3 congrestips: welke zaalopstelling kies je voor je event?

Rolf Alberts op 1 september, 2022

Boekers kiezen vaak uit gewoonte voor een theateropstelling als zij een congres organiseren. Maar als er veel interactie is of deelnemers elkaar niet kennen, kun je beter kiezen voor een cabaret- of lagerhuisopstelling. Waar let je op bij het kiezen van een zaalopstelling voor je congres op een vergaderlocatie?

Tip 1: denk na over de behoefte aan netwerken


Kennen je gasten elkaar, kies dan als zaalopstelling voor een theaterindeling. Anders is een cabaretopstelling veel comfortabeler. Een cabaretopstelling bestaat uit groepjes van tafels waar men achter/ naast/ voor kan zitten met de neus naar de spreker. Men zit ruimer, kan zijn kopje koffie kwijt, er staan water en glazen op tafel en men heeft ruimte om te schrijven. Groot voordeel is dat deelnemers makkelijker met elkaar in contact komen, waardoor netwerken een stuk eenvoudiger wordt.

Cabaretopstelling
Tip 2: houd rekening met de mate van discussie

Is er veel interactie tussen sprekers en de zaal en ruimte voor discussie tussen de deelnemers onderling, kies dan voor een lagerhuisopstelling met de spreker in het midden. Een lagerhuisopstelling bestaat uit stoelen tegenover elkaar in de zaal, eventueel ook met tafels erbij.

Lagerhuisopstelling
Tip 3: let op het type presentatie

Houd bij de inrichting van de zaal rekening met de soort presentatie. Maakt je spreker gebruik van Prezi, Pecha Kucha of een andere interactieve vorm van presenteren? Laat dan een podium of een bestuurstafel achterwege. En denk bij de meer traditionele PowerPoint-presentaties aan de presenter. Sprekers lopen veel meer op en neer en kunnen zo de presentatie op afstand handig bedienen.

 Je congres organiseren bij Aristo

Heb je een keuze kunnen maken en weet je nu wat de ideale zaalopstelling is voor jouw congres? Dat is mooi! Een succesvol congres begint nu eenmaal met een goede voorbereiding. Als persoonlijke partner in werken, leren en ontmoeten weet Aristo als geen ander wat er komt kijken bij het organiseren van een congres. Wij denken graag met je mee! Nét dat extra beetje zekerheid, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wil jij dat ook? Aristo Team Bookings staat voor je klaar!

Bel Aristo Team Bookings

Picture of Rolf Alberts

Rolf Alberts

Dé conferentiespecialist!