Aristo nieuws & tips

Goede training geven: 5 tips

Geschreven door Bas van de Ven | 21-jul-2022 6:15:00

Een training geven is meer dan alleen kennis overbrengen. De inhoud van je training zit goed, jij bent tenslotte de expert. Maar hoe krijg je het voor elkaar om je deelnemers te inspireren? Hieronder 5 tips waar je direct mee aan de slag kunt en jou helpen om een goede training te geven! Als extraatje hebben we een uitgebreide trainingschecklist die je gratis kunt downloaden. Succes! 

Tip 1: Ken je publiek

Bij een training is het belangrijk dat je je van te voren inleeft in je doelgroep. Wie krijg je voor je? Wat maakt jouw doelgroep uniek? Vanuit welke organisaties komen ze? Wat is de leeftijd of het geslacht van je doelgroep? Wat is hun kennisniveau? En wat is de aanloop geweest voorafgaand aan de training? Door deze vragen kun je van tevoren een schets maken van je doelgroep. Je kunt een kleine analyse maken en daarop je training aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan anekdotes die voor de ene doelgroep heel herkenbaar zijn en voor een andere groep de plank volledig misslaan. Kortom: verdiep jezelf!

Tip 2: Een persoonlijke touch

“Jaren geleden heb ik deze belangrijke keuze gemaakt, omdat…” Persoonlijke verhalen zijn een must bij het geven van een goede training. Een verhaal triggert de nieuwsgierigheid van je deelnemers. Mensen zijn van nature nieuwsgierig, helemaal als het gaat om persoonlijke verhalen. Niet alleen verhalen die herkenbaar zijn voor anderen, maar ook persoonlijke (intense) verhalen houden je deelnemers geïnteresseerd.

Een persoonlijk verhaal over jezelf of over het trainingsonderwerp zijn beiden geschikt. Een verhaal over jezelf zorgt voor empathie en de persoonlijke touch. Een verdiepend verhaal over het onderwerp zorgt voor het beter begrijpen van het nut van de training.

Tip 3: Denk aan de locatie

Als je een training op locatie organiseert is het belangrijk dat je van te voren afstemt met de locatie hoe jouw training eruit gaat ziet. Het allerbelangrijkste is dat je nadenkt over een zaalopstelling die past bij jouw training.

Iedere opstelling heeft voor- en nadelen. Start de training met een presentatie, dan is mijn tip om te kiezen voor een opstelling zonder tafels. Hierdoor blijft de energie en betrokkenheid van de deelnemers dikwijls hoger. Ze kunnen zich als ware niet verstoppen achter een tafel. Mocht je verder in je training nog tafels nodig hebben, bestaat er vaak de optie om de tafels aan de zijkant van de zaal te plaatsen. Kortom: zorg dat de zaalopstelling bijdraagt aan je inspiratievolle training.

Tip 4: "Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken”

Leren door te doen. Misschien voor de handliggend, maar oh zo belangrijk. Laat je deelnemers oefenen met de informatie die jij hebt verteld. Zo krijgen ze de kans om de theorie toe te passen in de praktijk. De deelnemers kunnen tijdens het doen nieuwe inzichten ontwikkelen. Ook vergroot je de kans dat de deelnemers nieuwe vragen krijgen door de oefening. Hierdoor krijg jij als trainer de kans om de deelnemers persoonlijk te spreken en helpen. En dit is dan weer goed voor de band die je opbouwt met de deelnemers. Een belangrijk onderdeel dus voor het geven van een goede training!

Tip 5: Have fun!

Maak je training leuk! Hoe? Ben jezelf en heb vooral écht plezier tijdens het geven van je training. De deelnemers komen met positieve energie naar je training, probeer deze energie te verviervoudigen. Wanneer je zelf enorm enthousiast bent over het onderwerp gaat dit vanzelf. You can do this!

Hopelijk heb je wat gehad aan deze 5 tips over het geven van een goede training. Een mooie kans om jouw trainingen inhoudelijk een boost te geven! Ik werk als trainingsspecialist bij Aristo Meeting Center, met locaties in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. De juiste trainingslocatie bepaalt voor een groot deel de beleving van jouw training. Heb je nog geen passende trainingslocatie gevonden? Download dan mijn Ebook en je zoektocht kan van start gaan!