Wat is de beste vergaderopstelling voor jouw meeting?

Dinnemarie Dresen op 28 mei, 2019

Het belang van de beste vergaderopstelling kiezen wordt vaak onderschat bij bijeenkomsten. De opstelling moet matchen met het doel van de bijeenkomst en aansluiten op de doelgroep. In dit blog laat ik je verschillende mogelijkheden zien van vergaderopstellingen en welk effect deze hebben op je vergadering op locatie.  

U-vormopstelling: vaak de beste vergaderopstelling
De U-vormopstelling is één van de meest gebruikte opstellingen. Dit komt omdat deze opstelling geschikt is voor een breed aantal bijeenkomsten, zoals vergaderingen, trainingen, workshops en cursussen. De trainer of gespreksleider kan de ‘U’ inwandelen om meer interactie aan te gaan met de deelnemers.

Aristo_Amsterdam-18-09-23-192

Theateropstelling
Organiseer je een presentatie voor een grote groep mensen? Dan sluit een theateropstelling het beste aan op jouw bijeenkomst. Een theateropstelling is een goede keuze wanneer men vooral veel moet luisteren naar de spreker en er weinig sprake is van interactie, zoals een congres of productlancering.

Aristo_Amsterdam-18-09-16-186

Cabaretopstelling
Dit is perfect voor een seminar! Een cabaretopstelling bestaat uit groepjes van tafels waar men achter/naast/voor kan zitten met de neus naar de spreker. Op deze manier kun je gemakkelijk in groepjes discussiëren. Bovendien zijn de tafels tussen de stoelen erg comfortabel voor het wegleggen van een tablet, telefoon of een drankje.

Aristo Conferentie

Een open blok- of blokopstelling
Deze opstelling is ideaal voor kleinschalige meetings met intensief overleg. Een (open)blokopstelling wordt ook vaak gebruikt bij cursussen, seminars en vergaderingen waarbij veel interactie is én je de mogelijkheid hebt om notities te maken.

Aristo_Vergadering-1

Visgraatopstelling
De stoelen staan alleen schuin gedraaid zodat iedereen de spreker en het beeldscherm goed kan zien. Bij Aristo is een visgraatopstelling ook mogelijk met tafels naast of voor de stoelen. 

Aristo_Amsterdam-18-09-16-143

Kring van stoelen
Deze vergaderopstelling is geliefd onder de bijeenkomsten waarbij veel interactie vereist is. Deze kring van stoelen wordt vooral veel gebruikt bij workshops of cursussen met een persoonlijk onderwerp. Heb je ook al eens overwogen om deze kringopstelling te gebruiken voor een brainstormsessie of als een meeting kick-off?

Aristo_Amsterdam-18-09-16-147  

Twijfel je nog steeds of je de juiste vergaderopstelling kiest? 
Afhankelijk van de soort vergadering die je gaat plannen, kies je een bijhorende vergaderopstelling. Deze keuze van vergaderopstelling heeft een enorm effect op de efficiënte en effectiviteit van de vergadering. Twijfel je welke soort vergadering je nu eigenlijk aan het organiseren bent of welke soort vergaderopstelling je nodig hebt? Contacteer onze meeting specialist Dinnemarie, zij geeft je vrijblijvend advies op maat en zorgt er voor dat je nooit meer de foute vergaderopstelling kiest.  

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!