De opleidingsbranche in 2023: dit zijn de belangrijkste trends

Bas Lancee op 7 maart, 2023

Als opleidingscoördinator is het essentieel om je te verdiepen in de trends en ontwikkelingen in de trainings- en opleidingsbranche. Op deze manier doe je inzichten op over hoe je meer grip kunt krijgen op de huidige onvoorspelbaarheid van de branche. Anno 2023 was de onvoorspelbaarheid namelijk nog nooit zo groot, mede door alle crisissituaties die zich momenteel voordoen. In deze blog geef ik je dan ook de belangrijkste trends van de branche waar je als opleider op in kunt spelen.  

Kortere leermodules met een visueel aspect 

Het efficiënt opnemen van informatie is sinds de toename van het aantal prikkels in ons leven een grotere uitdaging geworden, waardoor opleiders creatiever moeten worden om de boodschap effectief over te brengen. Je wilt tenslotte als opleider dat je deelnemers weer wat wijzer naar huis gaan!  

Aangezien hersenen beelden 60.000 sneller verwerken dan tekst, verwachten we dat er meer visuele leerstof komt. Ellenlange presentaties en dikke tekstboeken maken plaats voor aantrekkelijke tekeningen, schema’s en live beeldverslagen. De boodschap blijft nu eenmaal beter plakken als de deelnemers zien wat je bedoelt. 

De kortere aandachtsspanne van het menselijk brein zorgt er voor dat de vraag naar 1-daagse opleidingen toeneemt en microlearning meer van de grond komt. Meer korte leereenheden en mini-modules om de boodschap zo snel en effectief mogelijk over te brengen. Of zet het in ter voorbereiding of als follow-up van een les of training. Enkele voorbeelden ter inspiratie: 

  • Een dagelijkse Instagram Reel over handige functies in Microsoft Excel; 
  • Korte instructievideo’s over stoppen met roken die je via een WhatsApp-kanaal deelt; 
  • Een interactieve infographic voor de klantenservice van een zorgverzekeraar met daarin een beslisboom of en wanneer iemand in aanraking komt voor vergoeding. 

Er zijn verschillende platformen op de markt waarmee je makkelijk en snel microlessen kunt creëren met tekst, video en afbeeldingen en deze lessen naar je studenten en deelnemers kan versturen via het platform zelf of bijvoorbeeld via WhatsApp. Denk aan E-lia, Powerapp en Directknow. De resultaten van de microlessen kun je direct beoordelen aan de hand van een quiz of duel. 

Meer flexibiliteit door maatwerk  

De ontwikkeling van het levenslang leren en het feit dat medewerkers meer regie willen over hun persoonlijke ontwikkeling vraagt om een groot aanpassingsvermogen van alle partijen in de opleidingsbranche. Wil je als opleider en trainer blijven meetellen? Dan dien je flexibeler worden in je aanbod en je processen zo in te richten dat je maatwerktrajecten kunt aanbieden.  

Maatwerk vergt even meer tijd, maar geeft jouw organisatie in the end meer voorspelbaarheid en zekerheid. Een groot goed waar de branche anno 2023 veel behoefte aan heeft! Hoe je dit aanpakt? Bied bijvoorbeeld modules uit verschillende opleidingen los aan die de deelnemers kunnen combineren. Of bouw een opleiding uit het reguliere aanbod om naar een incompany opleiding aangevuld met casussen en voorbeelden die zijn toegesneden op de praktijksituatie van de klant. 

Ga je aan de slag met maatwerk, zorg dan wel dat je een aantal randvoorwaarden op orde hebt die ook bijdragen aan de voorspelbaarheid. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je grip hebt op je opleidingsplanning en onaangename verrassingen voorkomt. Slimme planningssoftware en de samenwerking met een flexibele opleidings- en trainingslocatie zoals Aristo helpen hier onherroepelijk bij.   

Banner met CTA whitepaper opleidingstrends - Blog cluster 2 - Lucy - Awareness-1

Futureproof leren via Extended Reality 

De technologieën Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) samen wordt ook wel Extended Reality (XR) genoemd. XR geeft een hoogwaardige leerervaring die de aandacht van deelnemers beter vasthoudt. Er komen steeds meer mooie voorbeelden van XR voorbij die iets nieuws leren mogelijk maken, zoals het bedienen van een hijskraan of groot vrachtschip. Of wat dacht je van het oefenen van medische situaties die in de praktijk nauwelijks voorkomen en daarom in real life moeilijk te trainen zijn. Kortom: een veelbelovende trend waar we nog veel van gaan horen!  

Soft skills versus hard skills  

Alhoewel in 2020 hard skills nog steeds bovenaan de lijst stonden als de belangrijkste toekomstige vaardigheden (CBS 2020), verwachten we dat de soft skills in 2023 verder aan populariteit winnen. Creativiteit, kritisch denken, samenwerken, probleemoplossend vermogen, flexibiliteit en emotionele intelligentie, de behoefte aan deze skills is nu onontbeerlijk.   

De belangrijkste reden is een versterkte behoefte aan leiderschap in organisaties dat vraagt om de juiste soft skills. Competente leiders zijn hard nodig om een sterk team aan leden neer te zetten die samen floreren, de doelstellingen behalen en de mogelijkheid krijgen zich te kunnen ontwikkelen. Zolang ze geprikkeld blijven, zullen ze minder snel overstappen naar een andere werkgever en een goede leider heeft daar een belangrijk aandeel in.

Maak kennis met Aristo meeting center 

Aristo is meer dan alleen een opleidings- en trainingslocatie; bij ons krijg je niet alleen de ideale ruimte om les te geven, je wordt ook volledig ontzorgd. Op deze manier kunnen je docenten, trainers en deelnemers zich 100% focussen op de inhoud van de opleiding of training en krijg je de zekerheid die je zoekt. Wil je heel concreet weten wat Aristo jou te bieden heeft? Ontdek het in onze gratis brochure. 

Banner met CTA brochure - Blog cluster 3 + 5 + 6 - Lucy

 

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!