Haal het beste uit je netwerkborrel; 3 tips voor een vliegende start

Marc Smit op 10 juni, 2021

De netwerkborrel. Je kent bijna niemand, de locatie is onbekend terrein en je moet het beste van jezelf laten zien. Je comfortzone is ver te zoeken. Dit kan natuurlijk anders. Ga gemakkelijk en ontspannen met iedereen in gesprek en haal het beste uit je netwerkborrel. Met deze 3 tips is een vliegende start gegarandeerd. 

#1 Stemming: ‘Je hebt er zin in!’

Je bent onderweg naar de netwerklocatie, dit is een spannend moment. Wie zullen er zijn? Hoe kom ik over? Zou er een bekende zijn? STOP! Dit is niet de stemming waar je in wilt zitten zodra je aankomt bij je netwerkevent. 

Hoe energieker en vrolijker je bij de netwerkborrel arriveert hoe meer aanspraak je hebt. Daarnaast ben je ook zelfverzekerder én vol energie als je aankomt. Maar hoe kom je nu in zo’n fijne stemming? Wat voor mij werkt? Ik luister onderweg naar de locatie mijn favoriete afspeellijst op Spotify, met nummers die ik op vol volume draai en meezing. Het kan zijn dat jij niet zo’n lijst hebt, luister dan naar je favoriete cabaretier of als je met de trein gaat kun je dat ene hilarische filmpje kijken. 

Doordat je een situatie creëert waarin jij je prettig voelt, is er een grote kans dat je ook met deze stemming de netwerkborrel in gaat. 

#2 Doelgericht netwerken

Het is goed om na te denken over jouw persoonlijke doel tijdens de netwerkborrel. Wil je alleen netwerken met mensen die je zakelijk wat brengen, wil je jezelf of jouw product pitchen, wil je feedback ontvangen over je pitch? Bedenk goed van tevoren waarom je naar het netwerkevent toe gaat. Als je zonder doel rondloopt op een netwerkborrel merk je al snel dat je weinig aanspraak hebt. Je hebt misschien een leuke tijd en leert wat mensen kennen, maar dit is niet de insteek van een netwerkevent. 

#3 Erop afstappen

Een akelig moment tijdens je netwerkborrel; je gesprekspartner van de afgelopen 10 minuutjes gaat naar het toilet. Daar sta je dan, helemaal alleen. 

Het is tijd om je te mengen in een ander gesprek. Mijn tip; observeer kort een gesprek van 2 à 3 personen. Is het een open gesprek waar je eventueel bij kan aanhaken, wacht dan niet te lang en voeg je fysiek toe aan het gesprek (loop naar de kring/tafel waar het gesprek plaatsvindt). Is het moment daar, stel je dan kort voor en je zult zien dat het gesprek op een natuurlijke wijze verder gaat. 

Zo akelig was dit moment toch niet? Als je op een netwerkborrel even alleen staat zie daarvan dan het positieve in. Je gesprekspartner laat je niet alleen, nee, jij krijgt de kans om weer nieuwe inspirerende personen te ontmoeten. 

#Extra tip: Connecten op LinkedIn

De eerste ontmoetingen zitten erop, je hebt leuke gesprekken gehad, de netwerkborrel komt nu echt op gang. Maar hoe heette die eerste man ook alweer waar je mee gesproken hebt?

Omdat je zoveel nieuwe indrukken hebt bij een netwerkborrel, kun je niet alle namen onthouden. Schroom dan ook niet en ga na een interessant gesprek even naar de LinkedIn app en connect met deze persoon. De kans bestaat dat je een naam vergeet, of de naam verkeerd spelt, of dat iemand jou is vergeten is aanwezig. LinkedIn helpt je absoluut verder met het behalen van je persoonlijke doelen. 

De geschikte netwerkborrel locatie

Bij de organisatie van een netwerkborrel komt veel kijken. Een van de belangrijkste aspecten van een netwerkevent is de locatie. Houd rekening met de volgende aspecten bij het kiezen van een geschikte locatie. Een fijne bereikbaarheid (voor het ov & eigen vervoer), de cateringmogelijkheden, de grootte van de ruimte(s), de sfeer en ambiance én de mate van expertise van een externe locatie. 

Benieuwd of een van de Aristo locaties in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS of Utrecht Lunetten een perfecte match is? Boek hier alvast een vrijblijvende rondleiding met mij, op de locatie die jou het meeste aanspreekt.

Of neem een kijkje via het digitale rondje van de zaak via het 3D model. 

Picture of Marc Smit

Marc Smit

Sales & Accountmanager