Leer overtuigend presenteren in 15 minuten

Dinnemarie Dresen op 3 maart, 2022

Een presentatie geven is voor veel mensen een nachtmerrie. Je slaapt dagen slecht, krijgt geen hap eten naar binnen en vlak voor het uur van de waarheid beginnen je oksels behoorlijk te klotsen. Je wordt nerveus van het idee dat je jouw verhaal vergeet of dat je begint te stotteren. Zelfs met enige ervaring in presenteren blijven de zenuwen overheersen. Waar komen deze zenuwen toch vandaan? En hoe leer je overtuigend te presenteren om ondanks je zenuwen jouw boodschap goed over te brengen?  

De bron van de zenuwen

De zenuwen die je voelt als je moet presenteren, zitten vaak diepgeworteld. Het oerbrein van de mens is zo geprogrammeerd dat je bij de groep wil horen. Door je diepgewortelde angst om afgewezen te worden en uit de groep te vallen, voel je zenuwen voor het geven van een presentatie. Misschien nog wel het meest vóór je presentatie, omdat je tijdens je presentatie al snel ervaart dat de angst ongegrond blijkt te zijn.  

Als je bovenop die geprogrammeerde angst ook nog ooit een nare ervaring hebt gehad met presenteren of jezelf laten zien in een groep, dan voelen de zenuwen vaak nog intenser en neemt je lichaam het helemaal over. Jezelf geruststellend toespreken helpt in dit geval niet. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om het zenuwachtige gevoel te verzachten, zodat overtuigend presenteren een makkie wordt! 

Adem in, adem uit

Een van de manieren om je onrustige systeem tot kalmte te brengen, is het onderscheppen van die automatische respons door je lichaam voor de gek te houden met een ademhalingsoefening. Een goede oefening – of beter gezegd een truc - is om je armen te spreiden en dan diep in en uit te ademen. Dit triggert een ontspanningsrespons diep in je hersenen die de lichamelijke verschijnselen van zenuwen vermindert. Super simpel en effectief! Doe deze oefening vlak voor je presentatie en je staat een stuk steviger op dat podium. 

Gebruik je verbeeldingskracht

We kennen allemaal de succesverhalen van topsporters die hun overwinningen visualiseren. Simpel gezegd is visualisatie het vertalen van een gedachte naar een beeld. Een krachtige techniek die je kan helpen obstakels te overwinnen en doelen te bereiken. Het is zelfs bewezen dat dit werkt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat visualiseren (onbewust) ook tegen je kan werken.  

Dit gebeurt bij mensen die regelmatig het glas half leeg zien, omdat hun (onbewuste) visualisatie vaak tot een negatieve stemming leidt, met als gevolg gedrag dat hen belemmert in het bereiken van hun doelen. Een soort zelfsabotage als het ware. Het goede nieuws is dat ook zij kunnen leren om visualisatie voor hen te laten werken. Een prachtige manier om vol zelfvertrouwen voor een groep te staan en van overtuigend presenteren jouw tweede natuur te maken! Wil je meer weten over de kracht van visualisatie en hoe je dit voor jou laat werken, kijk dan op de website van het NLP Instituut.  

Zorg voor een emotionele beleving 

Wist je dat ons brein veel beter dingen opslaat als er een emotie aan ten grondslag ligt? Dit stamt ook uit de oertijd toen het belangrijk was dat het brein bepaalde dingen onthield om te overleven. Als je bijvoorbeeld op een dag een plek met een paar appelbomen ontdekte, had je direct een positieve emotie waardoor je de plek goed kon onthouden. Een emotie triggeren is dus belangrijk om de boodschap goed over te brengen en te laten blijven hangen. Maar hoe zorg je nu voor die emotionele beleving van je publiek tijdens een presentatie? 

Maak je boodschap visueel 

Maar liefst 90% van alle informatie die wordt doorgestuurd naar onze hersenen is visueel. Daarbovenop verwerken onze hersenen beelden 60.000 keer sneller dan tekst. Als jij een presentatie houdt over bijvoorbeeld het ontwikkelen van creativiteit bij kinderen, dan brengt een video met praktische oefeningen en echte kinderen de boodschap veel beter en sneller over dan een lap tekst waarin je oefening technisch uitlegt. En dit is niet het enige voordeel van visueel presenteren. Lees in een van onze andere blogs nog meer voordelen 

Creëer magie met verhalen 

Verhalen zorgen voor empathie, compassie, vertrouwen en verbinding. Dus geen statistieken, bulletpoints en beleidsstukken, maar giet je boodschap in een verhaal of leid je boodschap in met een verhaal. En hoe persoonlijker hoe beter. Niet alleen omdat dit je als spreker authentieker maakt, maar ook omdat het nu eenmaal makkelijker is om verhalen uit eigen ervaringen te vertellen. Overtuigend presenteren hoeft niet moeilijk te zijn! 

“Door je presentatie visueel én verhalend te maken, trigger je emoties bij je publiek waardoor de boodschap het beste blijft hangen.”  

Extra tip: bereid je goed voor! Dit klinkt als een open deur, maar hier besteden veel mensen nog vaak te weinig aandacht aan. In hoeverre je jezelf voorbereidt, is voor iedereen verschillend. De een heeft er baat bij om de presentatie 10 keer te oefenen van te voren en voor de ander werkt dit averechts en is het vooral belangrijk om de ruimte van de presentatie van te voren te bezoeken en doorvoelen. Leer jezelf hierin kennen en weet wat je nodig hebt!

Denk ook aan de perfecte zaalopstelling 

Zeker weten dat jij nu als de beste weet hoe je overtuigend kan presenteren. Gefeliciteerd! Een laatste onderdeel dat je niet moet onderschatten om de boodschap van je presentatie goed over te brengen, is de juiste zaalopstelling. Of je nu een training geeft voor een grotere groep of een presentatie houdt voor een kleiner vergadergezelschap: de zaalopstelling bepaalt mede de betrokkenheid van jouw publiek. Wil je weten welke zaalopstelling bij jouw presentatie past? Lees dan snel verder in onderstaande blog waarin per groepsgrootte wordt uitgelicht wat een geschikte zaalopstelling is. 

Lees verder over de perfecte zaalopstelling > 

 

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!