Effectief vergaderen met Kunstmatige Intelligentie (AI)

Dinnemarie Dresen op 7 september, 2023

Welkom in de fascinerende wereld van Kunstmatige Intelligentie, oftewel Artificial Intelligence (AI) . AI is een technologie die de capaciteit nabootst van machines om te leren en te redeneren, net als een menselijk brein. Het is een technologie die de manier waarop we leven, werken en communiceren verandert en die een revolutie teweegbrengt in de manier waarop we vergaderingen leiden en bijwonen. In dit artikel lees je alles over de invloed van AI op vergaderingen, hoe je AI kan inzetten om je vergaderingen effectiever én efficiënter te maken, maar ook wat de risico’s zijn van AI.

Kunstmatige intelligentie (AI) anno 2023

AI is niet langer een concept uit sciencefictionboeken of films. Het is een realiteit die we elke dag ervaren. Denk maar aan Siri op je iPhone, aan de aanbevelingen op Netflix of aan de manier waarop Google je zoekopdrachten verfijnt. Deze zijn allemaal gebaseerd op AI-algoritmen die leren van jouw interacties en voorkeuren. Maar AI gaat veel verder dan dat. Het heeft het potentieel om te veranderen hoe organisaties functioneren, hoe besluitvorming plaatsvindt en hoe we samenwerken.

AI - toepassingen in organisaties

AI heeft een breed scala aan toepassingen in organisaties. Het kan worden gebruikt voor van alles, van het voorspellen van klantgedrag tot het automatiseren van repetitieve taken, het verbeteren van de efficiëntie en het ondersteunen van besluitvorming.

Een van de meest interessante toepassingen van AI speelt zich af in het vergaderlandschap. AI helpt vergaderingen efficiënter en productiever te maken, door het proces van het plannen van vergaderingen te automatiseren, deelnemers te helpen zich voor te bereiden en zelfs het verloop van de vergadering te sturen.

En wist je dat AI ook gebruikt wordt om waardevolle inzichten te genereren uit vergaderdata om zo toekomstige vergaderingen te verbeteren en te optimaliseren? Een vooruitstrevend idee!

Download Ebook Slimmer vergaderen met Artificial Intelligence
Alle voordelen van AI voor vergaderingen   

We zagen in de vorige paragraaf al dat AI veel toepassingen kent met een hoop voordelen voor jouw vergaderingen. Wat zijn nu precies die voordelen?

  • Ten eerste zorgt AI voor efficiënte vergaderingen op verschillende manieren. AI kan het proces van het plannen van vergaderingen automatiseren door de beschikbaarheid van deelnemers te controleren, de beste tijd en plaats voor de vergadering te bepalen en automatisch uitnodigingen te sturen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermijdt ook een hoop frustratie met al die drukke agenda’s.
  • Ten tweede helpt AI deelnemers zich voor te bereiden op vergaderingen. AI genereert bijvoorbeeld automatisch een agenda op basis van eerdere vergaderingen en gesprekken en verstrekt relevante documenten en informatie aan de deelnemers. Dit zorgt ervoor dat iedereen vanuit het juiste startpunt vertrekt. Een must voor een productieve vergadering!
  • Ten derde kan AI het verloop van de vergadering sturen. AI gebruikt bijvoorbeeld spraak- en tekstanalyse om het gesprek te volgen, belangrijke punten te markeren en actiepunten eruit te lichten. Ook zijn er notulen apps met de mogelijkheid tot volledige audiotranscriptie. Dit zorgt ervoor dat niets wordt gemist en dat alle belangrijke beslissingen en taken worden vastgelegd. Dit voorkomt niet alleen misverstanden, maar zorgt ook voor een betere samenwerking en communicatie.
  • Ten vierde biedt AI de mogelijkheid om een tijdens een vergadering research te doen en snel handige feiten te achterhalen. Stemgestuurde assistentie doorzoekt snel online bronnen en presenteert de relevante gegevens die je nodig hebt. Tijd besparen was nog nooit zo makkelijk!
  • Tot slot genereert AI waardevolle inzichten uit allerlei vergaderdata. Door de gegevens van vergaderingen te analyseren, kan AI patronen en trends identificeren die worden gebruikt om toekomstige vergaderingen te verbeteren. Dit helpt bijvoorbeeld de betrokkenheid van de deelnemers te verbeteren en de effectiviteit van vergaderingen te verhogen.

