Wat betekent scrummen? Dé kickstart voor jouw scrum-sessie

Bas Lancee op 14 december, 2023

Welkom in de wereld van scrummen! Maar wat is scrummen nu eigenlijk? Ik geef je graag een introductie over scrummen, zodat je precies weet waar je aan toe bent! Scrummen is helemaal niet moeilijk en iedereen kan het. Scrum is simpelweg een effectievere én flexibelere manier van werken. Laten we duiken in de basisprincipes en ontdekken hoe je scrum effectief kunt inzetten!

Scrummen in een notendop

Scrummen, wat betekent het? Scrum is een agile-werkwijze die heeft gezorgd voor de evolutie naar een innovatieve vergadercultuur. Door deze werkwijze kunnen jij en je team flexibel met een project omgaan. De traditionele manier van werken kost veel voorbereidingstijd, denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een plan van aanpak. De scrum methodiek zorgt ervoor dat je sneller schakelt en ‘quick-wins’ behaalt. Daarom is de scrum-methode uiterst geschikt voor complexe projecten waarvoor je normaal een detailplanning moet maken.

Het doel van scrummen

Effectief scrummen is bedoeld om in korte sprints, met een lengte van twee tot maximaal vijf weken, grote stappen te maken. Met als doel het creëren van creatieve oplossingen, nieuwe producten of een ander complex doel bereiken in een korte tijd. Door de scrum-methode te gebruiken lever je sneller waarde aan jouw perfecte oplossing, door onder andere creatiever te vergaderen.

Scrummen is niet moeilijk: dé Kickstart!

Scrummen is niet moeilijk, ingewikkeld of veel werk. De basis van de scrum-methode vergt een goede organisatie en discipline. Hoe werkt scrum? Het is simpel, het draait allemaal om flexibiliteit en voortgang.

Als je hebt gekozen om een scrum-methode toe te passen, wil dit zeggen dat je complexe probleem wordt opgedeeld in verschillende kleine stukjes. Deze stukjes worden stap voor stap uitgevoerd. Samen met je scrum-team bepaal je tijdens een scrum-sessie een vastgestelde periode. Dit noem je de ‘sprint’.

Het voordeel van zo’n scrum sprint? Een grote uitdaging of probleem in een keer oplossen werkt averechts. Men vindt een groot probleem in één keer ‘oplossen’ angstaanjagend en dit zorgt natuurlijk niet voor een gewenste oplossing. Je raadt het al, dit is absoluut niet de bedoeling. Liever kleine, behapbare stappen, die in teamverband zorgen voor een voltooid project.

Klinkt best logisch toch? Scrummen geeft ritme én maakt een complexe uitdaging overzichtelijk. Je kunt deze manier van werken zien als een hulpmiddel voor discipline, deadlines, het teamgevoel en een betere focus.

Scrummen introduceren

Jij weet nu wat scrummen betekent, ben je enthousiast? Dan kun je het gaan introduceren in jouw organisatie. Mijn allerbelangrijkste tip voor het introduceren van de scrum-methode is: ‘aldoende leert men’. Met kleine stapjes, succes boeken, implementeren en soms falen!

Ga stap voor stap aan de slag met de introductie van scrum-werken.

  1. Jij bent niet alleen verantwoordelijk voor het project. Het gehele scrum-team is verantwoordelijk voor het resultaat, de planning en de werkverdeling.
  2. Deel je team op in kleine teams, deze scrum-teams formuleren zelfstandig één duidelijk doel. Zij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling voor een van de sprints.
  3. Er is niet één projectleider, elk team is projectleider van een deel van het project.
  4. Feedback = king! Plan meerdere feedbackmomenten zodat ieder team tot het beste resultaat kan komen.
  5. De werkverdeling wordt per team zelfstandig bepaald, op basis van prioriteiten en competenties.
  6. Iedere sprint wordt afgesloten met een evaluatie. Daaruit komen leer- en verbeterpunten, zodat het scrum-team zich kan verbeteren.

Deze punten geven je houvast om scrummen te introduceren in jouw organisatie. Succes gegarandeerd? Nee, dat niet altijd. Wat ik je als tip wil meegeven, vind een een externe locatie om je eerste scrum-sessie te plannen.

Een nieuwe locatie zorgt voor het eerder omarmen van nieuwe methodes. Kies daarom voor een externe locatie waarbij er uitgebreide faciliteiten aanwezig zijn. Wie weet is een van de vier locaties van Aristo wel iets voor jouw eerste scrum-sessie? Aristo heeft vestigingen in AmsterdamEindhovenUtrecht CS en Utrecht Lunetten. Check in onze gratis brochure wat Aristo voor jou kan betekenen om van jouw scrum-sessies en andere meetings een waar succes te maken.

Download de gratis brochure

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!