3 congrestips: welke zaalopstelling kies je voor je event?

Rolf Alberts op 2 februari, 2017

Congresboekers kiezen vaak uit gewoonte voor een theateropstelling. Maar als er veel interactie is of deelnemers elkaar niet kennen, kun je beter kiezen voor een cabaret-, lagerhuis- of in the box-opstelling. Waar moet je op letten bij de keuze van een zaalopstelling voor je event op een vergaderlocatie?

Tip 1: Neem het gebruik van beeld en geluid, het aantal sprekers, de interactie en de deelnemers mee in de keuze.
Kennen je gasten elkaar, kies dan voor een theateropstelling. Anders is een cabaretopstelling (tafels met daaromheen stoelen) veel comfortabeler. Men zit ruimer, kan zijn kopje koffie kwijt, er staan water en glazen op tafel en men heeft ruimte om te schrijven. Groot voordeel is dat deelnemers makkelijker met elkaar in contact komen, waardoor er meer ruimte is om te netwerken.

Tip 2: Houd rekening met de mate van interactie.
Is er veel interactie tussen sprekers en de zaal en tussen deelnemers onderling, kies dan voor een lagerhuisopstelling of een in the box opstelling, met de spreker in het midden.

Tip 3: Let op het type presentatie.
Houd bij de inrichting van de zaal rekening met de soort presentatie. Maakt je spreker gebruik van van Prezi, Pecha Kucha of een andere interactieve vorm van presenteren, laat een podium of een bestuurstafel dan achterwege. En vergeet bij de meer traditionele PowerPointpresentaties niet de presenter. Sprekers lopen veel meer op en neer en kunnen zo de presentatie op afstand handig afspelen.

Een congres organiseren? Wij helpen je daar graag mee! 

Picture of Rolf Alberts

Rolf Alberts

Dé conferentiespecialist!