Brainstormtechnieken, de beste op een rij!

Bas Lancee op 13 mei, 2021

Een inspirerende brainstorm organiseren om tot het allerbeste idee te komen. Nieuwe ideeën bedenken, die ene oplossing vinden én uitdagende problemen oplossen. Waar moet je rekening mee houden en hoe zorg je ervoor dat de deelnemers samenwerken om tot het beste resultaat te komen. Hieronder volgen een aantal brainstormtechnieken om van jouw (online) brainstorm een succes te maken. 

#1 Braindump 

Brainwriting, schrijf-storm of de hoofd-leeg-methode. Hoe je deze brainstormtechniek ook noemt, effectief is het zeker. Je kiest een onderwerp/ probleem en formuleert dit zo breed mogelijk. Bijvoorbeeld: Hoe kunnen we onze deelnemers aangenaam verrassen? 

#2 No Boundries

Bij deze brainstormoefening vertrek je vanuit het standpunt dat ALLES kan. Er zijn geen grenzen. Door geen grenzen te stellen bevorder je de creativiteit enorm. Je gaat oplossingen en ideeën bedenken die jouw probleem in een klap zouden verhelpen. 

Voorbeeld vragen om tot de ideale oplossing te komen zijn:
- Wat zouden we doen als er geen budgetbeperkingen zijn?
- Hoe pakken we het aan als we alle tijd van de wereld hebben?
- Wat zouden we maken als geld verdienen geen rol speelt?
- Wat doen we als de techniek perfect met ons meewerkt?

Deze brainstormtechniek geeft je de ruimte om te kunnen fantaseren én laat je tot nieuwe inzichten komen. Je komt er achter wat je wens nu eigenlijk echt is, in plaats van meer in te zoomen op het probleem. 

#3 De hete aardappel


Misschien wel de meest creatiefste brainstormtechniek. Het idee is dat je samen met je team suggesties en ideeën heen en weer blijft werpen naar elkaar. In deze situatie staat de hete aardappel symbool voor het niet te lang ‘piekeren’ over een bepaalde oplossing (of probleem).

Hoe werkt dit in de praktijk? Je staat in een met je team in een cirkel en gooit letterlijk een bal naar elkaar over. Er staat een timer van maximaal 1 minuut, is de tijd verstreken dan gooi je de bal naar iemand anders. Het doel is dat er zoveel mogelijk verschillende inputs komen van iedereen in het team. Hoe meer input, hoe creatiever het resultaat! 

#4 Superheld methode (ook gemakkelijk online in te zetten)

‘Wat zou Batman doen?’ Het doel van de brainstormtechniek Superhelden is het benaderen van een probleem vanuit een ander perspectief. Let op! Een oplossing die op het eerste gezicht geen waardevolle toevoeging aan het proces is, kan hele bruikbare informatie bevatten. De beste ideeën komen soms uit de onverwachte hoeken!

Deze brainstormtechniek is ook gemakkelijk online in te zetten. Gebruik de Miro omgeving (een online brainstorm platform) waar iedereen een deelnemer van is. De titel van het document is je probleem wat je wilt oplossen.

Iedereen kiest een held of mythisch figuur. Je kruipt in de huid van je karakter; de persoonlijkheid, kracht en gevoelens. De volgende stap is het oplossen van het probleem met de krachten van je superheld. Een simpel voorbeeld: ‘Hoe zou Mary Poppins de CO2-uitstoot verminderen?’. Je zult zien dat je samen tot nieuwe inzichten komt, de kunst is om de creatieve ideeën te vertalen naar concrete oplossingen. 

#5 De Disney techniek

De Disney-methode is een brainstormtechniek waar je het probleem gaat bekijken door vier verschillende perspectieven. 

  • De Critici
  • De Dromers
  • De Realisten 
  • De Toeschouwers

De beste manier is je om groepjes te verdelen en je samen in een perspectief te duiken. Na een half uurtje kom je weer bij elkaar en wissel je van perspectief. Stel je voor dat je de dromer bent, dan is het aan jou om de perfecte, meest positieve oplossing ooit te formuleren. Als realist kijk je naar het droombeeld van De Dromers en probeert te bedenken hoe deze realiteit zouden kunnen worden. Ten slotte ga je als criticus nadenken over de risico’s en eventuele obstakels die tegen kunt komen. 

 #6 De brainstorm locatie

Naast de juiste brainstorm techniek heeft ook de locatie van de brainstorm invloed op het resultaat. Bedenk maar eens hoe creatief je kunt zijn als op je eigen werkplek, waar je in je ooghoek de mailbox ziet vollopen. Dit werkt dus niet. 

Kies daarom voor een locatie waar je normaal niet zit. Zorg ervoor dat iedereen comfortabel is, regel bijvoorbeeld wat te drinken en eten. Zorg ervoor dat verstoringen geminimaliseerd zijn. Voldoende faciliteiten zijn ook van belang, zoals een flipover, whiteboard of andere middelen om je brainstorm te visualiseren. 

Hopelijk heb ik je geïnspireerd met de verschillende brainstormtechnieken. Mijn tip aan jullie, experimenteer met deze verschillende technieken. De ene techniek zal je beter afgaan dan de andere, maar mede door de afwisseling blijft je creativiteit op een hoog niveau. 

Bij het organiseren van een brainstorm komt veel kijken. Weet jij wat de vijf valkuilen zijn als je een brainstorm organiseert? Download het gratis Ebook: De 5 valkuilen van een trainingsspecialist. En zorg ervoor dat jouw brainstorm vlekkeloos verloopt. 

Download Ebook

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!