De impact van een lunchwandeling op jouw vergadering

Dinnemarie Dresen op 21 maart, 2023

Vergaderen, brainstormen of trainen gaan vaak gepaard met veel zitten. Iets waar onze gezondheid niet altijd even blij mee is. Dagelijks 30 minuten lopen heeft al een enorm impact op je gezondheid en verkleint bijvoorbeeld de kans op hart – en vaatziekten. Maar dagelijks wandelen heeft ook positieve effecten op leren, werken en vergaderen. Lees in deze blog wat de invloed van een wandeling is op jouw vergaderingen en hoe je een dagelijkse lunchwandeling het beste kunt implementeren.

Wandelen activeert de creativiteit

Heb je dit ook wel eens ervaren? Dat je na het maken van een wandeling eindelijk inspiratie hebt voor dat ene project of het oplossen van dat ene probleem. Het onderzoek van de universiteit van Stanford toont aan dat het creatieve denkproces wordt versterkt tijdens het wandelen door de beweging die je maakt. 

Dit komt doordat het intellectuele deel van je hersenen - de prefrontale cortex - dan even minder actief is. Het gevolg? Meer creatieve ideeën! Des te meer reden dus om op tijd een pauze in te lassen in je vergadering voor die verhelderende lunchwandeling.

💡 LEESTIP: Creatief vergaderen is een van de trends waarvan wij veel verwachten in 2023. Een trend geboren uit de ontwikkeling van de drang naar efficiëntie. Lees in de blog Creatief vergaderen voor meer effectiviteit hoe de opkomende trend van creatief vergaderen juist zorgt voor meer aandacht voor effectiviteit.

Een lunchwandeling zorgt voor meer focus

Last van een inkakmoment tijdens de vergadering? Merk je dat deelnemers zich lastiger kunnen concentreren en de energie van de vergadering tot het nulpunt is gedaald? Ook dan is wandelen hét antwoord. Ga je wandelen in een natuuromgeving, dan verhoogt dit de concentratie en focus met wel 20%. Je zal zien dat de vergadering na een natuurwandeling weer een stuk energieker verloopt en er sneller knopen doorgehakt kunnen worden. 

Goed voor de samenwerking en communicatie

Tijdens het wandelen neem je alles beter waar en ben je veel alerter. Hierdoor wordt het ook eenvoudiger een goed gesprek te voeren. Niet alleen tijdens de wandeling, maar ook daarna. Bovendien hoef je de ander tijdens een wandeling niet de hele tijd aan te kijken, waardoor je geen non-verbale informatie hoeft te verwerken en veel meer ontspannen bent. Dus verloopt een vergadering wat stroef of laten sommige deelnemers niet het achterste van hun tong zien? Dan kan een lunchwandeling helpen om de lucht te klaren en op een niveau dieper tot elkaar te komen.

 Tips om het vol te houden

Nu je overtuigd bent van het positieve effect van een lunchwandeling op jouw vergadering, is het hoog tijd om dit nieuwe patroon in te bedden in jouw werkende leven. Maar let wel, een nieuw patroon implementeren is een van de moeilijkste dingen die er zijn. Het vraagt om training van het brein en dat is voor de meesten lastig vol te houden. Gelukkig zijn er foefjes die je kunnen helpen: 

  • Elke dag hetzelfde rondje lopen kan op den duur gaan vervelen en werkt op de lange termijn demotiverend. Houd daarom de variatie erin en loop elke dag een andere route.
  • Betrek de andere deelnemers van je vergadering bij de wandelingen. Samen wandelen is niet alleen veel gezelliger, maar geeft je ook nog eens een stok achter de deur. Nog beter om de opkomst te verhogen: zet de lunchwandeling als vast agendapunt op de vergaderagenda.  
  • Gebruik een wandelapp voor inspirerende wandelroutes, maar ook om een competitie te starten met andere groepen collega’s, zoals Ommetje. Koppel er een maandelijkse beloning aan voor degene die de meeste stappen heeft gezet tijdens lunchtijd.
  • Organiseer je vergadering op een van de Aristo-locaties. Met Aris-To-Go bieden wij namelijk een walking lunch in de buitenlucht. Vul een tas met lekkers van het lunchbuffet en loop een prachtige wandelroute in de omgeving!

Voorkom deze valkuilen

Genoeg ideeën opgedaan hoe je een dagelijkse lunchwandeling kunt organiseren? Een effectieve tool die absoluut bijdraagt aan het organiseren van een feilloze vergadering. Als dé vergaderexpert weet jij als geen ander hoe je feilloze vergaderingen organiseert en weet jij precies hoe te schakelen met een vergaderlocatie. Maar toch zijn er valkuilen waar zelfs vergaderexperts intrappen. Ben jij al bekend met deze valkuilen? Download hieronder het Ebook - De 5 valkuilen van een vergaderexpert en organiseer de perfecte vergadering.

Download gratis Ebook voor vergaderexperts

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!