Goede training geven: 5 tips

Bas Lancee op 25 september, 2019

Een training geven is meer dan kennis overbrengen. De inhoud van je training zit goed, jij bent tenslotte de expert van je training. Maar hoe krijg je het voor elkaar om je deelnemers te inspireren. Kennisoverdracht is meer dan een soepel lopende presentatie, maar waar moet je beginnen? Hieronder 5 tips waar je direct mee aan de slag kunt, naast deze tips hebben we een uitgebreide training-checklist die je kunt downloaden. Succes! 

Tip 1: Ken je doelgroep
Bij een training is het belangrijk dat je je van te voren inleeft in je doelgroep. Wie krijg je voor je? Wat maakt jouw doelgroep uniek? Vanuit welke organisaties komen ze? Wat is de leeftijd of geslacht van je doelgroep? En wat is de aanloop geweest voorafgaand aan de training? Door deze vragen kun je van te voren een schets maken van je doelgroep. Je kunt een kleine analyse maken en daarop je training aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan anekdotes die voor de ene doelgroep heel herkenbaar zijn en voor een andere groep totaal niet, dan sla je de plank volledig mis. Kortom; verdiep jezelf! 

Tip 2: Een persoonlijke touch
‘Jaren geleden heb ik deze belangrijke keuze gemaakt, omdat…’ Persoonlijke verhalen zijn een must bij het geven van een goede training. Een verhaal triggert de nieuwsgierigheid van je deelnemers. Mensen zijn van nature nieuwsgierig, helemaal als het gaat om persoonlijke verhalen. Met name verhalen die herkenbaar zijn voor andere, maar ook persoonlijke (intense) verhalen houden je deelnemers geïnteresseerd.

Een persoonlijk verhaal over jezelf, of over het trainingsonderwerp zijn beide geschikt. Een verhaal over jezelf zorgt voor empathie en de persoonlijke touch. Een verdiepend verhaal over het onderwerp zorgt voor het beter begrijpen van het nut van de training. 

Tip 3: Denk aan de locatie
Als je een training op locatie organiseert is het belangrijk dat je van te voren afstemt met de locatie hoe jouw training eruit gaat ziet. Het allerbelangrijkste is dat je nadenkt over een zaalopstelling die past bij jouw training. 

Iedere opstelling heeft voor- en nadelen. Mijn tip is om wanneer de training start met een presentatie te kiezen voor een opstelling zonder tafels. Hierdoor blijft de energie en betrokkenheid van de deelnemers dikwijls hoger. Ze kunnen zich als ware niet verstoppen achter een tafel. Mocht je verder in je training nog tafels nodig hebben, bestaat er vaak de optie om de tafels aan de zijkant van de zaal te plaatsen. Kortom zorg dat de zaalopstelling bijdraagt aan je inspiratievolle training.

Tip 4: Ervaren
Leren door te doen. Misschien voor de handliggend, maar toch belangrijk. Laat je deelnemers oefenen met de informatie die jij hebt verteld. Zo krijgen ze de kans om de theorie toe te passen in de praktijk. De deelnemers kunnen tijdens het doen, nieuwe inzichten ontwikkelen. Ook bestaat er een kans dat de deelnemers nieuwe vragen krijgen door de oefening. Hierdoor krijg jij als trainer de kans om de deelnemers persoonlijk te spreken en helpen. Dit is dan weer goed voor de band die je opbouwt met de deelnemers. 

Tip 5: Have fun!
Maak je training leuk! Hoe? Ben jezelf en heb vooral écht plezier tijdens het geven van je training. De deelnemers komen met positieve energie naar je training, probeer deze energie te verviervoudigen. Wanneer je zelf enorm enthousiast bent over het onderwerp gaat dit vanzelf. You can do this!

Hopelijk heb je wat gehad aan deze 5 tips over het geven van een goede training. Ik werk als trainingsspecialist bij Aristo Meeting Center, met locaties in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Om je nog beter voor te bereiden op een training heb ik een trainingschecklist opgesteld, die kun je hier downloaden. Volg moeiteloos alle stappen en organiseer die WAUW-training. 

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!