Conferentie vs. Seminar vs. Symposium: de belangrijkste verschillen

Rolf Alberts op 16 mei, 2023

In de dynamische wereld van zakelijke bijeenkomsten worden de termen conferentie, seminar en symposium vaak door elkaar gebruikt. Maar zijn ze echt hetzelfde? Om de juiste keuze te maken als je zo’n groot evenement gaat organiseren, is het handig om de verschillen tussen de evenementen te begrijpen. In dit inzichtelijke artikel neem ik je mee op reis in de bruisende wereld van conferenties, seminars en symposia en geef ik je tips om van deze evenementen een succes te maken.

Definitie van een conferentie

Een conferentie is een grootschalig evenement waar experts uit een bepaald vakgebied samenkomen om hun kennis en ideeën uit te wisselen. Conferenties zijn meestal georganiseerd rondom een specifiek thema of onderwerp en trekken vaak deelnemers uit verschillende landen en sectoren. Conferenties kunnen enkele dagen duren en bestaan uit verschillende sessies, zoals lezingen, workshops en paneldiscussies.

 

Conferenties bieden deelnemers de mogelijkheid om te netwerken, nieuwe contacten te leggen en bestaande relaties te versterken. Ze bieden ook de gelegenheid om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in het vakgebied en om ideeën en best practices te delen. Conferenties kunnen zowel fysiek (op locatie) als online (virtueel) worden gehouden, of in een hybride vorm die beide combineert.

 

Een belangrijk aspect van conferenties is dat ze vaak worden gesponsord door organisaties die zich willen profileren in het vakgebied. Dit betekent dat conferenties ook een belangrijke rol spelen op het gebied van marketing en promotie, zowel voor de sponsoren als voor de deelnemers. 

Voorbeelden van een conferentie

Een bekend wereldwijd voorbeeld van een conferentie is The Web Summit, een van de grootste technologieconferenties ter wereld. Deze conferentie trekt jaarlijks duizenden deelnemers uit de hele wereld. Het evenement biedt een mix van lezingen, workshops en paneldiscussies over de nieuwste ontwikkelingen in de technologie-industrie. Een voorbeeld dichterbij huis is de HSN Conferentie Onderwijs Nederlands, een jaarlijkse conferentie die zich richt zich op leeromgevingen in Nederland en Vlaanderen op alle niveaus waarin Nederlands geleerd wordt. De conferentie biedt een combinatie van presentaties die de deelnemers kunnen volgen en een informatiebeurs met stands die ze kunnen bezoeken. 

Definitie van een seminar

Een seminar is een kleinschaliger en meer gericht evenement dan een conferentie, waar een beperkt aantal deelnemers samenkomen om een specifiek onderwerp te bespreken of om een bepaalde vaardigheid te ontwikkelen. Seminars worden meestal geleid door één of meerdere experts die de deelnemers begeleiden in het onderwerp of de vaardigheid. De focus ligt op interactie en praktische toepassing met veel ruimte voor vragen en discussie.

 

Seminars kunnen enkele uren tot een hele dag duren en hebben vaak een duidelijke agenda en doelstellingen. Deelnemers worden meestal verwacht actief deel te nemen en bereid te zijn om hun eigen ervaringen en inzichten te delen. Seminars kunnen zowel fysiek (op locatie) als online (als webinar) worden gehouden, of in een hybride vorm die beide combineert.

 

In tegenstelling tot conferenties, zijn seminars meestal niet gesponsord en hebben ze vaak een minder commercieel karakter. Het belangrijkste doel van seminars is om de deelnemers in staat te stellen hun kennis en vaardigheden te verdiepen en verbeteren en om waardevolle inzichten en contacten op te doen. 

Voorbeelden van een seminar

TED Talks zijn een wereldwijd voorbeeld van seminars die bekend staan om hun inspirerende en informatieve presentaties over een breed scala aan onderwerpen. De seminars zijn vaak kleinschaliger en gericht op interactie en praktische toepassing. In Nederland zijn er ook talloze voorbeelden van (online) seminars, zoals die van Denkproducties waarin allerlei experts hun ervaringen en inzichten delen over leiderschap, persoonlijke effectiviteit en beïnvloeden en overtuigen. 

Definitie van een symposium

Een symposium is een evenement dat lijkt op een conferentie, maar met een meer academische en formele focus. Symposia zijn bedoeld om wetenschappers, onderzoekers en professionals samen te brengen om de nieuwste onderzoeksresultaten en theoretische inzichten op een bepaald vakgebied te presenteren en te bespreken. Symposia kunnen worden georganiseerd door universiteiten, onderzoeksinstellingen of professionele verenigingen en hebben vaak een strikte selectieprocedure voor het indienen en beoordelen van bijdragen.

