Vergadertrends voor 2021

Dinnemarie Dresen op 17 december, 2020

Het jaar loopt weer op zijn einde. We willen niets liever dan 2020 afsluiten en vol goede moed starten we met 2021. Afgelopen jaar werden de voorspelde trends ineens omgegooid door corona. Het vroeg veel innovatie van onze branche en dat heeft ons laten zien hoe veelzijdig en creatief vergaderen eigenlijk is; zoals de hybride vergadering. Je kan zeggen dat innovatie de trend van 2020 was, maar hoe zit het met de vergadertrends voor 2021? Ik zocht het voor je uit.

Staand online vergaderen

Met de corona crisis het afgelopen jaar werden we ineens op de feiten gedrukt omtrent de gezondheidsrisico’s die een verkeerde werkhouding met zich meebrengt. Rugklachten zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Te weinig lichaamsbeweging, door het thuiswerken, ligt hiervoor aan de basis. Deze opkomende trend van staand online vergaderen mag niet ontbreken in de vergadertrends voor 2021. Deze simpele vergadertrend kan veel klachten voorkomen, rol je stoel dus wat vaker weg!

Hybride vergadering

De hybride vergadering behoort vanzelfsprekend ook tot de vergadertrends voor 2021. De gulden middenweg tussen fysiek en online vergaderen. Een gedeelte komt fysiek verantwoord bij elkaar op een externe locatie en een ander deel volgt de vergadering online vanuit thuis. De verwachting is dat deze technologische revolutie op het gebied van vergaderen zich nog even voort zet. In de toekomst schakelen tussen meerdere locaties waar kleinere groepen samenzitten gaat heel gewoon worden. De fysiek-online vergaderingen worden ook steeds interactiever waardoor het gevoel van immersie steeds sterker wordt.

Volledige beleving

Full experience meeting. Steeds vaker zien we bedrijven die aandacht besteden aan de beleving. Bijvoorbeeld bij de pitch van een nieuw project. Ze proberen tijdens de meeting een bepaalde beleving over te brengen die alleszeggend is over het onderwerp waardoor de slaagkansen groter zijn én de betrokkenheid hoger is.

Vergaderen met een vleugje MVO

Niet te missen in de vergadertrends voor 2021: maatschappelijk verantwoord ondernemen. MVO gaat een steeds prominentere rol spelen binnen bedrijven, vanzelfsprekend dus ook tijdens vergaderingen. Onder andere in de vorm van: thema’s, stellingen of infomomenten om op die manier milieubewust ondernemen, werken én leven nog verder onder de aandacht te brengen. Een paar voorbeelden: Papierloos vergaderen, gebruik maken van het openbaar vervoer, je schermhelderheid lager zetten en/of kiezen voor een vergaderlocatie waarvan het interieur is gemaakt van gerecyclede materialen. 

De vergadering is nog niet old-fashioned

Vergaderen is nog steeds niet old-fashioned. We zien daarentegen wel een mooie trend plaatsvinden waarin de authentieke vergadering steeds een andere rol krijgt. De focus ligt niet meer enkel op platte kennisoverdracht waar er voornamelijk eenrichtingsverkeer is op het gebied van communicatie. De lading en het doel van een vergadering veranderd. De vergadertrends voor 2021 liegen er niet om. Het vraagt om nieuwe innovatieve ideeën om een vergadering anno 2021 steeds nuttiger te maken.

Een partner voor vergaderingen.

Gelukkig sta je er in dat proces niet alleen voor. Een externe locatie partner kan je hierin begeleiden en je de juiste middelen aanbieden om een vergadering anno 2021 tot een succes te maken. Pak nu de hybride vergadering bijvoorbeeld; ik stelde het E-book: “Het nieuwe samenkomen: de hybride vergadering” voor je op waarin we alles uit de doeken doen hoe de hybride vergadering werkt én hoe het jou gaat helpen bij jouw volgende vergadering.

Download Ebook

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!