Alles wat je wilt weten over de geschikte vergaderopstelling

Dinnemarie Dresen op 27 februari, 2020

Het kiezen van de geschikte vergaderopstelling wordt vaak onderschat. Iedere bijeenkomst is anders; de behoefte, het doel en de grootte van je bijeenkomst heeft invloed op je vergaderopstelling. Het vinden van de ideale opstelling is lastig! Ik help je graag op weg. In deze blog laat ik je verschillende mogelijkheden zien voor kleine en grote bijeenkomsten op een externe locatie.

Hieronder kun je direct doorklikken naar de blog die voor jou interessant is. 

Vergaderopstelling Aristo meeting center

Aristo vergaderopstelling

Congres vergaderopstellingen-1

De vergaderopstelling beïnvloedt de manier waarop een vergadering verloopt. Altijd vergaderen in dezelfde opstelling vergaderen is niet effectief; de vergaderopstelling bepalen aan de hand van het doel wel. 

In een ronde vergaderopstelling (bijvoorbeeld een U-vorm, kring of carré) kan iedereen elkaar zien en is passief achteroverleunen praktisch onmogelijk. Heb je training of workshop waar interactie gewenst is, dan is een ronde vergaderopstelling niet praktisch.

Naast het doel van de vergadering heeft de inhoud van een vergadering (de onderwerpen, of aanwezigen) ook invloed op de soort vergaderopstelling. Wanneer je een bijeenkomst met gevoelige onderwerpen organiseert, kun je het beste de bijeenkomst in een informele setting, de zogenoemde huiskamersfeer opstellen. Tafels en stoelen die strak zijn opgesteld zijn niet wenselijk tijdens deze meeting. Check hieronder welke van de drie blogs bij jouw bijeenkomst het meest aansluit en vind je geschikte vergaderopstelling. 

Ben je erachter welke vergaderopstelling past bij je bijeenkomst? Match de vergaderopstelling met het doel van de vergadering? Een perfecte vergaderopstelling draagt bij aan de effectiviteit van je meeting. Naast de vergaderopstelling heeft ook het doel, de grootte van je bijeenkomst, je deelnemers, de benodigde technische specificaties en zelfs de catering effect op de effectiviteit van je meeting.

Alle aspecten dragen bij aan het vinden van de perfecte vergaderopstelling. Lees in deze blog 'Effectief vergaderen doe je zo' de 6 meest cruciale tips voor een effectieve vergadering. Succes!Effectief vergaderen doe je zo!

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!