Tips om je beter te concentreren

Rolf Alberts op 30 juni, 2022

We hoeven er niet omheen te draaien… Iedereen heeft weleens last van een slechte concentratie, zeker in deze moderne tijd vol met prikkels. Soms raak je afgeleid door de meest kleine dingen terwijl je nog o-zo-veel te doen hebt! In dit artikel lees je praktische tips voor een betere concentratie.

1) Zoek een goede werkplek

Dit klinkt misschien een beetje als een inkoppertje, maar veel mensen realiseren zich niet hoezeer ze worden afgeleid door hun omgeving. Veel omgevingen bevatten alle ingrediënten voor een slechte concentratie! De basis van een betere concentratie is een juiste plek vinden om te werken. Dus vraag jezelf af of je werkt op de juiste plek. Is het antwoord daarop ‘nee’? Overweeg dan eens om te flexwerken bij een van onze Aristo meeting centers in Amsterdam, Utrecht of Eindhoven. Een inspirerende omgeving waar een goede ‘workvibe’ hangt!

2) Zet je smartphone op stil en de pushmeldingen uit

Tegenwoordig zijn veel mensen de hele dag verbonden met hun smartphone. Dan krijg je weer een appje, 2 minuten later een mailtje en vervolgens krijg je een like op je foto op Facebook. De smartphone is wat ons betreft afleidingsfactor nummer één. De ideale stoorzender voor een slechte concentratie!

Probeer voor jezelf duidelijke momenten te kiezen waarop je op jouw smartphone kijkt. De meeste mensen hebben een concentratieboog van rond de 45 minuten. Spreek met jezelf af dat je na iedere 45 minuten een korte pauze van 10 minuten inlast om allerlei dingen op je smartphone te checken. Op deze manier blijf je toch op de hoogte van berichten en nieuws op je smartphone én je kunt ook nog eens lekker doorwerken. Een gegarandeerd succes om je beter te concentreren!      

3) Mails, mails en nog eens mails…

Veel mensen werken dagelijks navenant de mails in hun mailbox. Veel inkomende mails zorgen voor onrust waardoor je niet aan de slag kunt met het werk dat je eigenlijk wilt doen. De perfecte voedingsbodem dus voor een slechte concentratie! Het volgende kan jou helpen om jouw mailbox beter onder controle te krijgen: zet je meldingen uit en check om het half uur je mailbox, zorg voor een lege inbox (want een lege inbox is een leeg hoofd), sorteer mails in verschillende mappen en archiveer oude mails.

4) Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt

Er is niks zo vervelend als je lekker aan het werk bent, om op te moeten staan omdat je iets vergeten bent. Zorg er dus voor dat je de juiste benodigdheden bij de hand hebt alvorens je aan de slag gaat. Denk aan wat te drinken, schrijfmateriaal, maar ook de oplader van een laptop wanneer je die gebruikt. Zo kunnen je lekker blijven werken en hoef je niet op te staan om iets erbij te pakken. Zo kom je vanzelf in die gewenste ‘workflow’ en zal je zien dat je je beter kunt concentreren.

5) Mind Sweep

Ooit al eens gehoord van een Mind Sweep? Dit is ideaal om rust in je hoofd te creëren, want onrust in je hoofd geeft veel afleidingen en helpt natuurlijk niet voor een betere concentratie. Met een Mind Sweep maak je jouw hoofd leeg door alles op papier te zetten, zowel zakelijk als privé. Echt alles waar je aan denkt zet je op deze Mind Sweep. Je hoeft het dan niet meer te onthouden waardoor jij je kunt focussen op het werk waar je op dat moment mee bezig bent. Je zult merken wat een rust het jou geeft als je een Mind Sweep hebt gemaakt!    

6) Vermijd YouTube-muziek tijdens het werken

Sommige mensen kunnen niet werken zonder muziek op de achtergrond. En andere mensen horen juist liever geen muziek als ze zich moeten concentreren. Een persoonlijke kwestie dus. Het enige advies dat wij kunnen geven is om muziek aan te zetten waarbij je niet telkens hoeft te switchen. Kies bijvoorbeeld niet om muziek van YouTube af te spelen op de achtergrond, want na ieder liedje word je afgeleid om een ander liedje aan te klikken. Ga bijvoorbeeld naar www.nederland.fm en kies uit een van jouw favoriete radiostations die je de hele tijd aan kunt laten staan.

7) Het juiste 'natje en droogje'

 

Tot slot, een goed gevulde maag met de juiste (brein)voeding zorgt voor een goede energiebalans. Als je bij Aristo meeting centers flexwerkt of voor een meeting komt, dan is dit geen issue. Op ieder moment van de dag staat er een hapje en een drankje voor je klaar zodat jij weer energie binnenkrijgt om je beter te concentreren op je werk.

 

Ervaar zelf hoe flexibel je kunt werken bij Aristo!

Picture of Rolf Alberts

Rolf Alberts

Dé conferentiespecialist!