Wat betekent scrummen? Dé kickstart voor jouw scrumsessie

Bas Lancee op 27 mei, 2021

Er staat een scrumsessie op de planning! Wat betekent scrummen nu eigenlijk? Ik geef je graag een kickstart scrummen, zodat je precies weet waar je aan toe bent! Scrummen is helemaal niet moeilijk en iedereen kan het. Scrummen is simpelweg een effectievere én flexibelere manier van werken.

Scrummen in een notendop

Scrummen; wat betekent het? Scrum is een agile-werkwijze, waardoor jij en je team flexibel met een project om kunnen gaan. De traditionele manier van werken kost veel voorbereidingstijd, denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een plan van aanpak. De scrum methode zorgt ervoor dat je sneller schakelt en ‘quick-wins’ behaalt. Daarom is scrummen uiterst geschikt voor complexe projecten waarvoor je normaal een detailplanning moet maken.

Het doel van Scrummen

Effectief scrummen is om om in korte sprints, met een lengte van twee tot maximaal vijf weken, grote stappen te maken. Met als doel het creëren van creatieve oplossingen, nieuwe producten of een ander complex doel bereiken in een korte tijd. Door de scrum-methode te gebruiken lever je sneller waarde aan jouw perfecte oplossing.

Scrummen is niet moeilijk: Dé Kickstart!

Scrummen is niet moeilijk, ingewikkeld of veel werk. Scrummen betekent flexibiliteit en voortgang! De basis van effectief scrum werken vergt een goede organisatie en discipline.

Als je hebt gekozen om een scrum-methode toe te passen wil dit zeggen dat je complexe probleem wordt opgedeeld in verschillende kleine stukjes. Deze stukjes worden stap voor stap uitgevoerd. Samen met je team bepaal je een vastgestelde periode; dit noem je de ‘sprint’.

Het voordeel van zo’n sprint? Een grote uitdaging of probleem in een keer oplossen werkt averechts. Men vindt een groot probleem in één keer ‘oplossen’ angstaanjagend en dit zorgt natuurlijk niet voor een gewenste oplossing. Je raad het al, dit is absoluut niet de bedoeling. Kleine, behapbare stappen, die in teamverband zorgen voor een voltooid project.

Klinkt best logisch toch? Scrummen geef ritme én maakt een complexe uitdaging overzichtelijk. Je kunt deze manier van werken zien als een hulpmiddel voor discipline, deadlines, het teamgevoel en een betere focus.

Scrummen introduceren

Jij weet nu wat scrummen betekent, ben je enthousiast? Dan kun je het gaan introduceren in jouw organisatie. Mijn allerbelangrijkste tip voor het introduceren van scrummen is ‘Aldoende leert men’. Met kleine stapjes, succes boeken, implementeren en falen!

Ga stap voor stap aan de slag met de introductie van scrum-werken.

  1. Jij bent niet alleen verantwoordelijk voor het project. Het gehele team is verantwoordelijk voor het resultaat, de planning en de werkverdeling.
  2. Deel je team op in kleine teams, deze teams formuleren zelfstandig één duidelijk doel. Zij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling voor een van de ‘sprints’.
  3. Er is niet 1 projectleider, elk team is projectleider van een deel van het project.
  4. Feedback = king! Plan meerdere feedback momenten zodat ieder team tot het beste resultaat kan komen.
  5. De werkverdeling wordt per team zelfstandig bepaald, op basis van prioriteiten en competenties.
  6. Iedere ‘sprint’ wordt afgesloten met een evaluatie. Daaruit komen leer- en verbeterpunten, zodat het team zich kan verbeteren.

Deze punten geven je houvast om ‘scrummen’ te introduceren in jouw organisatie. Succes gegarandeerd? Nee, dat niet altijd. Wat ik je als tip wil meegeven, kijk naar een externe locatie om je eerste scrumsessie te plannen.

Een nieuwe locatie zorgt voor het eerder omarmen van nieuwe methodes. Kies daarom voor een externe locatie waarbij er uitgebreide faciliteiten aanwezig zijn. Wie weet is een van de vier locaties van Aristo wel iets voor jouw eerste scrumsessie?

Aristo heeft vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS en Utrecht Lunetten.
Check vrijblijvend de beschikbaarheid van onze locaties. 

Check beschikbaarheid

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!