Brainstormtechnieken, de beste op een rij!

Dinnemarie Dresen op 10 november, 2022

Een inspirerende brainstormsessie organiseren om tot het allerbeste idee te komen. Nieuwe ideeën bedenken, die ene oplossing vinden én uitdagende problemen oplossen. Waar moet je rekening mee houden en hoe zorg je ervoor dat de deelnemers samenwerken om tot het beste resultaat te komen? Hieronder volgt een aantal brainstormtechnieken om van jouw (online) brainstormsessie een succes te maken. 

#1 Braindump 

Brainwriting, schrijfstorm of de hoofd-leeg-methode.Hoe je deze brainstormtechniek ook noemt, effectief is het zeker. Het zorgt ervoor dat alle creativiteit benut wordt en ordent ideeën, plannen en oplossingen. Het voordeel is dat het alle deelnemers evenveel kansen geeft en dat de deelnemers elkaar niet beïnvloeden. Dit in tegenstelling tot een gewone brainstorm waarbij de deelnemers de ideeën voorafgaand aan de brainstormsessie bedenken. 

Hoe het werkt? Dat is heel simpel: je kiest een onderwerp of probleem en formuleert dit zo breed mogelijk. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we onze klanten of collega’s aangenaam verrassen? Alle deelnemers krijgen 10 minuten de tijd om alle ideeën die opborrelen op te schrijven. Hierna is het tijd om alle ideeën met elkaar in de groep te bespreken, waarbij iedereen aan het woord wordt gelaten. Zonder ruimte voor discussie! Tot slot maakt de groep een selectie van de meest vernieuwende ideeën, van waaruit er actiepunten kunnen worden opgesteld. 

#2 No Boundries

Bij deze brainstormtechniek vertrek je vanuit het standpunt dat echt ALLES kan. Er zijn geen grenzen! Door geen grenzen te stellen bevorder je de creativiteit enorm. Je gaat oplossingen en ideeën bedenken die jouw probleem in één klap zouden verhelpen.  

Voorbeelden van vragen om tot de ideale oplossing te komen:
- Wat zouden we doen als er geen budgetbeperkingen zijn?
- Hoe pakken we het aan als we alle tijd van de wereld hebben?
- Wat zouden we maken als geld verdienen geen rol speelt?
- Wat doen we als de techniek perfect met ons meewerkt?
 

Deze brainstormtechniek geeft je de ruimte om te kunnen fantaseren én laat je tot nieuwe inzichten komen. Je komt er achter wat je wens nu eigenlijk echt is, in plaats van meer in te zoomen op het probleem.  

#3 De hete aardappel

Misschien wel de creatiefste brainstormtechniek. Het idee is dat je samen met je team suggesties en ideeën heen en weer blijft werpen naar elkaar. In deze situatie staat de hete aardappel symbool voor het niet te lang ‘piekeren’ over een bepaalde oplossing (of probleem). 

Hoe werkt dit in de praktijk? Je staat met je team in een cirkel en gooit letterlijk een bal naar elkaar over. Er staat een timer van maximaal 1 minuut. Is de tijd verstreken, dan gooi je de bal naar iemand anders. Het doel is dat er zoveel mogelijk verschillende input komt van iedereen in het team. Hoe meer input, hoe creatiever het resultaat!  

#4 Superheldmethode (ook geschikt voor online)

‘Wat zou Batman doen?’ Het doel van de brainstormtechniek Superhelden is het benaderen van een probleem vanuit een ander perspectief. Let op! Een oplossing die op het eerste gezicht geen waardevolle toevoeging aan het proces is, kan hele bruikbare informatie bevatten. De beste ideeën komen soms uit de meest onverwachte hoeken! 

Deze brainstormtechniek is ook gemakkelijk online in te zetten. Gebruik de Miro-omgeving (een online brainstormplatform) waar iedereendeelnemer van is. De titel van het document is je probleem dat je wilt oplossen. Op zoek naar een geschikt Miro-template? Lees dan ook de blog met 3 Miro-templates voor de creatiefste ideeën. 

Iedereen kiest een held of mythisch figuur. Je kruipt in de huid van je karakter: de persoonlijkheid, kracht en gevoelens. De volgende stap is het oplossen van het probleem met de krachten van je superheld. Een simpel voorbeeld: ‘Hoe zou Mary Poppins de CO2-uitstoot verminderen?’. Je zult zien dat je samen tot nieuwe inzichten komt, de kunst is om de creatieve ideeën te vertalen naar concrete oplossingen.  

#5 De Disney-methode

De Disney-methode is een brainstormtechniek waarbij je het probleem gaat bekijken door vier verschillende perspectieven:  

  • De Critici;
  • De Dromers;
  • De Realisten. 

De beste manier is je om groepjes te verdelen en ieder groepje in een perspectief te laten duiken. Na een half uurtje kom je weer bij elkaar en wissel je van perspectief. Stel je voor dat je de Dromer bent, dan is het aan jou om de perfecte, meest positieve oplossing ooit te formuleren. Geen enkel idee is te gek. De vraag voor de Dromer is gericht op het WAT. Als realist kijk je naar het droombeeld van de Dromers en probeert te bedenken hoe deze realiteit zouden kunnen worden. Je bent gericht op het HOE. Ten slotte ga je als criticus nadenken over de risico’s en eventuele obstakels die je tegen kunt komen. De vraag WAAROM staat centraal. 

De ideale brainstormlocatie

Naast de juiste brainstormtechniek heeft ook de locatie van de brainstormsessie invloed op het resultaat. Bedenk maar eens hoe creatief je kunt zijn als op je eigen werkplek, waar je in je ooghoek de mailbox ziet vollopen. Dit werkt dus niet.  

Kies daarom voor een locatie waar je normaal niet zit. Zorg ervoor dat iedereen comfortabel is, regel bijvoorbeeld wat te drinken en eten. Zorg ervoor dat verstoringen geminimaliseerd zijn. Voldoende faciliteiten zijn ook van belang, zoals een flipover, whiteboard of andere middelen om je brainstorm te visualiseren. Vind de perfecte vergaderlocatie die bij jouw brainstormsessie past. 

Hopelijk heb ik je geïnspireerd met de verschillende brainstormtechnieken. Mijn laatste tip: experimenteer met deze verschillende technieken. De ene techniek zal je beter afgaan dan de andere, maar mede door de afwisseling blijft je creativiteit op een hoog niveau. Wist je dat de zaalopstelling ook van invloed is op de creativiteit en kwaliteit van je brainstormsessie? In ons Ebook ontdek je welke vergaderopstelling bij jouw meeting past.

Download het Ebook

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!