Algemene tips, Externe locatie, Training tips, Workshop • 7 min leestijd

Workshop op locatie: de 3 grootste ergernissen

Bas Lancee op 19 september, 2019

Een workshop op locatie, daar kijk je naar uit. Je boekt de workshop meestal ruim van te voren en bent super geïnteresseerd in het onderwerp. Daarnaast wil je écht iets leren, daarom maakt het je niet uit dat het twee uur reizen is. Toch zijn er ergernissen waar workshop deelnemers mee te maken krijgen. De 3 grootste ergernissen van workshops op locatie heb ik voor je op een rijtje gezet.

Techniek
Je workshop begint met het welkomstwoord van de organisatie. Op het beamerscherm is een powerpoint te zien, maar de clicker lijkt niet te werken. De powerpoint staat stil. Ondertussen bemoeit een deelnemer zich met het scherm, hij drukt op een knop en plotseling gaan de rolluiken naar beneden. Het wordt donker en dan start er opeens ook nog eens muziek. Help! 

Kortom de workshop is in de eerste tien minuten al chaotisch. Wanneer een workshop op locatie wordt georganiseerd, is het belangrijk om door te geven aan de locatie welke technieken worden gebruikt. Tegenwoordig is een technisch draaiboek geen overbodige luxe. 

Aan de andere kant moet de externe workshoplocatie zorgen voor werkende techniek. En in jip-en-janneke taal een uitleg klaar hebben liggen. Of nog beter een medewerker die de organisatie begeleidt en helpt met de presentatie op te starten.

Voor deelnemers van een workshop is een rommelige start door techniek de allergrootste ergernis. Ze nemen het de locatie en de organisatie dan ook beide kwalijk. 

Bereikbaarheid
Een file onderweg naar een workshop is vervelend, maar daar kan niemand van de organisatie iets aan doen. Er zijn echter wel ‘bereikbaarheid ergernissen’ voorafgaand aan een workshop. Hieronder lees je enkele voorbeelden.

- Navigatieadres wat onjuist is. Je komt bij de achterkant van het pand uit, of zelfs in een hele andere stad.

- Geen informatie over wegwerkzaamheden. Onverwachte wegblokkades, treinen die al 1,5 maand niet rijden, kortom een slechte voorbereiding van de organisatie en externe locatie.

- Parkeerplekken die niet beschikbaar zijn of overvol. Je gaat ervan uit dat je je auto gratis kan parkeren, want dit staat op de site. Maar wanneer je aankomt blijkt dit niet zo te zijn. 

- Trainingslocatie die niet op loopafstand zijn van een station. Stel je voor dat je al de hele ochtend in de trein hebt gezeten, wanneer je aankomt op station kom je erachter dat je ook nog de bus moet pakken. Pfff, daar zit niemand op te wachten.

Ruimtes
Er zijn diverse ergernissen met betrekking tot de ruimte van een workshop. Een van de grootste ergernissen is een verkeerde indeling. Stel je voor: je hebt een workshop ‘karikatuur’, als de ruimte dan ontbreekt aan tafels is dit nogal onpraktisch.

Ook kan de akoestiek van de ruimte hinderlijk zijn. Het is vervelend wanneer je last hebt van het geluid van andere zalen. Hierdoor word je snel afgeleid en daarbij is het ook nog eens privacygevoelig.

De ruimte kan nog meer gebreken hebben. Denk bijvoorbeeld aan pilaren in de zaal. Er is een geweldige spreker, die van de ene kant van het podium naar de ander kant loopt. Helaas staat er een gigantische pilaar in het midden van de zaal, waardoor jij de hele tijd moet mee bewegen.

Een aangenaam klimaat in de ruimte is belangrijk. Bij sommige zalen kunnen er geen ramen open waardoor het er muf kan ruiken. Ook is het van belang dat de temperatuur in de zaal prettig is. Dit is voor locaties wel lastig omdat een prettige temperatuur van persoon tot persoon anders is.

Aan een workshop deelnemen is leuk, helemaal als de externe locatie en de organisatie goed op elkaar zijn ingespeeld. Lekkere, gezonde catering, rekening houdend met eventuele diëten.

Voor workshops en trainingen is Aristo een ideale externe locatie. Op loopafstand van NS stations en de ruimtes zijn ideaal ingericht, comfortabel, geluidsdicht en alle benodigde hulpmiddelen. Meer dan 35 jaar ervaring heeft veel wijsheid gebracht. 

Benieuwd waar je rekening mee moet houden bij het plannen (of bezoeken) van een workshop? Download hier de checklist voor trainingen.

Have a wise workshop!  Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!