Inspiratie nodig? Wij geven je 5 ideeën voor een inspirerende workshop

Bas Lancee op 19 mei, 2022

Een workshop geven is niet makkelijk. Een geweldige workshop houdt de aandacht van de deelnemers vast, bevat humor, zorgt ervoor dat moeilijke materie behapbaar wordt én boven alles is de workshop inspirerend. Als je workshop inspirerend is, zijn je deelnemers meer betrokken. Hieronder lees je 5 tips om je workshop zo aantrekkelijk mogelijk te maken. 

1. Workshop = ervaring opdoen 

De naam zegt het al: work-shop. Een workshop gaat om het doen! Laat je deelnemers jouw workshop echt beleven. Wanneer deelnemers direct ervaring op doen, blijft de behandelde stof veel beter hangen. Oftewel, al doende leert men.

Probeer weg te blijven van statische presentaties, maak je presentatie visueel en
zorg voor interactie. Aan het begin van je workshop zal dit wat stroef verlopen, maar hoe sneller je mensen laat meedenken over het onderwerp, hoe sneller het gros van de deelnemers daadwerkelijk meedoet. Interactie zorgt voor het samen-gevoel en dit draagt weer bij aan een positieve workshopbeleving. Een workshop geven wordt zo gegarandeerd leuker én effectiever!

2. In the game

Bijna iedereen is van nature competitief. Je kunt hier tijdens je workshop perfect op inspelen. Een geheugenspel, interactieve quiz, 30 seconds of sorteerspellen; dit zijn allemaal spellen waardoor je deelnemers bij de les blijven. Een ander voordeel van een game toevoegen aan je workshop is dat het spel kan zorgen voor een ijsbreker. De deelnemers worden iets losser en leren elkaar op een ander niveau kennen. De informatie wordt zo op een speelse manier overgedragen én het triggert de creativiteit van de deelnemers. Zo wordt een workshop geven kinderspel!

3. 'MAND'

Kort, korter, nóg korter! Bekijk even dit filmpje van 25 seconde, MAND! De gemiddelde spanningsboog is 45 minuten. Wil je een workshop geven, dan is dit enorm van belang. Je deelnemers bestoken met teveel informatie is een no-go. Splits je workshop daarom op in blokken van 45 minuten en plan na ieder blok een pauze in van 10 minuten (MAND!). Een gemiddelde spanningsboog is dan écht op. Korter is dus altijd beter. Gun je deelnemers tijdens de pauzes wat beweging. Een klein ommetje naar het koffieapparaat zorgt er al voor dat de hersenen weer informatie opnemen. Op zoek naar meer concentratietips? Lees dan ook de blog ‘Vergroot de aandachtsspannetijdens je training’.

4. Zaalindeling

De zaalindeling tijdens je workshop heeft meer invloed dan je denkt. Een combinatie van twee opstellingen tijdens een workshop kan goed werken. Bijvoorbeeld als startopstelling een kring zonder tafels, waarin je de introductie van de workshop en de deelnemers doet. Hierdoor komt meteen een gesprek op gang en is contact leggen makkelijker.

Daarna kun je de workshop vervolgen in verschillende kleinere kringen met een flipover in het midden om écht aan de slag te gaan. Er staan dan namelijk geen letterlijke blokkades zoals tafels in je zaal; je deelnemers zijn op deze manier min of meer verplicht om actief deel te nemen aan je workshop. Wil je maximale interactie tijdens je workshop, lees dan de blog ‘Creëer maximale interactie in jouw training met deze zaalopstellingen’.


5. Follow-up (!)

Tijdens de afsluitende borrel praat je nog even na met je deelnemers. ‘Bedankt voor de inspirerende workshop’, ‘Geef je nog andere workshops?’, ‘Heb je aanraders?’, ‘Ik kijk nu heel anders tegen dit en dit aan’. Je kent het wel, de standaard complimenten die enthousiaste deelnemers nog even aan je kwijt willen. Nog geen dag later zijn je deelnemers - door de drukte thuis en op het werk - jouw inspirerende workshop al deels vergeten. 

Zorg daarom altijd voor een terugkoppeling. Laat je deelnemers weten dat je onder de indruk was van de enthousiaste groep. Koppel via een mail, een social mediabericht, een video of een LinkedIn-uitnodiging terug wat de conclusies of resultaten waren van de workshop. Hierdoor hebben de deelnemers het gevoel dat ze er toe doen en dat ze iets hebben geleerd. Daarbij denken ze ook nog eens terug aan die toffe beleving van jouw workshop.

En, heb je inspiratie opgedaan voor je workshop? En past een inspirerende workshop geven bij jou? Neem dan contact met mij op, samen komen we er vast wel uit!

Vraag vrijblijvend advies

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!