Vakantiemodus aanzetten met deze 4 stappen!

Bas Lancee op 22 juli, 2021

Afgelopen jaar waren we in de ban van het coronavirus, daardoor heeft men destemeer behoefte aan een heerlijke vakantie. Afschakelen van werk, lekker relaxen en uitrusten. Ik help je om in vier stappen volledig in de vakantiemodus te komen.

1. De overdracht en je e-mail

Je vakantieperiode geef je normaliter enkele weken van tevoren aan. Daarom heb je voldoende tijd om een fijne overdracht van je werkzaamheden te regelen. 

De eerste tip die ik je wil geven, geeft je rust en zekerheid, stel daarom een waterdichte out-of-office in. Zet in het autoreply bericht je vakantieperiode aan en laat deze 1 dag eerder beginnen en 1 dag later eindigen. Hierdoor geef je jezelf tenminste één dag extra om je mailbox in alle rust bij te werken. Geef ook aan wie van je collega’s wél bereikbaar is in jouw vakantieperiode, wel even afstemmen met je team natuurlijk.

De werkoverdracht is ook van groot belang. De beste tip die ik je kan geven is: op tijd beginnen met afschakelen. Overleg minimaal een week van tevoren met je directe collega’s wat je nog hebt afgemaakt en wat er overgedragen kan worden. 

2. Werkzaamheden prioriteren 

Heb jij altijd al je werk af voor het weekend? Nee, dit is ook praktisch onmogelijk. Dit geldt ook voor je vakantie, het vakantiegevoel begint wanneer jij (samen met je team) prioriteiten stelt. Wat moet er persé voor de vakantie worden afgerond en wat kan wachten? 

Vind je dit lastig? Maak een lijstje voor jezelf (en je collega’s) met de afgehandelde zaken, de lopende zaken en de werkzaamheden voor na je vakantie. Een valkuil waardoor je moeilijk in de vakantiemodus komt is een berg werk achterlaten voor direct na je vakantie. Plan al het werk voor na je vakantie gestructureerd in per week. Prioriteren zorgt voor meer overzicht. 

Wil je zeker weten of je projecten goed worden opgepakt? Zorg ervoor dat je een momentje plant met je collega’s om een persoonlijke overdracht te regelen. Wanneer je alle ins- and outs van het project hebt overgedragen moet je kunnen vertrouwen op je collega’s. Gaat er toch iets mis? Dan los je dat wel weer op na je vakantie.

3. Vakantiemodus = aan

Planning afgehandeld, out-of-office staat aan, je collega’s hebben je al 4x een fijne vakantie gewenst, kortom it’s time to go! Ruil je bureaustoel in voor een strandstoel en je computer voor een mooi uitzicht. 

Vakantiemodus kan beginnen zou je denken. Het moment van weggaan uit je werkomgeving is ook het moment dat je afspraken met jezelf maakt. Het beangstigt je misschien dat je niet weet wat er op je werk gebeurt? Spreek af dat je niet incheckt op je mail, je werktelefoon of een ander platform. Spreek ook met je collega’s af dat zij je niet op de hoogte houden van de projecten. Neem tijd voor jezelf!

4. Van vakantiemodus weer naar werkmodus

Je vakantie zit erop en je bent onderweg naar kantoor. Houd de vakantiemodus nog even vast, je mag rustig opstarten omdat je alles voorafgaand aan je vakantie hebt geprioriteerd. 

Start dus lekker rustig op. Klets met je collega’s over je vakantie, drink een kopje koffie en begin rustig met het bijwerken van je mailbox. Kom je tijdens je mail doorspitten spoedzaken tegen? Maak een lijstje, prioriteer en behandel de punten stap voor stap. 

Nog in de vakantiemodus beginnen aan je werkweek geeft je enorm veel rust. Dit is precies wat je moet hebben om een stressvrij jaar tegemoet te gaan.

Ik wens je een heerlijke vakantie! 

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!