Verbeter je luistervaardigheden voor een effectieve bijeenkomst

Dinnemarie Dresen op 11 augustus, 2022

Hoe vaak zit jij in een bijeenkomst waarin je het gevoel krijgt dat je in een kippenhok beland bent? Iedereen kakelt door elkaar, je komt als gezelschap niet tot de kern en aan het einde van de bijeenkomst zijn er amper knopen doorgehakt. Gevolg? Je energielevel zakt in één rechte lijn naar beneden en het saamhorige teamgevoel is ver te zoeken. Hoe kan dit nu anders en beter? Door je luistervaardigheden te ontwikkelen! Geen eenvoudige opgave, maar met deze tips maak je een mooi begin.

De essentie van luistervaardigheden

Wat is nu de definitie van de competentie luisteren? Als je goed kunt luisteren, ben je in staat om belangrijke boodschappen op te pikken uit gesprekken en aandacht en ruimte te geven aan je gesprekspartners. Over het algemeen zijn luistervaardigheden redelijk goed te ontwikkelen. Voor teamspelers en helpers is dit wat makkelijker dan bijvoorbeeld presteerders, omdat bij hen hun sterke taak- en resultaatgerichtheid (en ongeduld) in de weg staat.

Waarom helpen luistervaardigheden nu een bijeenkomst effectiever te maken? Dat antwoord is eigenlijk heel simpel. Door echt te luisteren kom je meer te weten. Meer over je gesprekspartners en meer over het onderwerp. En hoe meer je weet, hoe beter je kan helpen. Met het begrijpen van de ander en/ of het probleem, zodat je kan bijdragen aan een oplossing of besluit.

Praktische luistertips

Uiteindelijk beginnen luistervaardigheden met nieuwsgierigheid en een open houding, waarin je oprecht geïnteresseerd bent in wat er in anderen omgaat. Je wil écht weten wat de anderen beweegt en welke lagen er onder hun standpunten liggen. Je wil ze begrijpen om te kijken waar jullie standpunten misschien dichterbij elkaar kunnen komen.

Oprechte nieuwsgierigheid en een open houding kun je niet faken. Dit moet je echt voelen en je moet intrinsiek gemotiveerd zijn om beter te leren luisteren. Zit dit wel snor? Ga dan eens experimenteren met de volgende tips:

  • Stel voor om staand te vergaderen. Hierdoor blijft iedereen bij de les en wordt luisteren vanzelf al een stuk eenvoudiger.
  • Luister met aandacht en laat dit blijken door middel van je houding en gezichtsuitdrukking. Neem ook non-verbale signalen van de ander mee tijdens het aandachtig luisteren.
  • Laat blijken dat je begrijpt wat een ander zegt, bijvoorbeeld door regelmatig samen te vatten.
  • Laat de ander uitpraten en onderbreek niet onnodig. Stel je mening of oordeel uit.
  • Vraag actief door bij onduidelijke informatie. Stel verdiepende vragen en ga geïnteresseerd in op wat er wordt gezegd.
  • Zorg je dat goed geaard en in balans bent en een goede concentratie hebt, zodat je ook de ruimte en energie hebt om oprecht te luisteren.
  • Wees je bewust van afleidingen (zoals je gedachten) en breng de aandacht weer terug bij de ander(en).

Je hoeft ze niet allemaal in één keer toe te passen. Begin er met één en ga daar mee experimenteren, voordat je doorgaat naar een volgende. Stapje voor stapje, anders houd je het niet vol.

Belemmerende overtuigingen

Ga je aan de slag met het ontwikkelen van je luistervaardigheden, dan loop je gegarandeerd tegen belemmerende overtuigingen aan. Belemmerende overtuigingen zijn negatieve opvattingen die je er bewust of onbewust over jezelf en de wereld om je heen op na houdt. In de context van luistervaardigheden kunnen deze overtuigingen er als volgt uit zien:

  • Ik ben hier om te overtuigen en niet om te luisteren.
  • Als ik doorvraagt lijkt het net alsof ik dom ben.
  • Waarom zou ik vragen stellen als ik het meeste al weet?

Duidelijk geen helpende overtuigingen die bijdragen aan een effectieve bijeenkomst! Het is dan ook geen overbodige luxe om deze belemmerende overtuigingen te doorbreken. Als je belemmerende overtuigingen los wilt laten, is het belangrijk dat je niet gelijk gaat proberen je gedrag te veranderen. Probeer eerst maar eens te kijken naar je overtuiging. Je kijkt er naar en ze mag er zijn. Dit geeft rust en ontspanning.

Maak je bijeenkomst nog effectiever!

Lekker oefenen maar met de tips uit deze blog om die constructieve luisteraar te worden voor een effectievere bijeenkomst! Wil je jouw bijeenkomst nog effectiever maken? Geef dan aandacht aan het kiezen van de juiste zaalopstelling. Een behoorlijk onderschat onderdeel! De opstelling moet matchen met het doel van de bijeenkomst en aansluiten op de doelgroep. Download het Ebook en ontdek welke zaalopstelling perfect bij jouw bijeenkomst past.

Download het Ebook

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!