Eerste hulp bij het kiezen van vergaderdoelen

Jill van Kessel op 15 april, 2025

Ken je dat gevoel ook? Dat je beland bent in een vergadering waarvan niemand nu goed weet wat precies de bedoeling is. De ƩƩn denkt dat ze gaan brainstormen over het onderwerp en heeft een lijst met tig ideeƫn, terwijl de ander achterover geleund in zijn stoel zit wachtend op instructies van de voorzitter. Een en al chaos! Je kunt je voorstellen dat dit niet de meest effectieve en efficiƫnte vergadering is. Hoe voorkom je dit? Door van te voren goed na te denken over de vergaderdoelen.

Soorten vergaderdoelen

Vergaderingen zijn er in allerlei soorten en maten. Tijdens een vergadering staat er ƩƩn onderwerp centraal of worden er meerdere onderwerpen besproken, ook wel bekend als vergaderpunten of agendapunten. De doelen van deze vergaderpunten kunnen onderling van elkaar verschillen. Om maximaal resultaat uit je vergadering te halen, is het van belang om van te voren voor alle vergaderpunten te bepalen wat de vergaderdoelen zijn. De meest voorkomende vergaderdoelen zijn: informeren, inventariseren, motiveren, discussiƫren en besluitvorming.

ā€œDe meest voorkomende vergaderdoelen zijn: informeren, inventariseren, motiveren, discussiĆ«ren en besluitvorming.ā€

Informeren: kennis overdragen

Een vergaderpunten met als doel om te informeren, komt tegenwoordig steeds minder vaak voor. De essentie is om kennis over te dragen, waarbij er maar een van de deelnemers aan het woord is. Er is dus geen ruimte voor discussie. Behoorlijk formeel, wat niet meer helemaal past in deze tijdsgeest; werknemers zijn mondiger geworden en willen meedoen en meedenken. Mocht dit vergaderdoel nu toch het beste passen bij je vergaderpunt, houd het dan kort en levendig.

Template vergaderagenda-2Inventariseren: meningen en ideeƫn verkennen

Zit je met het onderwerp in de fase van het ontwikkelen van een idee of het maken van plannen, dan is inventariseren een van de meest geschikte vergaderdoelen. Tijdens de vergadering verken je dan de meningen en ideeƫn van de andere deelnemers over het te bespreken onderwerp of vergaderpunt.

Denk bijvoorbeeld aan het inventariseren van ideeƫn over de selectie van een nieuw schoonmaakbedrijf. De een zal het idee opperen om een oproep op LinkedIn te plaatsen en de ander vindt het een goed idee om eerst een eisen- en wensenlijst op te stellen. Zorg er wel voor dat alle deelnemers aan bod komen en kies de juiste werkvorm. Lees ook eens onze blog over de beste brainstormtechnieken.

Motiveren: aanzetten tot actie

Wil je in je vergadering graag saamhorigheid en vertrouwen creƫren? Of heb je ergens draagvlak voor nodig? Of misschien wil je de deelnemers aanzetten tot actie? Kies dan voor motiveren als vergaderdoel. Wil je ook echt een gedragsverandering teweeg brengen, zorg dan voor een verhaal met impact. Maak je betoog visueel Ʃn verhalend en trigger hiermee emoties bij de deelnemers waardoor de boodschap het beste blijft hangen. Meer tips vind je in ons blogartikel Leer overtuigend presenteren in 15 minuten.

Discussiƫren: een stevig gesprek

Is er sprake van een probleem dat opgelost moet worden? Selecteer dan de deelnemers voor jouw meeting die betrokken zijn bij het probleem en vanuit hun expertise een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de discussie met elkaar over het vergaderpunt. Een discussie die uiteindelijk het probleem oplost of in ieder geval ervoor zorgt dat je een stap dichterbij de oplossing komt.

Om te voorkomen dat de discussie alle kanten op schiet, moet de voorzitter het gesprek wel strak kunnen leiden. De juiste werkvorm te kiezen, helpt hier ook bij. Wil je bijvoorbeeld een snel debat voeren waarin er in korte tijd veel argumenten uitgewisseld worden, dan is Het Lagerhuis een hele geschikte werkvorm. Meer discussievormen vind je in de blog Discussie voeren: 3 krachtige discussievormen

Besluitvorming: knopen doorhakken

Een van de meest voor de hand liggende vergaderdoelen is natuurlijk de besluitvorming. Een duidelijk doel met als streven om gezamenlijk knopen door te hakken. Om besluiten te nemen, moet wel alle informatie voorhanden zijn. In veel gevallen zal het gesprek dan ook voorafgegaan worden door de vergaderdoelen inventariseren en discussiƫren. Dit hoeft overigens niet in dezelfde meeting te zijn.

Een effectieve en eerlijke manier om een besluit te nemen, is door bijvoorbeeld te stemmen. Door het turven van streepjes of het stemmen met kaarten wordt snel duidelijk hoe de deelnemers ergens over denken. Denk er wel aan van te voren te bepalen wanneer een voorstel goedgekeurd wordt, bijvoorbeeld bij 2/3 meerderheid. Er zijn ook nog andere besluitvormingsmodellen die je kunnen helpen om een effectief besluit te nemen. 

Extra tip: een andere eerlijke en zorgvuldige manier om tot een besluit te komen, is door het maken van een beslissingsmatrix met weegfactoren. De beslissingsmatrix stuurt op de feiten en de eisen die de organisatie belangrijk vindt, vooral als er geen sprake is van een duidelijke voorkeursoptie. 

Handig en noodzakelijk: een overzichtelijke vergaderagenda

Heb je de vergaderdoelen voor alle vergaderpunten vastgesteld? Goed werk! Dit gaat je gegarandeerd een effectievere en efficiƫntere vergadering opleveren. Denk er ook aan om de vergaderpunten met de vergaderdoelen vast te leggen in een agenda. Een duidelijke agenda voor je vergadering is voor de deelnemers ook een onmisbaar middel om zich te kunnen voorbereiden. Ben je op zoek naar een overzichtelijke vergaderagenda? Mooi, daar heeft Aristo aan gedacht in de vorm van een handig template. Download het template hieronder, geheel gratis.

Download het gratis template

Picture of Jill van Kessel

Jill van Kessel

DĆ© Meetingspecialist