10 tips om heerlijk thuis te kunnen werken

Dinnemarie Dresen op 26 maart, 2020

Heerlijk thuis werken dat wil toch iedereen? Thuis werken is fijn als je de juiste instelling en afspraken maakt. Werk je gedwongen thuis en is het gehele gezin ook ‘gezellig thuis’. Dan is er een kans dat je weer verlangt naar het rustige kantoor. Hieronder lees je 10 tips waarmee je onder alle omstandigheden heerlijk thuis kunt werken.

Tip 1 - Dis-ci-pline

Het aller-aller-aller belangrijkste van thuis werken (helemaal in een lange periode) is discipline. Met discipline bedoel ik simpelweg het feit dat je werkt wanneer je moet werken. Houd je aan je standaard werktijden en vermijd huishoudelijke taken tijdens werkuren. Dit is de basis van een gedisciplineerde werkdag.

Tip 2 - Kleed je zelf aan

Heerlijk thuis werken betekend niet dat je lekker in je onesie achter de laptop moet kruipen. Absoluut niet zelfs. Als er een productiviteit killer is is het wel werken in je pyjama. Neem een douche, kleed je aan en open dan je laptop.

Tip 3 - Routine

Begin je normaal om 09.00u je werkdag? Zorg dat wanneer je thuis werkt je dezelfde tijd begint. Dat betekent ook dat je voor 09.00u hebt ontbeten. Wijk je hiervan af? Dan is de kans groot dat je gehele dag een stuurloze bedoeling wordt. Routine zorgt voor rust! 

Tip 4 - Werkoverleg

Ook als je thuis werkt gaan vergaderingen gewoon door. Zorg voorafgaand aan de meeting, dat je een tijdstip en een handig online platform afspreekt. Per mail of chat communiceren is een vluchtige manier, minimaal 1 keer per week een video- of telefoongesprek is prettig. Je staat in directer contact met elkaar en kunt zo sneller schakelen. 

Tip 5 - Pauzes

Op kantoor sta je te kletsen bij het koffiezetapparaat, je hebt een half uur lunchpauze met collega’s en je overlegt en brainstormt de hele dag door met je team. Tijdens thuis werken ben je zelf verantwoordelijk voor je pauzes. Plan je dag zo in, dat je ‘s ochtends een koffiepauze neemt van 15 minuten, in de middag een lunch break van 30 minuten en rond 4 uur ‘s middags nog een soep-break neemt van 15 minuten. #StayFocused

Tip 6 - Online tools

Werkoverleg, team meetings of een call met een klant? Wanneer je thuis werkt heb je goedwerkende online tools nodig. Mijn favoriet: Zoom. Je kunt met meerdere personen tegelijkertijd vergaderen en je scherm delen. Ook een handige tool: Google Hangouts dit bevat een team-chat functie, prive-videocalls en groepsvideogesprekken zijn mogelijk.

Tip 7 - Food

Van voeding krijg je energie, hierdoor kun je je concentreren. Wanneer je thuis werkt is het belangrijk dat je je ontbijt, lunch en diner serieus neemt. Wanneer men thuis werkt, ben je geneigd uitgebreider te gaan lunchen dan normaal, dit is niet nodig en tevens niet goed voor je productiviteit. Doe net zoals anders, eet gezond en gevarieerd! Wil je je extra of beter kunnen concentreren? Lees hier meer over brainfood. 

Tip 8 - Afspraken met het gezin

Het kan voorkomen dat jij niet de enige bent die thuis werkt. Als het hele gezin thuis is, inclusief je kinderen, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Maak afspraken met je kinderen. Vertel dat je tot vijf uur aan het werk bent, maar dat je bijvoorbeeld wel gezamenlijk kunt lunchen. Daarnaast is het verstandig om een plek in je huis op te zoeken waar jij je kunt concentreren. 

Tip 9 - Blokken productiviteit

Wat mij betreft een gouden tip om heerlijk thuis te werken. Verdeel je opdrachten en taken in blokken over de dag. Bijvoorbeeld een blok van twee uur waarin je het MVO-beleid onder de loep neemt. Je deelt een blok van 1 uur in voor een videocall met je collega, en ga zo maar door. Aan de hand van het blokkenschema houd je overzicht. Eveneens kun je met het schema je leidinggevende laten zien hoe gestructureerd jij thuis werkt. 

Tip 10 - Stop op tijd

Wordt geen workaholic! Je werkt thuis maar je werk is niet je thuis. Word je gebeld, terwijl je werkdag eigenlijk al is afgelopen, geef dan duidelijk aan dat je werkdag erop zit. Je collega’s zullen dit begrijpen. Je hebt tenslotte een duidelijke planning, een blokken schema en je bent vanochtend om half acht begonnen. 

Thuis werken is fijn, zorg alleen dat je systematisch te werk gaat. Een duidelijke planning zorgt voor overzicht en rust waar jij, je leidinggevende en je gezin behoefte aan heeft. Thuis werken en vergaderen zal nooit hetzelfde zijn als op een externe locatie met alle gemakken binnen handbereik. Maar in sommige situaties, zoals het Coronavirus kunnen we niet anders. Hopelijk tot snel bij Aristo meeting center! 

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!