STAP-budget : werf meer deelnemers voor jouw opleidingen & trainingen

Bas Lancee op 10 februari, 2022

Je hebt een krachtig aanbod aan opleidingen en trainingen en een dijk aan professionele trainers en docenten in huis. Dé basisingrediënten om zoveel mogelijk deelnemers naar het volgende niveau te tillen en ze deelgenoot te maken van alle kennis en vaardigheden! Echter, het aantal deelnemers kan nog wel een extra boost gebruiken of je hebt ruimte in je planning voor een extra groep. In dat geval is er goed nieuws: vanaf 1 maart 2022 kunnen werknemers en werkzoekenden het zogenaamde STAP-budget aanvragen, een opleidingsbudget van de overheid. Een veelbelovende kans! Lees in deze blog wat het STAP-budget betekent voor jou als opleider.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Subsidieregeling stimulering arbeidsmarktpositie. Het STAP-budget is een nieuw opleidingsbudget van de overheid waar werknemers en werkzoekenden gebruik van kunnen maken. Het voornaamste doel is dat mensen meer de eigen regie nemen in hun ontwikkeling en loopbaan en duurzaam inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. STAP vervangt de fiscale aftrekpost voor opleidingen in de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe werkt het STAP-budget?

Werknemers en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 maximaal € 1.000 STAP-budget aanvragen bij het UWV voor een gewenste opleiding of training. Mits jij je als opleider uiteraard hebt aangemeld als STAP-aanbieder. Op www.stap-budget.nl vind je welke opleiders al deelnemen en welke personen er precies in aanmerking komen voor het budget. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvang jij als opleider de betaling van het bedrag.

De voordelen voor opleiders

Voor opleiders en trainingsaanbieders is STAP-budget.nl een marketingplatform dat je helpt om goed en duidelijk vindbaar te zijn. Ook voor die aanbieders met minder marketingcapaciteit. De aanbieder die bijvoorbeeld niet op de eerste pagina in de zoekmachines naar boven komt en geen budget heeft voor social media-advertenties.

Van de 10 miljoen mensen die in aanmerking komen voor het STAP-budget en de 12.000 opleidingen en trainingen die de Rijksoverheid verwacht in het scholingsregister, is de schatting dat er jaarlijks aan meer dan 200.000 mensen het STAP-budget toegekend wordt. Dat is een gemiddelde van tenminste 17 deelnemers per opleiding/ training per jaar! Een uitgelezen kans om meer deelnemers te werven voor jouw opleidingen en trainingen.

"De verwachting is dat het STAP-budget een gemiddelde van tenminste 17 deelnemers per opleiding/ training per jaar zou kunnen opleveren.”

Welke opleiders komen in aanmerking voor het STAP-budget? 

De Rijksoverheid hanteert de volgende criteria:

  • De opleider is erkend door het ministerie van OCW of,
  • De opleider beschikt over het NRTO-keurmerk o
  • De opleider biedt opleidingen aan die leiden tot een door het NCP NLQF ingeschaalde kwalificatie of,
  • De opleider is erkend door een sector- of brancheorganisatie of,
  • De opleider is erkend door CEDEO (geldt vanaf medio mei) of,
  • De opleider biedt opleidingen aan met CPION-erkenning (nader te bepalen).

Voldoe je aan een of meerdere van deze criteria, dan mag je jouw opleidingen en trainingen tegen een vergoeding publiceren op STAP-budget.nl en dien je de gepubliceerde opleidingen en trainingen uiterlijk 1 mei 2022 verplicht ook op te nemen in het scholingsregister van DUO. Dit register is namelijk per 1 maart 2022 in te zien in het speciale portaal van het UWV waarin de werkende of werkzoekende de aanvraag doet voor het STAP-budget. Op STAPvooropleiders.nl lees je of en hoe je toegelaten wordt tot het scholingsregister.

TIP: publiceer jouw opleidingen en trainingen voor 1 maart 2022, zodat je korting ontvangt op het plaatsingstarief.

Hoe meld ik me aan als STAP-opleider?

Overtuigd dat STAP-budget.nl jou gaat helpen om jouw deelnemersaantallen te boosten en voldoe je aan de criteria? Dan kun je jouw opleidings- en trainingsinstituut direct aanmelden via STAP-budget.nl/aanmelden. Wil je toch eerst meer weten en de kleine lettertjes lezen? Bekijk dan de veelgestelde vragen op STAP-budget.nl.

Extra capaciteit in de lesruimte nodig?

Ik kan me voorstellen dat het aantal deelnemers al snel de pan uit rijst! Kun je nu toch nog meer tips gebruiken om dit aantal te laten groeien, lees dan ook eens de blog Hoe werf je deelnemers voor je training op een externe trainingslocatie. Heb je de werving perfect op orde, maar te weinig plek om je deelnemers te plaatsen? Denk dan ook eens aan Aristo.

 Met meer dan 120 zalen in 4 vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS en Utrecht Lunetten grijp je nooit mis bij Aristo. Een locatie waar je veilig kunt samenkomen en met interactieve zalen die standaard voorzien zijn van professionele hybride sets. Check hieronder direct de beschikbaarheid!

Check beschikbaarheid

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!