Algemene tips, Organiseren, Vergaderopstelling • 5 min leestijd

De beste vergaderopstelling voor grote groepen

Dinnemarie Dresen op 24 februari, 2020

Het belang van de beste vergaderopstelling kiezen wordt vaak onderschat bij bijeenkomsten. De opstelling moet matchen met het doel, de doelgroep en grootte de bijeenkomst. In deze blog laat ik je verschillende mogelijkheden zien van kleine vergaderopstellingen en welk effect deze hebben op je vergadering op locatie.

Theateropstelling

Organiseer je een presentatie voor een grote groep mensen? Dan sluit een theateropstelling het beste aan op jouw bijeenkomst. Een theateropstelling is een goede keuze wanneer men vooral veel moet luisteren naar de spreker en er weinig sprake is van interactie, zoals een congres of productlancering.
Aristo_Amsterdam-18-09-16-186

Cabaretopstelling

Dit is perfect voor een seminar! Een cabaretopstelling bestaat uit groepjes van tafels waar men achter/naast/voor kan zitten met de neus naar de spreker. Op deze manier kun je gemakkelijk in groepjes discussiëren. Bovendien zijn de tafels tussen de stoelen erg comfortabel voor het wegleggen van een tablet, telefoon of een drankje.

Aristo Conferentie

Carréopstelling

De carréopstelling staan de tafels in een vierkant opgesteld, om de tafels staan stoelen. Iedereen kan elkaar aankijken en de deelnemers hebben ruimte om te schrijven of om een laptop te gebruiken. Een carréopstelling is goed in te zetten tijdens een vergadering (met veel agendapunten), personeelsbijeenkomst of een seminar. 

FotoXperience-woningfotografie visuelexperience-Aristo-Eindhoven-Office(11)

U-vormopstelling

De U-vormopstelling is één van de meest gebruikte opstellingen. Dit komt omdat deze opstelling geschikt is voor een breed aantal bijeenkomsten, zoals vergaderingen, trainingen, workshops en cursussen. De trainer of gespreksleider kan de ‘U’ inwandelen om meer interactie aan te gaan met de deelnemers.
Aristo_Amsterdam-18-09-23-192

Twijfel je nog steeds of je de juiste vergaderopstelling kiest? 

Afhankelijk van de soort vergadering die je gaat plannen, kies je een bijhorende vergaderopstelling. Deze keuze van vergaderopstelling heeft een enorm effect op de efficiëntie en effectiviteit van de vergadering. De effectiviteit van je vergadering wordt door meerdere factoren beïnvloed. Lees hier alles over effectief vergaderen.Effectief vergaderen doe je zo!

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!