 

Symposia bestaan meestal uit een reeks presentaties of lezingen, gevolgd door discussie en vragen van het publiek. De nadruk ligt op het delen van kennis en het bevorderen van het wetenschappelijke debat, en minder op het ontwikkelen van vaardigheden of het leggen van contacten. Symposia kunnen zowel fysiek (op locatie) als online (virtueel) worden gehouden, of in een hybride vorm die beide combineert.

 

Net als bij conferenties, kunnen symposia worden gesponsord door bedrijven of organisaties die zich willen profileren in het vakgebied. De nadruk ligt echter vaak meer op het bevorderen van de wetenschappelijke vooruitgang en het versterken van de academische gemeenschap dan op commerciële belangen. 

Voorbeeld van een symposium

Het World Economic Forum in Davos is een jaarlijks terugkerend symposium waarbij politieke leiders, zakenmensen en wetenschappers samenkomen om de belangrijkste economische, sociale en politieke kwesties van de wereld te bespreken.  

 

locatie voor seminar of symposium of conferentie

Belangrijkste verschillen tussen conferenties, seminars en symposia

Nu we de definitie en structuur van de verschillende evenementen besproken hebben, zetten we de belangrijkste verschillen tussen conferenties, seminars en symposia op een rijtje:

 

 1. Schaal en omvang: conferenties zijn grootschalige evenementen die meerdere dagen duren en een groot aantal deelnemers trekken, terwijl seminars en symposia kleinschaliger en meer gerichte evenementen zijn.
 2. Doel en focus: conferenties zijn gericht op netwerken en kennisdeling, seminars op het ontwikkelen van vaardigheden en inzichten, en symposia op het presenteren en bespreken van wetenschappelijk onderzoek.
 3. Structuur en indeling: conferenties bestaan uit een mix van sessies, zoals lezingen, workshops en paneldiscussies, terwijl seminars meestal worden geleid door één of meerdere experts en gericht zijn op interactie en praktische toepassing. Symposia bestaan uit een reeks presentaties of lezingen, gevolgd door discussie en vragen van het publiek.
 4. Selectie en beoordeling: symposia hebben vaak een strikte selectieprocedure voor het indienen en beoordelen van bijdragen, terwijl conferenties en seminars over het algemeen meer open zijn voor deelname.
 5. Commerciële belangen: conferenties worden vaak gesponsord door bedrijven of organisaties die zich willen profileren in het vakgebied, terwijl seminars en symposia meestal minder commercieel zijn en meer gericht op het delen van kennis en het bevorderen van de wetenschappelijke vooruitgang. 

Tips voor het organiseren van conferenties, seminars en symposia

Ben je van plan om binnenkort een conferentie, seminar of symposium te organiseren? Hieronder geef ik je enkele tips om het maximale uit het evenement te halen:

 

 1. Plan vooruit: zorg ervoor dat je ruim van tevoren de datum, locatie en kosten van het evenement plant.
 2. Selectieprocedure: als je van plan bent om een symposium te organiseren, zorg er dan voor dat je een duidelijke selectieprocedure hebt voor het indienen en beoordelen van bijdragen.
 3. Sprekers en programma: zie er op toe dat je een interessant en relevant programma hebt met sprekers die aansluiten bij het thema van het evenement.
 4. Interactie: als je een seminar organiseert, zorg dan voor voldoende interactie en praktische toepassingen voor de deelnemers. Zet bijvoorbeeld online tools in om de interactie te bevorderen.
 5. Promotie: zorg ervoor dat je het evenement goed promoot om voldoende deelnemers aan te trekken.
 6. Netwerken: creëer ruimte en mogelijkheden voor de deelnemers om te netwerken en nieuwe contacten te leggen.
 7. Evaluatie: evalueer het evenement om te bepalen wat goed ging en wat verbeterd kan worden voor toekomstige evenementen. 

Haal het meeste uit jouw evenement samen met Aristo

Of je nu een conferentie, seminar of symposium gaat organiseren, het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van de doelen en verwachtingen. Met 40 jaar ervaring in de evenementen-, -vergader- en trainingsbranche weet Aristo precies hoe wij samen tot het perfecte evenement kunnen komen. Je krijgt bij ons in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS en Utrecht Lunetten de ideale ruimtes om kennis te delen en te netwerken én je wordt volledig ontzorgd. Op deze manier kunnen je deelnemers zich 100% focussen op de inhoud van het evenement. Nieuwsgierig geworden? Neem alvast een 3D-tour op onze locaties of vraag vrijblijvend advies aan ons deskundige Team Bookings.

Vraag vrijblijvend advies

Picture of Rolf Alberts

Rolf Alberts

Dé conferentiespecialist!