Of je nu een vergadering leidt, deelneemt aan een meeting of bezig bent met een lastige klus achter je laptop: je presteert nu eenmaal het beste als je fit, energiek en in balans bent. Voor veel mensen een behoorlijke uitdaging in deze stressvolle tijd. Wil je het maximale uit je meeting halen, dan zijn er verschillende manieren om de productiviteit te verhogen. Een tot nu toe weinig belichte kant hierin is het beïnvloeden van het brein. Lees hieronder hoe je met brainfood de productiviteit van je meeting kunt verbeteren
Wat is brainfood?
Van alles wat je eet, gaat maar liefst 20 tot 25 procent van de binnengekregen energie naar je hersenen. Elke dag hebben je hersenen wel 45 voedingsstoffen nodig om optimaal te presteren. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen - oftewel brainfood - draagt dan ook het meeste bij aan het goed functioneren van je brein. Je bent niet alleen beter bestand tegen stress, maar bent ook vele malen scherper en hebt een betere concentratie. Iets wat goed van pas komt als je in een meeting zit!
“Van alles wat je eet, gaat maar liefst 20 tot 25 procent van de binnengekregen energie naar je hersenen.”
- Charlotte Labee -
Wissel bijvoorbeeld af met korte video’s die je boodschap ondersteunen om zo het brein van je deelnemers geprikkeld te houden. Wil je meer weten over de voordelen van visueel presenteren, lees dan ons blogartikel: “Van alles wat je eet, gaat maar liefst 20 tot 25 procent van de binnengekregen energie naar je hersenen.”“Van alles wat je eet, gaat maar liefst 20 tot 25 procent van de binnengekregen energie naar je hersenen.”de 5 voordelen van visueel presenteren voor een betere training.Wissel bijvoorbeeld af met korte video’s die je boodschap ondersteunen om zo het brein van je deelnemers geprikkeld te houden. Wil je meer weten over de voordelen van visueel presenteren, lees dan ons blogartikel: de 5 voordelen van visueel presenteren voor een betere training. bijWissel bijvoorbeeld af met korte video’s die je boodschap ondersteunen om zo het brein van je deelnemers geprikkeld te houden. Wil je meer weten over de voordelen van visueel presenteren, lees dan ons blogartikel: Wisselweioghwoieghewiuhgwiuehgiuwehgrbeeld af met korte video’s die je Wissel bijvoorbeeld af met korte video’s die je boodschap ondersteunen om zo het brein van je deelnemers geprikkeld te houden. Wil je meer weten over de voordelen van visueel presenteren, lees dan ons blogartikel: Wde 5 voordelen van visueel presenteren voor een betere training.Wissel bijvoorbeeld af met korte video’s die je boodschap ondersteunen om zo het brein van je deelnemers geprikkeld te houden. Wil je meer weten over de voordelen van visueel presenteren, lees dan ons blogartikel: de 5 voordelen van visueel presenteren voor een betere training.Wissel bijvoorbeeld af met korte video’s die je boodschap ondersteunen om zo het brein van je deelnemers geprikkeld te houden. Wil je meer weten over de voordelen van visueel presenteren, lees dan ons blogartikel: de 5 voordelen van visueel presenteren voor een betere training.de 5 voordelen van visueel presenteren voor een betere training.Wissel bijvoorbeeld af met korte video’s die je boodschap ondersteunen om zo het brein van je deelnemers geprikkeld te houden. Wil je meer weten over de voordelen van visueel presenteren, lees dan ons blogartikel: de 5 voordelen van visueel presenteren voor een betere training.Wissel bijvoorbeeld af met korte video’s die je boodschap ondersteunen om zo het brein van je deelnemers geprikkeld te houden. Wil je meer weten over de voordelen van visueel presenteren, lees dan ons blogartikel: de 5 voordelen van visueel presenteren voor een betere trainiBrainfood: de do's
Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste voedingsstoffen voor je brein binnenkrijgt? We zetten de do’s voor je op een rij:
- Omdat je hersenen voor een groot deel uit vetten en water bestaat, worden zij sowieso heel gelukkig van omega-3-rijke voeding en water. Omega-3 kun je tot je nemen door regelmatig vette vis te eten, extra vierge olijfolie aan je gerechten toe te voegen en eieren te nuttigen.
- Zorg voor voldoende choline in je dieet. Choline is nodig voor de aanmaak van een neurotransmitter die betrokken is bij de prikkeloverdracht in de hersenen. Het zit onder andere in eieren, zalm, oesters, (runder)lever, kabeljauw en pistache.
- Polyfenolen vallen onder antioxidanten en kunnen ontstekingsremmend en kankerbestrijdend werken. Polyfenolen komen vooral veel voor in groente en fruit, thee, olijfolie, pinda’s en walnoten.
- Wat je misschien niet zou verwachten, is dat voedingsvezels ook van belang zijn voor je hersenen. Ze zijn een bron van goede darmbacteriën waardoor zij via een omweg je hersenen ondersteunen.
- Tot slot maakt je brein een sprongetje van voldoende vitamines en mineralen, met name vitamine A, B, C, D en mineralen zoals magnesium, calcium, zink en selenium. Bronnen van deze vitamines en mineralen zijn:
- Vitamine A: lever, vette vis, boter, groente en fruit.
- Vitamine B: vette vis, aardappelen, zilvervliesrijst, bananen, noten, broccoli en eieren.
- Vitamine C: fruit, groente en aardappelen.
- Vitamine D: vette vis, eieren, zuivelproducten en niet te vergeten zonlicht.
- Magnesium: groene bladgroenten, broccoli, avocado, noten, peulvruchten en rauwe cacao.
- Calcium: kaas, noten, groene bladgroenten, peulvruchten en zuivelproducten.
- Zink: vlees, vis, schaal- en schelpdieren, noten, zaden, kaas en oergranen.
- Selenium: vis, schaal- en schelpdieren, eieren, rijst, noten, oergranen en zuivelproducten.
Brainfood: de don'ts
Helaas is er ook voeding met een negatief effect op je hersenen! Welke voeding kun je nu het beste zoveel mogelijk vermijden en met mate innemen:
- Geraffineerde suiker laat de hersenen krimpen, werkt ontstekingsverhogend, geeft pieken en dalen in bloedsuikerwaarden en doet de cognitieve functies achteruit gaan. Geraffineerde suiker zorgt er voor dat het een bepaald eiwit niet goed werkt dat belangrijke functies uitvoert in het zenuwstelsel. Geraffineerde suiker zitten in behoorlijk veel producten. Denk hierbij aan koekjes, chocolade, snoep, maar ook aan sommige broden en zoet beleg.
- Gluten is een groep eiwitten die in veel granen voorkomt, zoals in brood, crackers, beschuit, koek, gebak en pasta. Deze eiwitten hechten zich aan de dunne darm en kunnen o.a. immuunaandoeningen veroorzaken. Sommige mensen zijn gevoeliger voor gluten, maar het beïnvloedt ieders lichaam, zelfs als je er niks van merkt.
- Mononatriumglutamaat (MNG of MSG) is een extreem geconcentreerd zout en bevindt zich in bijna alle voedingsmiddelen die verpakt of ingeblikt zijn. Mononatriumglutamaat bevat helaas ook een hoog gehalte aan zogenaamde excitotoxinen, waarvan er sterke aanwijzingen zijn dat deze stof de gezondheid van de hersenen beïnvloedt.
Nu je weet wat de do's and don'ts zijn voor brainfood heb je natuurlijk 101 andere factoren die je training effectiever maken. Wil je weten hoe je nog slimmer en effectiever je training kan organiseren? Download nu de trainingschecklist.