3 nuttige tools voor een interactieve training

Bas Lancee op 23 juni, 2022

Als opleider of trainer wil je niks liever dan jouw deelnemers deelgenoot maken van jouw kennis en kunde. Uit ervaring weet je inmiddels dat het een behoorlijke uitdaging is om de aandacht van de deelnemers erbij te houden. Wat is er nu voor nodig om de lesstof optimaal over te brengen? Het antwoord is divers, maar wat in ieder geval helpt is om de inhoud leuk en vermakelijk aan te bieden! Bied ze door gamificatie een speelse manier aan om met de leerstof aan de slag te gaan door bijvoorbeeld online tools in te zetten. In deze blog 3 voorbeelden van online tools die zorgen voor een interactieve training!

Waarom gamificatie werkt

Bij gamificatie gebruik je spelelementen om deelnemers te motiveren, hun ervaring te verrijken en bepaald gedrag te stimuleren. De behoefte om te spelen komt niet alleen voort uit plezier, maar ook uit de sociale binding. Spel is een veilige manier om onze sociale status te versterken. Niet zo vreemd dus dat gamificatie zo goed aanslaat. Een perfecte manier om een routinematige training om te toveren naar een interactieve training!

1) GooseChase

Maak je interactieve training uniek door met GooseChase een speurtocht in elkaar te zetten en te laten spelen. Tijdens de speurtocht gaan de deelnemers op verkenning en voeren ze verschillende opdrachten uit. Meestal werk je samen in een klein groepje. Een speurtocht kan op de trainingslocatie worden gehouden, maar ook in de omgeving daarbuiten.

Een opdracht kan zijn dat je ergens naar toe moet lopen, een foto moet maken of een vraag moet beantwoorden. Aangezien deelnemers met de GooseChase-app op hun mobiel op stap gaan, kun je eventueel vragen bedenken die online opgezocht moeten worden. De inhoud van de vragen en opdrachten kun je koppelen aan de lesstof. Deelnemers kunnen onderweg in een klassement zien hoeveel punten de andere groepen spelers hebben. Een ideale manier om van je training een boeiende ervaring te maken. En door de fysieke beweging creëer je ook weer meer focus bij de deelnemers!

Voorbeeld: geef je een training in creatieve communicatie, laat de deelnemers tijdens een speurtocht buiten dan objecten fotograferen die bijvoorbeeld autoriteit uitstralen. Op deze manier zetten ze hun creatieve brein direct aan het werk en leren ze vanuit concepten denken.

Goosechase
2) Kahoot

Kahoot! is gamificatiesoftware die is ontworpen om trainers en docenten te helpen bij het maken van interactieve presentaties, trainingsmateriaal en educatieve games. Deelnemers kunnen zich voorbereiden op tests met flashcards, games, quizzen en peer-uitdagingen. Kahoot! is op heel veel verschillende manieren in te zetten en er is echt veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Gegarandeerd een optimale betrokkenheid in je interactieve training!

Voorbeeld: stel een challenge in voor je deelnemers! De challenge-modus belooft toetsing op het tempo van de deelnemer, waar en wanneer dan ook. De challenge-modus kun je inzetten om huiswerk uit te delen, ter voorbereiding op toetsen of examens en voor het naspelen van live quizzen. Doordat er geen tijdsdruk op zit, blijft de lesstof beter hangen bij de deelnemers.

Kahoot
3) Educaplay

Breng de lesstof spelenderwijs over met behulp van woordzoekers, quizjes, memory, kruiswoordpuzzels en video’s met meerkeuzevragen. Ook geschikt voor volwassenen! Maak gebruik van de kant-en-klare mogelijkheden of creëer je eigen woordzoeker, quiz, puzzel of lesvideo en publiceer deze op je eigen website. Educaplay is een tool die perfect past bij gamificatie!

Voorbeeld: creëer een eigen kruiswoordpuzzel met termen die de deelnemers geleerd hebben in de training. Vooral geschikt voor trainingen waarin veel terminologie wordt gebruikt. Zo kun je tussentijds toetsen in hoeverre de deelnemers de lesstof begrijpen. Geef je bijvoorbeeld een training in dierenverzorging, dan kun je termen gebruiken zoals roedel en kwetteren.

Educaplay
Organiseer de perfecte training

Ik ben ervan overtuigd dat deze 3 handige tools jou 100% gaan helpen bij het opzetten van een interactieve training. Een mooie kans om jouw trainingen inhoudelijk een boost te geven! Ben jij expert in het organiseren van trainingen? Dan is het niet vanzelfsprekend om keer op keer een goede training te organiseren. Je moet namelijk rekening houden met 101 verschillende dingen. Wil je nooit meer iets vergeten bij het organiseren van een training? Download hieronder de gratis trainingschecklist.

Download gratis trainingschecklist

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!