Hoe zorg je voor open communicatie tijdens een vergadering?

Dinnemarie Dresen op 4 mei, 2023

Tegenwoordig is open communicatie een onmisbaar onderdeel van een succesvolle organisatie. Het stelt teamleden in staat om beter samen te werken, ideeën uit te wisselen en uiteindelijk betere resultaten te behalen. In dit artikel ga ik dieper in op het belang van open communicatie in vergaderingen, bespreek ik strategieën voor het bevorderen van open communicatie tijdens vergaderingen en laat ik je zien hoe je een cultuur van open communicatie in jouw organisatie creëert.

Wat wordt er precies onder open communicatie verstaan?

Open communicatie is een manier van communiceren waarbij teamleden vrij zijn om hun gedachten, ideeën en gevoelens op een eerlijke en respectvolle manier te delen. Het doel van open communicatie is om een omgeving te creëren waarin iedereen zich comfortabel voelt om hun mening te geven, zonder angst voor negatieve gevolgen. Dit leidt tot een sterker en hechter team, waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

De sleutel tot succesvolle open communicatie is het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving waarin teamleden zich op hun gemak voelen om hun mening te delen. Dit wordt bereikt door duidelijke communicatienormen vast te stellen, effectieve feedback te geven en actief te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. 

Het belang van open communicatie in vergaderingen

 Laten we nu eens kijken naar het belang van open communicatie in vergaderingen:

  • Open communicatie legt de basis voor effectieve samenwerking en besluitvorming. Wanneer teamleden zich vrij voelen om hun mening te delen, kan het team betere besluiten nemen en problemen op een efficiëntere manier oplossen.
  • Open communicatie tijdens een vergadering leidt tot een hogere betrokkenheid van deelnemers. Ze zijn eerder geneigd om actief deel te nemen aan discussies en samen te werken met anderen. Dit zorgt op zijn beurt tot betere leerresultaten en een hogere tevredenheid onder de deelnemers.
  • Door open te communiceren in vergaderingen worden leiderschap en probleemoplossende vaardigheden ontwikkeld. Door open communicatie aan te moedigen, leren teamleden om effectief te communiceren, feedback te geven en te ontvangen en om te gaan met meningsverschillen en conflicten. Dit zijn anno 2023 essentiële vaardigheden in de moderne werkomgeving.
  • Meer innovatie en creativiteit binnen de organisatie zijn het gevolg van open communicatie. Waarom? Als medewerkers zich vrij voelen om hun ideeën en inzichten te delen, ontstaan nieuwe en innovatieve oplossingen. Dit helpt om de concurrentie voor te blijven en de groei en het succes van de organisatie op lange termijn te bevorderen. 

Strategieën voor het bevorderen van open communicatie tijdens vergaderingen

Het is inmiddels duidelijk dat open communicatie een belangrijke rol speelt in het succes van een organisatie. Maar hoe bevorder je nu open communicatie tijdens vergaderingen? Hier zijn enkele strategieën die je kunt overwegen: 

  1. Creëer een veilige en ondersteunende omgeving: zorg ervoor dat teamleden zich op hun gemak voelen om hun mening te delen. Dit bereik je door duidelijke communicatienormen vast te stellen, effectieve feedback te geven en actief te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben.
  2. Moedig actieve deelname aan: geef iedereen de kans om zijn of haar mening te delen en actief deel te nemen aan discussies. Stel open vragen, gebruik discussietechnieken zoals rondetafelgesprekken en stimuleer debat en meningsuiting.
  3. Geef en ontvang effectieve feedback: leer teamleden hoe ze constructieve feedback kunnen geven en ontvangen. Dit kan hen helpen om beter te communiceren en effectiever samen te werken.
  4. Maak gebruik van technologie: er zijn veel tools en technologieën beschikbaar die open communicatie tijdens vergaderingen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan online discussieforums, realtime samenwerkingstools en brainstormingtools zoals Miro.

