De kunst van constructieve feedback tijdens vergaderingen!

Dinnemarie Dresen op 6 juli, 2023

Constructieve feedback is een essentiële tool voor persoonlijke en professionele groei. Het is het proces waarbij je specifieke informatie deelt om individuen of groepen te helpen hun prestaties te verbeteren. Een krachtige manier om positieve veranderingen te stimuleren, de communicatie te verbeteren en het leren te bevorderen! Ontdek in dit artikel wat je allemaal kunt bereiken met constructieve feedback, wat de uitdagingen zijn bij het geven van feedback en welke ondersteunende technieken je kunt gebruiken.

Doel van constructieve feedback

Het doel van constructieve feedback is niet om de ontvangers te bekritiseren of te ontmoedigen, maar om hen te helpen hun sterke punten te herkennen en te benutten en om gebieden te ontdekken waarop verbetering mogelijk is. Door constructieve feedback te geven, kun je anderen helpen om hun potentieel volledig te realiseren en hun prestaties te verbeteren. Een onmisbare tool tijdens vergaderingen en trainingen!

Constructieve feedback geven is niet alleen belangrijk op de werkplek, maar ook in persoonlijke relaties. Het stelt ons in staat om een dieper begrip en waardering voor elkaar te ontwikkelen. Het helpt ons om beter te communiceren, conflicten efficienter op te lossen, en sterke en gezonde relaties te bouwen.

Begrijpen van constructieve feedback

Constructieve feedback is een krachtig hulpmiddel, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe je het effectief kunt gebruiken. Het is niet genoeg om alleen maar feedback te geven; je moet ook in staat zijn om de feedback op een manier te geven die de ontvanger in staat stelt om ermee om te gaan en er daadwerkelijk van te leren.

Het eerste dat je moet begrijpen over constructieve feedback is dat het altijd specifiek en gericht moet zijn. In plaats van vage of algemene opmerkingen te maken, moet je specifieke voorbeelden geven van wat de persoon of groep goed doet en waar er verbetering mogelijk is.

Constructieve feedback gaat niet alleen over negatieve aspecten; het gaat ook over het erkennen van de sterke punten en successen van een persoon of groep. Door zowel de positieve als de negatieve aspecten te erkennen, kun je een evenwichtige en eerlijke beoordeling geven.

Tot slot moet constructieve feedback altijd met respect en empathie worden gegeven. Het doel is om de ontvangers te helpen en te steunen, niet om hen te bekritiseren of te ontmoedigen. Door respectvol en begripvol te zijn, zorg je ervoor dat de feedback binnenkomt op een manier die leren en groei bevordert.

Download Ebook valkuilen vergaderexpert
Voordelen van het geven en ontvangen van constructieve feedback

Het geven en ontvangen van constructieve feedback helpt mensen niet alleen om hun sterke punten te herkennen en te benutten en hun verbeterpunten aan te pakken. Er zijn nog veel meer voordelen!

  • Constructieve feedback verbetert de communicatie en samenwerking binnen teams. Door open en eerlijke feedback te geven, begrijpen teamleden beter wat er van hen wordt verwacht en hoe ze hun bijdrage aan het team kunnen verbeteren.
  • Het geven en ontvangen van constructieve feedback bevordert de persoonlijke en professionele groei. Het stelt mensen in staat om te leren van hun ervaringen, om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen, en om voortdurend te streven naar verbetering.
  • Het opbouwen van sterke en gezonde relaties is ook een positief gevolg van constructieve feedback. Het helpt mensen om een dieper begrip en waardering voor elkaar te ontwikkelen, om beter te communiceren en om conflicten op een effectieve manier op te lossen.

Overwinnen van uitdagingen bij het geven van constructieve feedback

Het geven van constructieve feedback kan soms uitdagend zijn. In sommige gevallen krijg je te maken met weerstand, defensief gedrag, of zelfs vijandigheid van de persoon aan wie je feedback geeft. Maar geen paniek! Hier zijn enkele strategieën om deze uitdagingen te overwinnen:

  • Ten eerste, zorg ervoor dat je feedback op het juiste moment en op de juiste plaats geeft. Het geven van feedback op een ongelegen moment of in een ongepaste omgeving kan leiden tot weerstand of defensief gedrag. Probeer een tijd en plaats te kiezen waar de ontvanger open staat voor feedback en zich op zijn gemak voelt.
  • Ten tweede, probeer je in te leven in de positie van de ontvangers en zet je luistervaardigheden in. Probeer te begrijpen hoe zij zich kunnen voelen en houd rekening met hun perspectief. Dit kan je helpen om je feedback op een empathische en respectvolle manier te geven. 
  • Ten derde, wees geduldig en blijf positief. Het kan tijd en oefening vergen om te leren hoe je effectief feedback kunt geven en ontvangen. Blijf positief en blijf proberen, en je zult uiteindelijk de kunst van het geven van constructieve feedback beheersen.

Hulpmiddelen en technieken voor het geven van constructieve feedback

Er zijn verschillende hulpmiddelen en technieken die je kunt inzetten om je vaardigheden in het geven van constructieve feedback te verbeteren. Een van de meest effectieve technieken is de ‘sandwich’-techniek. Deze techniek houdt in dat je een negatieve opmerking inklemt tussen twee positieve opmerkingen. Dit helpt om de impact van de negatieve feedback te verzachten en maakt het makkelijker voor de ontvanger om de feedback te accepteren en te verwerken.

Een andere nuttige techniek is het gebruik van ‘ik’-boodschappen. In plaats van te zeggen "Je doet dit verkeerd", kun je zeggen "Ik heb gemerkt dat je hiermee worstelt en ik denk dat je zou kunnen proberen om...". Dit maakt je feedback minder beschuldigend en meer ondersteunend.

Er zijn ook verschillende hulpmiddelen en apps beschikbaar die je kunnen helpen om effectieve feedback te geven en ontvangen, zoals Polly, TINYpulse, Peachy Mondays of TeamPeak die van Nederlandse bodem is. Deze tools helpen je om je feedback te organiseren, te structureren en te leveren op een manier die gemakkelijk te begrijpen en te verwerken is voor de ontvangers.

Organiseer een effectieve en productieve meeting  

Begin vandaag nog met het beheersen van de kunst van constructieve feedback en zie hoe het je relaties, vergaderingen en carrière ten goede kan veranderen! Als vergaderexpert faciliteer je jaarlijks veel vergaderingen en gaat constructieve feedback jou gegarandeerd productievere vergaderingen opleveren. Voor een effectieve vergadering is het uiteraard ook essentieel om grip en controle te hebben. We hoeven je niet meer te vertellen dat bij het organiseren van een meeting een goed begin het halve werk is. Toch zijn er valkuilen waar zelfs vergaderexperts en externe locaties tegenaan lopen. In dit gratis Ebook vind je 5 valkuilen, zorg dat je er niet intrapt en organiseer die perfecte meeting!

Download gratis Ebook voor vergaderexperts

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!