Verbeter de concentratie van jouw deelnemers: 5 tips

Bas Lancee op 23 mei, 2023

Als trainer of voorzitter van een vergadering kan het soms best lastig zijn om de aandacht van je deelnemers erbij te houden. Gelukkig kan het wel! Verbeter de concentratie van jouw deelnemers met de vijf tips uit dit artikel en zorg voor maximale focus tijdens de volgende training of vergadering. Organiseer je binnenkort zelf een training of vergadering op een externe locatie? Download dan alvast de trainingschecklist of vergaderchecklist en organiseer met deze simpele stappen de perfecte training of vergadering.

Tip 1: De maximale concentratie

Wist je dat een gezond persoon zich maximaal drie kwartier kan concentreren? Je concentratieboog is nou eenmaal niet langer. Zorg ervoor dat je om de 45 minuten even een korte pauze houdt van ongeveer 10 minuten. Even naar het koffiezetapparaat lopen, een stukje wandelen of een informeel gesprek voeren met collega’s of medestudenten doet wonderen voor de concentratie. 

Tip 2: Maak je presentatie of training visueel

Wist je dat onze hersenen beelden 60.000 keer sneller verwerken dan tekst? De kracht van visueel communiceren en daardoor ook visueel presenteren moet je dan ook niet onderschatten. Onder het motto van ‘niet harder werken maar slimmer,’ draag je met visueel presenteren meer kennis over zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van je training of vergadering. Wissel bijvoorbeeld af met korte video's die je boodschap ondersteunen om zo het brein van je deelnemers geprikkeld te houden. 

concentratie

Tip 3: Hoofd leeg maken

Piekeren, gedachtes over je vakantie, de studiekeuze van je zoon en nog 101 dingen spoken door je hoofd. Voordat je start met je vergadering of training kun je het beste je hoofd leeg maken. Gelukkig is hier een simpel trucje voor: je pakt een leeg papier en schrijft alle gedachtes op die in je hoofd dwalen. Zo heb je een ‘fris brein’ aan het begin van de vergadering of training. 

Checklist vergadering organiseren
Tip 4: Beperk multitasking

Meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren terwijl je je wilt concentreren? Daar is je brein niet geschikt voor. Schakelen tussen verschillende taken kost tijd, energie en zorgt voor een slechte concentratie. Stop je telefoon in je tas, open je laptop niet maar gebruik een notitieblok. Je zult direct merken dat je je beter kunt concentreren en meer focus hebt.

Tip 5: Zorg goed voor jezelf

Naast de beperkte afleiding, een goede voorbereiding en voldoende pauzes, is zorgen voor jezelf net zo belangrijk. Wat kun je doen voor een goede concentratie tijdens een training of vergadering? Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, want een uitgerust lichaam is een uitgeruste geest.

Wat je concentratie ook bevordert, is voldoende water drinken. Water heeft een positieve invloed op je mentale prestaties, zoals denken en onthouden. Ook voldoende (gezond) eten geeft je letterlijk energie om je te kunnen concentreren. Vermijd geraffineerde suikers en gluten, deze voedingsmiddelen hebben namelijk een negatief effect op je concentratie. Neem liever brainfood om je brein optimaal te laten functioneren.

Checklist training organiseren
Organiseer een effectieve training of vergadering

Ongetwijfeld dat deze vijf tips je helpen om je training of vergadering zo productief mogelijk te laten zijn. Want een productieve bijeenkomst zorgt nu eenmaal voor meer effectieve output, een betere verbinding en meer voldoening. Wil je meer weten over het organiseren van een effectieve training of vergadering, download dan de gratis checklist. Met dit eenvoudige stappenplan kom je steeds dichterbij die perfecte training of vergadering.

Download gratis trainingschecklist Download gratis vergaderchecklist


P.S. Heb je ook al eens gedacht aan het organiseren van een training of vergadering bij Aristo meeting center in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS of Utrecht Lunetten?

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!