Vergaderen, Algemene tips, tips • 6 min leestijd

Een heidag organiseren: 6 waardevolle tips

Rolf Alberts op 24 april, 2019

Meetings heb je in allerlei soorten, zo ook een heisessie. Wat houdt zo’n heidag of heisessie eigenlijk in? Een heidag is een bijeenkomst buiten je gebruikelijke werkomgeving waar je in alle rust met collega’s kunt overleggen en brainstormen. Je trekt er één hele dag op uit om samen nieuwe plannen te bedenken, oplossingen te verzinnen voor lastige issues of een heldere missie en visie uit te stippelen. Ik organiseer vaak heisessies en wil graag 6 waardevolle tips met je delen voor het organiseren van een heidag!

Tip 1: Start de heisessie met een positieve vibe!   
Een zogeheten ‘energizer’ werkt perfect. Een energizers zijn oefeningen met een fysiek element waar je energie van krijgt. Met een spelvorm komen je collega’s letterlijk in beweging waardoor ze sneller gefocust zijn voor de heisessie.

Tip 2: Zorg voor zo min mogelijk afleiding
Begin de heidag met de vraag aan alle deelnemers of ze alle smartphones, tablets en laptops op stil kunnen zetten. Zo kan iedereen zijn of haar concentratie erbij houden en komen de beste ideeën naar boven!

Tip 3: Zorg voor voldoende pauzemomenten
Tijdens pauzes kun je oplossingen, ideeën of discussies overdenken om daarna wellicht een nóg beter idee te kunnen inbrengen. Maar nog belangrijker is het om lekker te bewegen tijdens de pauze. Zo kan een wandeling met je collega’s erg inspirerend werken! Wist je dat we bij Aristo meeting center het bijzondere concept ArisTo Go hebben bedacht? In je pauze krijg je een gezonde lunchtas mee, waarna je een uitgestippelde route kunt bewandelen in de omgeving. Relaxt!

Aristo's lunchbuffet, Heerlijk en gezond!

Tip 4: Een heldere agenda brengt structuur in je heisessie
En net zo belangrijk: maak deze agenda zichtbaar voor iedere aanwezige. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en wat ze kunnen verwachten.

Tip 5: Evalueer met enige regelmaat
Tijdens zo’n evaluatie check je of iedereen zijn of haar ei kwijt kan in een heisessie. Voelt iedereen zich gehoord? Zit iemand iets dwars? Heeft iedereen nog hetzelfde einddoel helder? Kortom, breng dingen ter sprake met een korte terugblik.

Tip 6: Is een moderator of een procesregisseur een idee?
Voor een heidag kun je een externe moderator of procesregisseur inhuren. Deze persoon zorgt dat de dag vlekkeloos en gestructureerd verloopt. Bovendien kijkt deze persoon onpartijdig naar de groepsprocessen.

Heisessie in Aristo meeting center Amsterdam

Het grootste verschil tussen een heidag en een vergadering is de locatie. Een heisessie moet inspirerend werken en daar biedt Aristo meeting center je alle ruimte voor! Onze meeting centers in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven zijn uitstekend bereikbaar met zowel het OV als de auto. Door de volledige ontzorging van het Aristo Team kan iedere deelnemer zich voor de volle 100% focussen op de inhoud van de heidag. Een voordelig all-inclusive dagarrangement maakt deze heidag geslaagd!

Contact meeting specialist

Picture of Rolf Alberts

Rolf Alberts

Dé conferentiespecialist!