De 5 voordelen van visueel presenteren voor een betere training.

Bas Lancee op 11 februari, 2021

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kennisoverdracht met beelden beter wordt onthouden dan woorden. Onze hersenen worden het meest gestimuleerd wanneer al onze zintuigen worden geprikkeld, ook wel multisensory learning genoemd. In deze blog lees je 5 voordelen van visueel presenteren waardoor je een (nog) betere training kunt geven.

Voordeel 1: Hoger leervermogen in een kortere tijd.

Maar liefst 90% van alle informatie die wordt doorgestuurd naar onze hersenen is visueel. Daarbovenop verwerken onze hersenen beelden 60.000 keer sneller dan tekst. De kracht van visueel communiceren en daardoor ook visueel presenteren moet je niet onderschatten. Onder het motto: ‘Je moet niet harder werken maar slimmer,’ breng je met visueel presenteren meer kennis overdragen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van je training.

Voordeel 2: Betere betrokkenheid door meer levendigheid.

Visueel presenteren draagt bij aan een hogere betrokkenheid. Je training krijgt meer diepgang. Stel actief vragen aan je deelnemers voor een hoge mate van kennisuitwisseling. Je creëert hierdoor een sfeer waarin actie-reactie ontstaat. Kies voor een presentatie via beamer of wanneer je echt voor interactie wil gaan: Maak kennis met de Samsung Flip. De Samsung Flip is meer dan een whiteboard of flipover, het is alles in één en meer. De Samsung Flip stelt je in staat om extra creatief om te gaan met de begeleidende presentatie.

Voordeel 3: Stimuleer het creatief denkvermogen.

Zoek naar visualisaties die niet direct de essentie laat zien maar wel aanzetten tot creatief denken. Laat je deelnemers verbanden leggen en daag ze uit de leerstof direct toe te passen. Je ervaart direct of de leerstof wordt begrepen waardoor je korter op de bal kunt spelen en sneller bij kunt sturen. Maak de complete beleving af en til je training naar een hoger niveau door visueel presenteren te combineren met interactief samenwerken. Een scrum ruimte is hiervoor de aangewezen ruimte.  Tijdens een scrum training moeten zelfsturende teams in een sprint een bepaald (deel)product bekomen. Dit vergt goede communicatie en effectief werken van de deelnemers. 

Voordeel 4: Blijf je deelnemers uitdagen.

Verhoog de kwaliteit van je training met visueel presenteren. Bedenk op voorhand welk gevoel of welke boodschap je wilt visualiseren. Dit zorgt voor een andere input dan louter een plaatje dat exact hetzelfde illustreert als hetgeen je vertelt. Je training versterken met visueel presenteren kan zonder problemen op een externe trainingslocatie. Daar zijn alle faciliteiten aanwezig om jouw training te ondersteunen met de tools die je nodig hebt.

Voordeel 5: Meer voldoening voor jezelf.

Geef actief training met visueel presenteren als sterke tool en haal meer voldoening uit het geven van je training. Deze positieve vicieuze cirkel zorgt ervoor dat je enthousiasme een positief effect heeft op de betrokkenheid van je deelnemers. Leren van en met elkaar, daar word je wijzer van!

Sterke communicatietool.

Nu weet je hoe je jouw training naar een hoger niveau kunt tillen met visueel presenteren als sterke communicatie tool. Wijzer worden bij Aristo meeting center stopt niet bij deze tips. Naast een goede presentatie is een zorgvuldige voorbereiding net zo belangrijk! Ik heb een trainingschecklist opgesteld dieje helpt met het (nóg beter) organiseren van je training. 

DOWNLOAD GRATIS CHECKLISTPicture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!