Live tekenen tijdens een training voor maximale impact

Bas Lancee op 3 november, 2022

Als ervaren trainer heb je als belangrijkste taak om ervoor te zorgen dat jouw deelnemers met de juiste kennis en inzichten weer richting huis gaan. Een hele verantwoordelijkheid! Maar hoe zorg je er nu voor dat alle informatie efficiënt wordt ‘opgenomen’ en dat je boodschap raak is? Een van de meest effectieve manieren is het maken van een visuele samenvatting tijdens je training. In dit blogartikel laat ik je zien welke voordelen live tekenen heeft voor jouw training en geef ik een aantal tips om er praktisch mee aan de slag te gaan.

Wat is live tekenen?

Door live te tekenen maak je live een samenvattend beeldverslag van een training of andere bijeenkomst waarin informatie gedeeld wordt. Een impactvolle visuele samenvatting van je training! 

“60% van de mensen zijn beelddenkers en leren het beste via een visueel leersysteem.”

Beeldverslag

Bron: www.beeldverslagen.nl 

Een andere manier om een beeldverslag in te zetten tijdens een training, is door de Powerpoint-presentatie te vervangen voor tekeningen die je aan de muren van de wand ophangt. Je maakt de tekeningen dan dus van te voren en niet live. Het is een fijne voorbereiding voor jou als trainer, het geeft overzicht en het heeft een groot verrassingseffect. De deelnemers van de training voelen zich bijzonder, doordat de tekeningen speciaal voor hen zijn gemaakt.

De voordelen van een beeldverslag

Uit eerder onderzoek blijkt dat onze hersenen visuele content sneller verwerken, beter begrijpen en makkelijker onthouden. Wat zijn nu nog meer de voordelen van een beeldverslag?

  • Je komt sneller tot de kern en je maakt complexe gedachtegangen, ideeën en concepten helderder.
  • Beelden prikkelen de fantasie en creativiteit.
  • De training wordt energieker en dynamischer en de herinnering eraan achteraf blijft levend. 

Voor meer voordelen lees je ook onze blog ‘De 5 voordelen van visueel presenteren voor een betere training’.

Hoe maak je een beeldverslag?

Je kunt het tekenen uitbesteden aan een ervaren live tekenaar, zodat jij je volledig kunt focussen op de inhoud van je training. Maar het is juist ook heel krachtig om het zelf te doen. Bovendien helpt het je om je verhaal te structureren. Het leuke is dat je niet goed hoeft te kunnen tekenen om een beeldverslag te maken. Iedereen kan het! Oefening baart kunst en je zal snel merken dat het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. 

Aan de slag dus! Wat heb je nu precies nodig? Een beeldverslag maak je op grote A2-vellen en een berg gekleurde stiften. Het grote voordeel van een externe trainingslocatie is dat zij alle benodigdheden al in huis hebben en voor je klaar kunnen zetten. Het ontzorgt je als trainer, zodat je nog meer energie kunt steken in de inhoud van je programma. Lees ook onze tips voor het vinden van de perfecte trainingslocatie 

Wat belangrijk is, is dat je van te voren veel oefent en dat je gaat werken aan een uitgebreide beeldenschat, want zonder oefening zit je om beeldtaal verlegen. Je kunt beginnen met je te verdiepen in beelden die je zullen helpen om je training vorm te geven. Door te oefenen met een aantal basiscategorieën en -vormen kom je al heel ver. Begin met het tekenen van eenvoudige poppetjes en iconen zoals een computer, een gloeilamp en een document.

BasisvormenMet deze basisvormen kun je alles tekenen

Wat helpt is als je de wereld in gedachten plat slaat, dus hoe zien dingen eruit in 2D? Houd het zo simpel en duidelijk mogelijk. Het hoeft niet mooi te zijn of gedetailleerd. Integendeel zelfs. Hoe meer je de tekeningen invult met details, hoe minder je de hersens prikkelt en hoe minder je de aandacht vasthoudt bij de kijkers. Ben je dit meester? Dan is het tijd om te gaan uitbouwen. Vanuit de basisvormen ontwikkel je stap voor stap een rijke beeldtaal die jouw trainingen ondersteunt. 

Verhoog de effectiviteit van jouw training

Hopelijk ben je geïnspireerd om direct aan de slag te gaan met live tekenen en zie je in wat voor positieve impact het heeft op de kwaliteit van jouw training. Weet je wat ook veel impact heeft? Iets wat veel trainers onderschatten: de zaalopstelling tijdens je training. Wil je weten welke trainingsopstellingen je kunt inzetten en welk effect deze hebben op jouw training? Download dan de whitepaper 'Ontdek de trainingsopstelling die perfect bij jouw training past'. Een bron van inspiratie om de effectiviteit van jouw training te verhogen!

Download je Ebook

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!