Wat is de beste vergaderopstelling voor kleine bijeenkomsten?

Dinnemarie Dresen op 24 februari, 2020

Het belang van de beste vergaderopstelling kiezen wordt vaak onderschat bij bijeenkomsten. De opstelling moet matchen met het doel, de doelgroep en grootte de bijeenkomst. In deze blog laat ik je verschillende mogelijkheden zien van kleine vergaderopstellingen en welk effect deze hebben op je vergadering op locatie.

U-vormopstelling: vaak de beste vergaderopstelling

De U-vormopstelling is één van de meest gebruikte opstellingen bij kleinere bijeenkomsten. Dit komt omdat deze opstelling geschikt is voor een breed aantal bijeenkomsten, zoals vergaderingen, trainingen, workshops en cursussen. De trainer of gespreksleider kan de ‘U’ inwandelen om meer interactie aan te gaan met de deelnemers.

Aristo_Amsterdam-18-09-23-192

Cabaretopstelling

Dit is perfect voor een seminar! Een cabaretopstelling bestaat uit groepjes van tafels waar men achter/naast/voor kan zitten met de neus naar de spreker. Op deze manier kun je gemakkelijk in groepjes discussiëren. Bovendien zijn de tafels tussen de stoelen erg comfortabel voor het wegleggen van een tablet, telefoon of een drankje.

Aristo Conferentie

Een open blok- of blokopstelling
Deze opstelling is ideaal voor kleinschalige meetings met intensief overleg. Een (open)blokopstelling wordt ook vaak gebruikt bij cursussen, seminars en vergaderingen waarbij veel interactie is én je de mogelijkheid hebt om notities te maken.

Aristo_Vergadering-1

Visgraatopstelling
De stoelen staan alleen schuin gedraaid zodat iedereen de spreker en het beeldscherm goed kan zien. Bij Aristo is een visgraatopstelling ook mogelijk met tafels naast of voor de stoelen. 

Aristo_Amsterdam-18-09-16-143

Kring van stoelen
Deze vergaderopstelling is geliefd onder de bijeenkomsten waarbij veel interactie vereist is. Deze kring van stoelen wordt vooral veel gebruikt bij workshops of cursussen met een persoonlijk onderwerp. Heb je ook al eens overwogen om deze kringopstelling te gebruiken voor een brainstormsessie of als een meeting kick-off?

Aristo_Amsterdam-18-09-16-147  

Twijfel je nog steeds of je de juiste vergaderopstelling kiest? 

Afhankelijk van de soort vergadering die je gaat plannen, kies je een bijhorende vergaderopstelling. Deze keuze van vergaderopstelling heeft een enorm effect op de efficiëntie en effectiviteit van de vergadering. De effectiviteit van je vergadering wordt door meerdere factoren beïnvloed. Lees hier alles over effectief vergaderen.Effectief vergaderen doe je zo!

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!