie dus. Het enige advies dat wij kunnen geven is om muziek aan te zetten waarbij je niet telkens hoeft te switchen. Kies bijvoorbeeld niet om muziek van YouTube af te spelen op de achtergrond, want na ieder liedje word je afgeleid om een ander liedje aan te klikken. Ga bijvoorbeeld naar www.nederland.fm en kies uit één van jouw favoriete radiostation die je de hele tijd aan kunt laten staan.

Tot slot, een goed gevulde maag met de juiste voeding zorgt voor een goede energiebalans. Wanneer je bij Aristo meeting centers flexwerkt of voor een meeting komt, dan is dit geen issue. Op ieder moment van de dag staat er een hapje en een drankje voor je klaar zodat jij weer energie binnenkrijgt om je weer te concentreren op je werk.

Ervaar zelf hoe flexibel je kunt werken bij Aristo! 

Picture of Rolf Alberts

Rolf Alberts

Dé conferentiespecialist!