CTA-banner  Rondleiding-1

Het overwinnen van barrières voor open communicatie

Hoe veelbelovend open communicatie ook is, er zijn ook valkuilen en obstakels die het open communiceren kunnen belemmeren. Enkele veelvoorkomende barrières zijn onder meer: 

  1. Angst voor negatieve gevolgen: sommige teamleden aarzelen om hun mening te delen uit angst voor mogelijke negatieve gevolgen, zoals kritiek, afwijzing of conflict. Om deze angst te overwinnen, is het belangrijk om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin iedereen zich vrij voelt om hun mening te geven.
  2. Gebrek aan vertrouwen: open communicatie vereist een zekere mate van vertrouwen tussen teamleden. Als er geen vertrouwen is, zullen teamleden aarzelen om hun gedachten en ideeën te delen. Het opbouwen van vertrouwen binnen het team helpt om deze barrière te overwinnen.
  3. Cultuurverschillen: in sommige organisaties kan open communicatie ook worden belemmerd door cultuurverschillen. Verschillende culturen hebben verschillende normen en waarden rond communicatie en sommige zijn minder geneigd om hun mening te delen. Het is belangrijk om deze culturele verschillen te begrijpen en te respecteren en om ervoor te zorgen dat alle teamleden zich op hun gemak voelen om hun mening te geven.
  4. Tijdgebrek: in drukke organisaties is het lastig om voldoende tijd te vinden voor open communicatie. Teamleden voelen zich gehaast en hebben niet de tijd en rust om hun ideeën en gedachten volledig te delen in hun eigen tempo. Het is belangrijk om hier voldoende tijd voor te plannen.

Hoe een cultuur van open communicatie te creëren in jouw organisatie

Nu je weet hoe belangrijk open communicatie is en hoe je open communicatie kunt bevorderen tijdens vergaderingen is het ook handig om te leren hoe je een cultuur van open communicatie kunt creëren in jouw organisatie. Want het werkt nu eenmaal het effectiefst als dit door de gehele organisatie wordt gedragen en het onderdeel van de organisatiecultuur wordt. Enkele bruikbare tips hoe je dit kunt bereiken: 

  1. Stel duidelijke normen vast voor hoe teamleden met elkaar communiceren, inclusief wat wel en niet acceptabel is.
  2. Als leider is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven en open communicatie te bevorderen. Door zelf open en eerlijk te communiceren, inspireer je anderen om hetzelfde te doen.
  3. Moedig feedback aan en zorg ervoor dat teamleden weten dat hun mening wordt gewaardeerd en serieus wordt genomen.
  4. Train teamleden in effectieve communicatievaardigheden en geef hen de tools en technologieën die ze nodig hebben om open communicatie te bevorderen.
  5. Beloon teamleden die open en eerlijk communiceren en anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Een simpel compliment doet wonderen! 

Hoe een Aristo-vergaderruimte bijdraagt aan open communicatie

Open communicatie in een vergadering blijkt dus een essentiële succesfactor voor jouw organisatie. Daar kunnen we niet omheen! Om dit te realiseren, is het een vereiste dat teamleden zich op hun gemak voelen. Want hoe meer ze zich op hun gemak voelen, hoe meer ze van zichzelf laten zien en hun meningen durven te delen. De juiste vergaderruimte hoort hier ook bij. De ambiance moet fijn en comfortabel voelen en er moet goed gezorgd worden voor het vergadergezelschap, zodat het zich onbelemmerd kan richten op de inhoud van de vergadering. 

Dat kun je voor 100% toevertrouwen aan Aristo meeting center! Met bijna 40 jaar ervaring in de vergaderbranche weet Aristo precies hoe wij samen tot de perfecte vergadering kunnen komen. Je krijgt bij ons de ideale ruimte om te vergaderen én je wordt volledig ontzorgd. Nieuwsgierig geworden? Vraag een vrijblijvende rondleiding aan en kom sfeer proeven op een van de vier Aristo-locaties in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS of Utrecht Lunetten.

Vraag een vrijblijvende rondleiding aan

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!