AI maakt je vergaderingen dus niet alleen efficiënter, maar geeft ook een enorme boost aan de kwaliteit ervan. Er is meer tijd en ruimte voor de inhoud van de vergadering en dus ook meer aandacht voor de deelnemers, voor de mens achter de deelnemer. Door AI kan het menselijke aspect meer naar voren worden gebracht, wat de relatie, samenwerking en communicatie alleen maar ten goede komt!

De mogelijke gevaren van kunstmatige intelligentie in zakelijke vergaderingen

Hoewel de technologie veel voordelen biedt, zijn er ook potentiële gevaren verbonden aan het gebruik van AI in vergaderingen. Een van de grootste zorgen is de privacy. AI-systemen verzamelen en analyseren een grote hoeveelheid gegevens, waaronder persoonlijke en gevoelige informatie. Dit roept vragen op over wie toegang heeft tot deze gegevens, hoe ze worden gebruikt en hoe ze worden beschermd.

Een ander potentieel gevaar is de afhankelijkheid van technologie. Hoewel AI het leven gemakkelijker kan maken, kan het ook leiden tot een overmatige afhankelijkheid van technologie, wat problemen kan veroorzaken als de technologie faalt of niet beschikbaar is.

Ten slotte is er het risico op vooringenomenheid en discriminatie. AI-systemen leren van de gegevens waarmee ze worden gevoed, en als deze gegevens vooringenomen of onvolledig zijn, kunnen de systemen deze vooroordelen reproduceren. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot ongelijke resultaten en discriminatie. 

Het is aan jou om met jouw organisatie deze nadelen af te wegen tegen de voordelen. Geen enkele organisatie is namelijk hetzelfde en voor sommige branches wegen bepaalde nadelen nu eenmaal zwaarder mee dan voor andere organisaties. Gebruik je gezonde verstand, dan komt het goed!

Tips voor het integreren van AI in jouw vergaderstrategie

Als je overweegt om AI in jouw vergaderstrategie te integreren, zijn hier enkele tips om je te helpen.

  • Begin klein. Kies een specifiek aspect van jouw vergaderingen dat je wilt verbeteren, zoals het planningsproces, en begin met het integreren van AI in dat aspect. Zodra je comfortabel bent met het gebruik van AI voor dat aspect, begin je met het uitbreiden naar andere onderdelen van je vergaderingen.
  • Zorg voor training en ondersteuning. AI kan in het begin intimiderend zijn, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw team de nodige training en ondersteuning krijgt om het te begrijpen en te gebruiken.
  • Houd rekening met de ethiek en privacyoverwegingen. Zorg ervoor dat je duidelijke beleidslijnen en procedures hebt voor het verzamelen, gebruiken en beschermen van gegevens, en dat je je bewust bent van de mogelijke ethische kwesties rondom het gebruik van AI.

3 AI-tools voor next level vergaderingen

Kunstmatige Intelligentie is een krachtig hulpmiddel dat zorgt voor een revolutie in de manier waarop we vergaderingen leiden en bijwonen. Met de juiste aanpak en de juiste tools, betekent AI een grote stap voorwaarts in de manier waarop we samenwerken en beslissingen nemen. Ben jij klaar om de eerste stap te zetten in het implementeren van AI voor jouw vergaderingen? Download dan ons gratis Ebook waarin we drie AI-gebaseerde tools voor je hebben geselecteerd die jouw meetings naar een hoger niveau helpen brengen.

Download het gratis Ebook

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!